Fudbal spaja decu sveta u Moskvi

Dečiji ambasadori i Milan Kalinić od ove nedelje predstavljaju Srbiju na najvećoj svetskoj smotri sportskog prijateljstva u Rusiji

  • 0

Sve je spremno za početak šestog izdanja najvećeg globalnog društveno odgovornog projekta za decu – “Fudbal za prijateljstvo”.

Osnovan 2013. od strane kompanije Gazprom, vodećeg partnera FIFA, UEFA i “Svetskog prvenstva u fudbalu Rusija 2018” ovaj jedinstveni projekat koji promoviše mir, prijateljstvo, jednakost i zdrav način života ove godine u Moskvi okuplja rekordni broj od 211 zemalja i više hiljada dece.

Pored zvanične podrške FIFA, UEFA, Međunarodnog olimpijskog komiteta i Ujedinjenih naciija – brojni sportski asovi, treneri, TV zvezde, umetnici i fudbalske legende kao što su Franc Bekenbauer, Didije Drogba, Mark Van Basten, Mišel Salgado, Dirk Kajt, Viktor Baia, Branislav Ivanović, Jurij Lodigin su lično doprineli globalnoj popularnosti projekta “Fudbal za prijateljstvo”.

Kosta i Lucija su spremni Foto: Promo

Završne manifestacije ovogodišnjeg programa koje će se održati uoči samog početka svetskog prvenstva okupiće decu i ostale učesnike na Međunarodnom turniru mešanih dečjih timova prijateljstva, u Međunarodnom dečijem pres centru iz koga će izveštavati najmlađi novinari, Školi devet osnovnih vrednost projekta i na završnom međunarodnom Forumu “Fudbal za prijateljstvo” – kako bi poslednje večeri sva deca i ostali zvaničnici projekta prisustvovali svečanoj ceremoniji otvaranja Svetskog prvenstva i prvoj utakmici između reprezentacija Rusije i Saudijske Arabije.

Pored osnovnih ciljeva projekta - razvoja fudbala od najmlađeg uzrasta, promocije tolerancije i poštovanja za različite kulture i nacionalnosti među decom iz različitih zemalja, ove godine je pokrenuta i posebna globalna Ekokoška inicijativa – sa ciljem da se zaštite retke životinjske vrste, a među njima Amurski tigar, Crvena panda, Baltička foka, Veliki smokvin papagaj i Lemur crvenog krzna.

Moskva čeka! Foto: Promo

Delegaciju Srbije ove godine predstavljaju mladi fudbaler dugogodišnjeg zvaničkog partnera projekta u Srbiji, FK “Crvena zvezda” - dvanaestogodišnji Kosta Nedeljković, mlada novinarka - vršnjakinja Lucija Obradović - izveštač sa manifestacija u Rusiji, dok će je - u funkciji Ambasadora projekta za našu zemlju - predvoditi poznati glumac i TV voditelj, Milan Kalinić.

U najavi početka projekta, zvanično je predstavljen i “Kup devet vrednosti” u centru Fudbalske federacije Rusije - jedini trofej u sportu koji glasanjem dodeljuju deca iz celog svega – koji slavi osnovne vrednosti “Fudbala za prijateljstvo” – jednakost, prijateljstvo, fer plej, zdravlje, mir, posvećenost, duh pobede, tradiciju i čast. Predstavljen u prisustvu potpredsednika Fudbalske federacije Rusije NIkite Simonjana i ostalih visokih funkcionera Federcije i Svetskog prvenstva, ovaj izuzetan trofej – delo proslavljenog nemačkog vajara Ahima Ripingera – biće dodeljen jednoj od 32 reprezentacije za koju će glasati deca – učesnici projekta “Fudbal za prijateljstvo” .Pehar će biti izložen u Muzeju fudbala Ruske federacije od početka juna, a osvajač će biti proglašen na završnoj ceremoniji Međunarodnog dečijeg Foruma, 13. juna u Moskvi.

Sprema se taktika Foto: Promo

“Ne možemo da isčekamo preostalih nekoliko dana do odlaska u Rusiju i druženja i saradnje sa decom celog sveta – na sportskom terenu, dečijem pres-centru, Školi devet vrednosti i svim ostalim zanimljivim programima u Moskvi!” sa ushićenjem najavljuju skori polazak za Rusiju Lucija i Kosta.

“Deca su izuzetna, pravi ambasadori naše zemlje, i svojim entuzijazmom i znanjima će sigurno steći brojne prijatelje u Moskvi. Biće ovo jedno nezaboravno iskustvo za sve nas!” ponosan je na svoje “kolege” iz delegacije Srbije Milan Kalinić.

Bez obzira na dobru formu naše reprezentacije i izuzetne uspehe koje postiže naš sudijski tim na čelu sa Miloradom Mažićem – prve lepe vesti za Srbiju iz Rusiije će stići sa završnih manifestacija “Fudbala za prijateljstvo”!

VIDEO - Maradona poslao poruku Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA