≫ 

Dnevna doza istorije fudbala: Najčuvenije povlačenje za dres ikada kao jedini način da se Mišel Platini zaustavi u bacanju magije (FOTO)

6. maja 1984. godine u pretposlednjem kolu Serije A, Juventus je kao lider na tabeli na svom legendarnom stadionu „Komunale“ dočekao ekipu Avelina, u čijim je redovima igrao Salvatore Vulo, fudbaler „granitne“ reputacije. Staroj dami je bila potrebna pobeda da bi na svom terenu proslavila titulu, ali je nije izvojevala a ni Platini nije bio strelac, možda baš zbog Salvatorea. Srećom po Juve, Roma je takođe remizirala protiv Katanije

  • 4
Francuski fantazista Mišel Platini u dresu Juventusa baca magije po terenu torinskog stadiona „Komunale“, dok Salvatore Vulo u dresu Avelina radi jedino što može: vuče ga za dres. Foto: Wikipedia/storiedicalcio.altervista.org/Danyele/Public domain

Mišel Platini bio je francuski „fantazista“ koji je nacionalni tim svoje zemlje doveo dva puta do polufinala Svetskog prvenstva i jednom do titule evropskog prvaka (zajedno sa Alenom Žiresom, Luisom Fernandezom i Žanom Tiganom činio je „magični kvadrat“), a koji je 1982. godine stigao iz redova Sent-Etjena u Torino, u najveću instituciju italijanskog klupskog fudbala: Juventus.

Sa Juventusom je osvojio dva skudeta, u sezonama 1983—84. i 1985—86, jedan Kup Italije u sezoni 1982—83, Kup pobednika kupova 1984. kao i Superkup Evrope iste godine, te konačno Kup evropskih šampiona 1985. (dve godine ranije ih je doveo do finala koje su izgubili od Hamburgera 1-0) kada je sa Torbjornom Nilsonom iz IFK Geteborga, postigavši sedam golova, podelio naslov najboljeg strelca. Platini je tri godine zaredom, u periodu 1983-1985, bio kapokanonijere Serije A: „glavni tobdžija“, odnosno prvi golgeter šampionata.

Stoga nimalo ne čudi ova slavna fotografija, mnogi bi rekli i najčuvenije povlačenje dresa u istoriji fudbala, a svakako jedna od najpoznatijih slika samoga Platinija. U pitanju je Juventusov meč protiv Avelina tokom sezone 1983—84. Drugi akter slike je Salvatore Vulo, tada 30-godišnji defanzivac kampanijskog kluba u koji je stigao tokom letnjeg prelaznog roka iz Sampdorije u kojoj je proveo dve sezone (nakon dve sezone u FK Torino i jedne u Bolonji).

VIDEO: Majstorije fantaziste Mišela Platinija

Informacije vezane za sliku, uprkos njenom čuvenju, prilično su oskudne. Međutim, pošto je prvi meč između ovih rivala te sezone igran na stadionu „Partenio“ u Avelinu sured zime 31. decembra 1983. godine, gotovo je nemoguće da je slika tada nastala, uprkos činjenici da je u pitanju jug Italije.

Taj prvi meč je završen pobedom Stare dame sa 2-1, prvi gol postigao je upravo Platini, ali mnogo je verovatnije da je fotka nastala 6. maja 1984. godine, na legendarnom stadionu „Komunale“ u Torinu, kada je došlo do podele bodova rezultatom 1-1. Platini nije bio strelac za Juve već Paolo Rosi u 20-om, izjednačujući gol za Avelino postigao je Franko Kolomba sa bele tačke u 72-om minutu, ali što se tiče ovog starta, nismo uspeli da ustanovimo da li je Salvatore Vulo zaradio javnu opomenu.

Juventusa je ovaj remi mogao skupa da košta; pobedom nad Internacionaleom u prethodnom kolu 1-2 na San Siru odvojili su se bili od Rome na četiri boda razlike, i imali su sreće što su i Romanisti remizirali protiv Katanije 2-2 u gostima, inače bi „Komunale“ ostao uskraćen za slavlje pošto bi ekipa sa Olimpika prišla na samo bod zaostatka pa bi sve bilo odloženo za poslednje kolo.

Granitni defanzivac Salvatore Vulo u dresu FK Torino novembra 1978. u duelu sa vezistom Čezareom Butijem koji leži na zemlji, tokom meča Serije A protiv Peruđe na stadionu „Renato Kuri“. Foto: Wikipedia/Danyele/Public domain

A u tom poslednjem kolu bjankoneri iz Torina igrali su u gostima „davljeniku“ Đenovi i izgubili 2-1, što „Grifonima“ ništa nije značilo jer su već odavno bili prežaljeni (skupa sa Pizom i Katanijom).

Salvatore Vulo i Mišel Platini povukli su se iz aktivnog bavljenja fudbalom iste 1987. godine, ali dok je Francuz svoju karijeru završio u Juventusu, Italijan je svoju poslednju sezonu odigrao za Kataniju u Seriji B.

Obojica su nakon toga počeli svoju trenersku karijeru, no, Platini je od nje odustao posle četiri godine vođenja Francuske i posvetio se fudbalskoj organizaciji (osam godina bio je predsednik UEFA-e). Za to je vreme, Vulo je sve do 2015. godine trenirao klubove opskurnih naziva iz nižih rangova, poput Favare, Termitane, Menfija, Šake, Akragasa, Rutiljana, ali i neke ekipe za koje su stariji ljubitelji fudbala čuli poput Sambenedetezea, Juve Stabije, kao i pomenutog Avelina.

VIDEO: Haos na stadionu! Posle crvenog kartona, cela tribina uletela na teren

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Valjevac

    23. maj 2018 | 12:49

    Tad se igrao pravi fudbal

  • DDF

    23. maj 2018 | 15:25

    "Fudbalski umetnici"su igrali u to doba😊😊😊

  • N N

    23. maj 2018 | 14:43

    Danas kad bi neko ovako povukao igraca drzavnog projekta bila bi mu izrecena zabrana igranja bar 2 god. Do njihove opreme ne sme da se dohvati odmah je faul i zuti po nekad i crveni 😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA