Zašto šišmiš krasi grb FK Valensija? Zato što je jedan slepi miš pre 780 godina sleteo gde nije trebalo

Fudbalski klub Valensija treći je po popularnosti u Kraljevini Španiji, odmah iza Reala iz Madrida i Barselone. Sve to već znate. Ono što verovatno ne znate je odgovor na pitanje zbog čega na svom grbu imaju slepog miša

  • 4

Šišmiš na grbu FK Valensija ima svoju istorijsku pozadinu, a sve je posledica jednog događaja iz 1238. godine. Foto: AP/Tanjug/RonBot

Fudbalski klub Valensija spada u red najvećih u Španiji, a svakako je najveći u Valensijanskoj zajednici, kako se zvanično zove čitava ta regija (Kraljevina Španija jeste unitarna zemlja ali je istovremeno i vrlo decentralizovana, pa je podeljena na opštine koje su grupisane u pokrajine koje su grupisane u takozvane autonomne zajednice; Valensijanska zajednica je jedna od njih, a u taj red spada i Katalonija).

Valensija je šest puta bila španski šampion, sedam puta je osvajala Kup kralja, po dva puta Kup sajamskih gradova i Superkup Evrope te po jednom Kup UEFA i Kup pobednika kupova. Takođe, dva puta su početkom ovog milenijuma uspeli da se plasiraju u finale Lige šampiona ali su oba puta poraženi, prvo 2000. od svog velikog rivala madridskog Reala a godinu dana kasnije od minhenskog Bajerna.

Osnovana je 1919. godine, vremenom je postala treći najpopularniji klub u Španiji, a na stadionu „Mestalja“ igra od 1923; gradnja bitno veće „Nove Mestalje“ obustavljena je već duže vreme a rok za završetak radova neprekidno se odlaže zbog nedostatka finansijskih sredstava, pa je čak u međuvremenu izmenjen i projekat te je kapacitet snižen sa prvobitnih 75.000 na „samo“ 54.000; kada će biti završena — ne zna se.

Predaja Granade. Levo: sultan Muhamed XII. Desno: Katolički monarsi, odnosno, Izabela od Kastilje i Ferdinand od Aragona. Foto: Wikimedia Commons/Artwork

Najveći lokalni rival FK Valensija je Viljareal, koji se nalazi u istoimenom gradu u ovoj autonomnoj zajednici, pa se njihov duel zove „Derbi zajednice“ (špa. Derbi de la Comunitat). Tu je takođe i rivalstvo sa Levanteom koji se nalazi upravo u samom gradu Valensiji, i sa kojim ovaj klub deli nešto više od pukog pripadništva istom gradu.

Naime, deli šišmiša na grbu. Dakle i FK Valensija i FK Levante imaju slepog miša svom amblemu. Zbog čega? Uzrok je istorijski. Valensija i Balearska ostrva osvojena su od strane aragonskog kralja Đaumea I u prvoj polovini XIII veka; do tog trenutka, taj je prostor bio pod muslimanskim Mavrima. Kralj je potom stvorio nova autonomna kraljevstva pod svojom Krunom Aragona.

Kraljevina Valensija je svoje sedište imala u gradu Valensiji kojem je kralj podario grb na kojem se našao i šišmiš. Postoji barem dva objašnjenja. Prvo, neubedljivo, jeste ono koje kaže da su slepi miševi bili široko rasprostranjeni u toj oblasti. Druga hipoteza, mnogo verovatnija, kaže da je 9. oktobra 1238. godine, dok se kralj Đaume spremao da ujaše u grad Valensiju po prvi put, jedan šišmiš sleteo na vrh njegovog stega. On je to interpretirao kao dobar znak pa je dodao tu životinju na grb grada, sa kojeg se preselio i na grb dva fudbalska kluba.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MikiGrobar GRS

    26. jul 2018 | 09:40

    Sad da su popularniji od atletiko madrida nisam bas siguran u to......

  • toplistanadrealista

    26. jul 2018 | 12:27

    Надам се да ће се вратити гдје припадају, моји омиљени клубови у Шпанији су Валенсија и Атлетико и надам се ове сезоне да Атлетико узима лигу!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA