≫ 

Tužno je šta iranske žene moraju da rade da bi gledale utakmicu... (FOTO)

Nežniji pol i ovako pokušava da se izbori za svoja prava u ovoj islamskoj državi

  • 4

Fudbalske utakmice su mesto rezervisano za većinski mušku populaciju, svuda u svetu su brojne i žene naravno, međutim u Iranu je situacija takva da nežniji pol mora da bude veoma obazriv ako poželi da bude deo sportske manifestacije u kojoj su glavni akteri muškarci.

Iako je zabrana dolaska na fudbalske utakmice ženama u Iranu ukinuta još 1979. godine posle Islamske revolucije, one se i danas samo u retkim slučajevima usuđuju da posećuju mesta koja su tradicionalno "samo muška stvar" u ovoj islamskoj državi.

Žene su u Iranu ranije, neretko i danas, kažnjavane za ovaj "greh".

Ipak, neke stege su popustile, barem kod pojedinih žena željnih da i one budu deo sportskog spektakla kakav je važna fudbalska utakmica.

Ali, čak i kada uđu u stoprocentno muški svet na tribini, neke to rade - prerušene!

Internetom kruži fotografija pet devojaka koje su se "usudile" da prisustvuju utakmici Persepolis - Sepidrod: sve su prerušene u muškarce, četiri su zalepile bradu i brkove, a peta je svoj ionako dečački "luk" dodatno upotpunila razbarušenom kosom i naočarima. Za svaki slučaj.

Njihova fotografija brzo je izazvala lavinu pozitivnih komentara na društvenim mrežama.

Ne čudi što su se prerušile ako se uzme u obzir skorašnje ponižavanje žena zbog odlaska na utakmice, tako je 2014. britansko-iranska aktivistkinja Gončeh Gavami završila u pritvoru zbog pokušaja da uđe na odbojkaški meč u Iranu. Još je svež događaj iz marta ove godine kada je 35 žena takođe zadržano u pritvoru, i one zbog pokušaja da uđu na fudbalsku utakmicu, i to onu na kojoj je specijalni gost bio predsednik FIFA Đani Infantino.

U februaru, ženama je dozvoljeno da gledaju bejzbol mečeve, ali samo tako da moraju biti sektoru u kojem nisu muškarci.

Foto: Reddit

Za jednu od junakinja ove priče, jednu od "bradatih žena" sa tribine, ovo je bio treći meč na koji je ušla prerušivši se.

U intervjuu koji je dala za jedan medij u Iranu, otkrila je da je svaki put koristila drugu periku i drugu šminku.

- "Guglala" sam "tutorijale" kako bih naučila da se prerušim, naučila sam da svaki put drugačija uđem na stadion - rekla je.

Dodala je da su je jednom prepoznali na ulazu i zabranili da prisustvuje utakmici uprkos činjenici da se prerušila, što je, međutim, nije sputalo da i dalje ide na utakmice i da ohrabruje druge žene da u što većem broju rade što i ona.

Na pitanje da li se plaši da je zatvore, strogo kazne, rekla je:

- Zašto bih se plašila? Mi žene ne činimo nikakav zločin zbog toga što želimo da gledamo utakmice. Zakon ne kaže da ne smemo da idemo na stadione, niti ga definiše kao zločin. Doduše, oni su (vlast, policija) već pritvarali žene zbog pokušaja ulaska na stadion, a kad su ih pustili dobili su napismeno da se one više neće vraćati.

Fotografije koje su se pojavile izazvale su, pored pozitivnih, i negativne komentare kao što je jedan koji glasi "Zašto ne idete da gledate utakmice ženskih ekipa?, i drugi: Zašto morate da idete tamo gde igraju muškarci?"

Druga "bradata" devojka sa slike za iranski list Khabar Varzeshi objasnila je na koji način su uspele da prevare obezbeđenje na ulazu i uđu na tribinu gde ih je sačekalo prijatno iznenađenje.

- Ušle smo u grupi na ulazu i niko nije primetio o čemu se radi, ali čim smo sele na tribinu, svi su shvatili da nismo muškarci. Prilazili su da se slikaju sa nama, pravili su "selfije", pozdravili nas jer smo došle. Ono što je isto tako interesantno je da nas niko nije vređao, ništa loše nismo čuli sve vreme dok je trajao meč - rekla je navijačica i dodala da ih je na kraju sa stadiona ispratilo nekoliko prijateljski raspoloženih momaka kako im se usput nešto ne bi desilo.

Na pitanje da li je sve to vredelo rizika odgovorila je potvrdno i dodala da neće prestati da sa drugaricama ide na utakmice sve dok žene u Iranu ne budu bile potpuno slobodne da idu na fudbalske utakmice.

- Ovo radimo da bismo poslali poruku vlastima da ćemo, ako nas ne puštaju na stadione, nastaviti da dolazimo sa ili bez brada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nn

    1. maj 2018 | 23:16

    A desavanja u Saudijskoj Arabiji niko ne pominje...tamo nema ni osnovnih ljudskih prava a kamoli prava zena, ali, zaboravih da su oni saveznici Amerike.

  • Ečeverija,brat od strica MOMOV!

    1. maj 2018 | 23:16

    Tužno je i u Saudiskoj Arabiji pa niko ne pominje? Samo Iran,Rusija,Kina i to:(

  • ccc

    1. maj 2018 | 23:12

    Pa dobro i nije fudbal za zene

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA