≫ 

Nemački mediji koriste moje poreklo kao desničarsku propagandu: Mesut Ozil otvorio dušu povodom slika sa Erdoganom (FOTO)

Fudbaler fudbalske reprezentacije nemačke odbranio je u medijima fotografa koji je slikao njega zajedno sa predsednikom Turske, Redžepom Tajipom Erdoganom

  • 2

Mesut Ozil je navukao na sebe veliki bes javnosti, nakon što su se maju mesecu ove godine pojavile slike na kojima je on zagrljen sa turskim predsednikom.

>>>"Auf Wiedersehen" Panceri: Nemci ubeđeni da Ozil više nikad neće igrati za reprezentaciju

Pored Ozila, na slikama sa Erdoganom se našao još jedan reprezentativac nemačke turskog porekla - Ilkaj Gundogan. Obojica igrača su doživeli neprijatnosti na proteklom Mundijalu u Rusiji, kada su bili izviždani prilikom zagrevanja uoči utakmica grupne faze.

Mesut Ozil u šokantnom meču Nemačke protiv Južne Koreje na Mundijalu u Rusiji Foto: Tanjug/AP

Zanimljivo je da Ozil nije kometarisao ovaj sastanak sa Erdoganom u Londonu, koji je u to vreme bio u jeku predizborne kampanje povodom predsedničkih izbora u Turskoj.

Međutim, u izjavi koju je postavio na svom Tviter profilu 22. jula, fudbaler Arsenala je naveo, da bi u slučaju da se nije sastao sa turskim predsednikom, on izrazio nepoštovanje prema korenima svojih predaka.

>>>Bez srca, bez radosti, bez strasti: Lotar Mateus žestoko isprozivao Ozila! (FOTO)

Takođe, on je dodao da bi to učinio ko god da je bio na mestu predsednika Turske u tom momentu.

- Za mene pomenuto slikanje sa predsednikom Erdoganom nije imalo političku pozadinu, ja sam samo izrazio poštovanje prema viskom državniku zemlje moje porodice.

Ozil je istakao da njegov susret nije imao za cilj nikakvu promociju Erdoganove politike, i dodao je da su njih dvojica diskutovali o fudbalu.

Odnosi između Nemačke i Turske su zahladneli usred pada Erdoganove vlade nakon pokušaja državnog udara u julu mesecu 2106. godine.

Osvajač Svetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine je izjavio da mu je njegova majka rekla da bi u on treabalo da oda poštovanje prema svom poreklu, nasleđu i porodičnim vrednostima.

- Ja imam dva srca, jedno Nemačko i jedno Tursko - rekao je Ozil.

Mnogi navijači i političari u Nemačkoj su bili ljuti nakon objavljivanja slike sa Erdoganom, usledile su kritike od strane političkih krugova i Fudbalskog saveza Nemačke, koji su isticali da Erdogan nije dovoljno poštovao nemačke vrednosti.

Dani radosti u nacionalnom timu Nemačke su sada lepa prošlost za Mesuta Ozila Foto: Tanjug/AP

Nemačka reprezentacija je završila takmičenje u grupnoj fazi na nedavno završenom Mundijalu u Rusiji, što je njihova najranija eliminacija nakon 80 godina.

- Pojedini mediji u Nemačkoj su konstantno krivili moje dvojno nalseđe i jednu običnu sliku za desničarsku propagandu u političke svrhe. Zašto bi inače koristili slike i naslove sa mojim imenom kao direktno objašnjenje za loše izdanje nacionalnog tima na Svetskom prvenstvu u Rusiji - istakao je Ozil u svom tvitu.

>>>Otkriveno ko će nositi broj 7 u Realu posle odlaska Ronalda!

Početkom jula meseca, tim menadžer reprezentacije Nemačke, Oliver Birof, izajvio je da je nacionalni tim Nemačke trebalo da razmotri učešće Ozila na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Da li bi u tom slučaju Nemci dožievli drugačiju sudbinu u Rusiji, pitanje je na koje je nemoguće dati odgovor, ali se možemo složiti da je Mesut Ozil apsolutno zadužio reprezentaciju Nemačke svojim igrama u protekloj deceniji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA