≫ 

Zvezda na korak od Lige šampiona: Crveno-beli pobedili Trnavu posle produžetaka i tako obezbedili barem Ligu Evrope (VIDEO)

Junaci trijumfa su Ben i Radonjić, a protivnik u plej-ofu je Salcburg

Crvena zvezda je u plej-ofu za ulazak u Ligu šampiona! I to prvi put u istoriji, odnosno otkako se najelitnije fudbalsko takmičenje igra u ovom formatu!

Crveno-beli su u dvomeču 3. kola izbacili Spartak iz Trnave, posle pobede u revanšu rezultatom 2:1 (1:1). Podsetimo, prvi meč u Beogradu je završen rezultatom 1:1 koliko je bilo i u Slovačkoj posle 90 minuta.

A gol vredan plasmana u narednu rundu i sigurno učešće u Ligi Evrope (drugu godinu zaredom) obezbedio je Nemanja Radonjić golom u prvom produžetku (98. minut). Iako je Radonjić bio strelac odlučujućeg gola, igrač utakmice je bio El Fardu Ben - strelac i asistent u Trnavi, takođe i strelac u prvom meču na Marakani.

FK SPARTAK - FK CRVENA ZVEZDA 1:2 (1:1, 1:1)

(Bakoš 6 - Ben 7, Radonjić 98)

Spartak: Čudi, Kadlec, Tot, Godal, Čonka (Hladik 105) Jirka, Sloboda, Grendel, Grešak, Rada (Dangubić 100), Bakoš.

Crvena zvezda: Borjan, Stojković, Savić, Degenek, Rodić, Jovančić (Gobeljić 101), Krstičić, Simić (Jovičić 85), Ben, Radonjić (Babić 106), Stoiljković (Pavkov 75)

Klupa: Popović, Ebisilio, Srnić.

Imala je Zvezda i sreće u finišu, jer je Godal u 120 minutu promašio penal. Međutim, teško da bi Slovaci stigi da u potpunosti preokrenu.

Srpski šampion će za ulazak u LŠ igrati protiv Salcburga, a prvi meč je na programu za sedam dana u Beogradu. Revanš je zakazan  28. avgusta, dok će grupe za LŠ biti izvlačene dan kasnije u Monaku.

Crveno-beli će, podsetimo, biti lišeni pomoći publike na Marakani zbog kazne UEFA od dve utakmice pred praznim tribinama. Žalbeni proces je u toku, pa se možda kazna smanji na jedan meč, međutim, protiv Austrijanaca će najveći srpski stadion definitivno biti prazan.

S tim da će Vladan Milojević moći u tom dvomeču da računa na najnovije pojačanje - Brazilca Kafua - koji je nedavno stigao na pozajmicu iz Bordoa.

Kafu je u petak predstavljen na Marakani Foto: Telegraf.rs

Kao u prvom meču u Beogradu, tako smo i u Trnavi videli dva gola jedan iza drugog. Ovoga puta Trnava je povela preko Bakoša u 6. minutu, posle školskog kontranapada, da bi Ben već u sledećem napadu iskoristio centaršut Stoiljkovića sa desne strane i glavom matirao Čudija.

U tom trenutku Zvezda je anulirala onaj blagi minus iz prvog meča i za samo 60 sekudni je preokrenula tešku situaciju u svoju korist. I rezulatski i psihološki, mada domaći igrači nisu baš toliko klonuli duhom. Odbrana Trnave je imala dve ili tri loše intervencije do poluvremena, a čini se da su posle jedne trebalo da ostanu sa igračem manje.

Detalj sa utakmice u Trnavi Foto: Telegraf

Godal je izgubio loptu i istovremeno oštro faulirao Simića koji bi imao čist prostor ka golu da ga protivnik nije udario. Holandski sudija je pokazao samo žuti karton, kao i Bakošu u 35. minutu kada je laktom udario Vujadina Savića. Žuti karton su u prvih 45 minuta, u redovima crveno-belih, dobili Ben zbog progovora i Stojković zbog neopreznog faula.

Koliko su Slovaci ''tukli'' u prvom poluvremenu govori i podatak da su Stoiljković i Savić morali nakratko da napuste teren, jer su bili raskrvavljeni. Što se tiče samog ''fudbalskog umeća'', Zvezda je bila bolja u prvom poluvremenu. Možda su crveno-beli mogli i da vode pred odlazak na odmor, ali je realizacija izostala u oskudnom trenutku.

Vredi pomenuti da je i Nemanja Radonjić bio ispod proseka u prvom poluvremenu. Slovaci su ga ponovo dobro zatvorili, a kada je dobijao priliku da pokaže svoj kvalitet previše je petljao. Uostalom,  gol je i pao posle kontranapada u situaciji kada je Radonjić pogrešio...

Mesarsku partiju igrači Spartaka nastavili su i u drugom poluvremenu, kada je jedan igrač dopmaćeg tima onesvestio Bena. Udario ga je laktom u glavu pred očima sudije, nije dobio ni žuti karton.

Ben je dobio ozbiljne batine Printskrin: Youtube

I Radonjić je, takođe, nastavio svoju partiju iz prvog poluvremena. Bespotrebno je komplikovao u uvodnih 10 minuta nastavka u situacijama kada je bilo šanse za kontranapad.

Spartak je u nastavku utakmice ušao dosta konkretniji na sredini terena. Više su držali loptu u nogama, ali je Zvezda imala bolje prilike. Najpre preko Stoiljkovića, kada se napadač crveno-belih okliznuo u oskudnom trenutku, a zatim i preko Radonjića u 67. minutu.

Dobio je loptu na levoj strani međutim, slabo je šutirao. Slična pozicija kao ona  protiv Suduve u Litvaniji, samo što je tada dao gol.

Domaćin je najbliži golu bio u 82. minutu kada je Bakoš iskoristio trenutak nepažnje Degeneka i Savića, ali je Borjan nogama odbranio taj udarac iskusnog napadača slovačkog šampiona. Zanimljivo, Bakoš je u Slovan došao iz Plzenja baš pred dvomeč ova dva tima. Bila je to, inače, i najbolja prilika za Spartak u celom meču, ne računajući onaj gol.

Shvatio je Milojević da Slovaci polako preuzimaju primat na sredini terena, da su postali čvršći u duelima. Otuda je posegnuo za logičnom izmenom i umesto Simića je ubacio Jovičića. To je dovelo do određenih pomeranja u veznom redu, pošto je Krstičić otišao napred.

Ali nije dovelo do promene rezultata i meč je otišao u produžetke. Kao i pre dve gdoine kada su crveno-beli igrali protiv Ludogoreca za plej-of LŠ, kada su posle 2:2 u Razgradu poraženi 4:2 na Marakani.

Takav scenario se nije dogodio u Trnavi!

Delije u Trnavi Foto: Telegraf/M. Bogovac

Trenutak inspiracije Bena i odlično utrčavanje Radonjića su rešili ovu ''šahovsku partiju''. Zvezda je u tim trenucima mogla i do trećeg gola. Bespotrebno su se ''igrali'' ispred gola Trnave, a Radonjić je u prvom produžetku ''poništio'' sve ono loše što je napravio u regularnom delu.

Ipak, dodaćemo još jednom da su ga defanzivci Spartaka sjajno čuvali i nisu mu dali da dišu. Pobegao je jednom i to je bilo dovoljno za prolaz dalje.

Spartak je u 120. minutu mogao do 2:2, ali je Godal, kao što smo pomenuli, pogodio prečku sa bele tačke.

A slavlje Milojevića na kraju jasno govori koliko je ovo bitna pobeda Zvezde. Pogledajte i video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tole

    15. avgust 2018 | 00:12

    Krstajicu,hocemo li opet Radonju na klupu? Moj Krstajicu moj......

  • Messi

    14. avgust 2018 | 23:07

    Svaka normalna osoba ce navijati za Srpski klub kad igra protiv stranog , navijam za Partizan i ovom prilikom cestitam Zvezdi na prolazu dalje , i voleo bih da udju u LS

  • Ognjen

    14. avgust 2018 | 23:20

    Kako je lep osecaj kad tvoj voljeni klub ovako sa srcem igra , muski patriotski.svaka cast momci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA