≫ 

Da li ste znali da je naša reprezentacija, na današnji dan, odigrala utakmicu čiji se rezultat saznao tek godinu dana kasnije?

Nije to bio običan meč, bila je to borba između Tita i Staljina

  • 4

Na današnji dan, pre 66 godina, fudbalska reprezentacija Jugoslavije je odigrala jedan od najvažnijih mečeva u istoriji!

Meč čiji se rezultat saznao tek godinu dana kasnije, ali u bivšem SSSR-u protiv kog su Plavi i igrali na Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952. godine.

Naime, Jugoslavija je igrala ponovljeni meč osmine finala protiv SSSR-a nakon što je dva dana ranije meč završen rezultatom 5:5.

Nije to bila obična borba dva tima, bila je to borba između dva diktatora - Tita i Staljina! Borba za ''život ili smrt''.

Rusi su u ''revanšu'' poveli sa 1:0, ali su izgubili sa 3:1. Iste večeri su vraćeni kući, a Staljin je zabranio da bilo ko u Rusiji objavi rezultat. On se saznao tek godinu dana kasnije, pošto je Staljin umro.

Ali pre nego što je umro, tačnije odmah po povratku reprezentacije iz Helsinkija, Staljin je raspustio tadašnji vojni klub CDKA na čijem temelju je nastao CSKA.

Plavi su tada stigli do finala gde su poraženo od Mađarske, a protiv Rusije su igrali: Vladimir Beara, Branko Stanković, Tomislav Crnković, Zlatko Čajkovski, Ivan Horvat, Vujadin Boškov, Tihomir Ognjanov, Rajko Mitić, Bernard Vukas, Stjepan Bobek, Branko Zebec.

VIDEO: Putin predao domaćinstvo Mundijala Kataru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA