≫ 

Dnevna doza istorije fudbala: Legendarni finiš meča između Votforda i Lestera za finale plejofa na Vembliju

Fudbal piše moćne i ubedljive drame, ali drama koja se odigrala 12. maja 2013. godine na Votfordovom stadionu „Vikaradž Roud“ tokom meča između domaćina i Lestera, dostojna je jednog Šekspira

  • 1
Igrači i navijači FK Votford slave pobedu nad FK Birmingem u 44. kolu Čempionšipa u sezoni 2014—15. tokom koje ih je vodio srpski stručnjak Slaviša Jokanović. Plasman u Premijer-ligu osigurali su u narednom, pretposlednjem kolu, nakon pobede u Brajtonu od 2-0. Tačno dve godine ranije izgubili su finale plef-ofa na Vembliju od FK Kristal Palas, nakon što su u dramatičnom finišu slavili protiv FK Lester Siti u polufinalu doigravanja. Foto: Profimedia/Actionplus

Poslednje kolo engleskog Čempionšipa u sezoni 2012—13. odigrano je 4. maja, i samo je jedna stvar pre toga bila sigurna: da će FK Kardif Siti kao prvak prvenstva sa 87 bodova izboriti direktan plasman u Premijer-ligu. Sve ostalo je bilo otvoreno: Votford (čiji je trener bio Đanfranko Zola) i Hal Siti igrali su za drugo mesto koje je takođe vodilo u elitni rang, dok su se Kristal Palas, Bolton Vonderersi, Notingem Forest i Lester Siti borili za peto odnosno šesto mesto koje je vodilo u doigravanje. Samo je Brajton bio siguran na četvrtom mestu, znajući da mu plej-of ne gine.

Dramatično je bilo do kraja, i to ne samo u borbi za plej-of nego i za opstanak: dve ekipe su ispadale iz lige, a sedam timova se borilo da preživi u Čempionšipu (na kraju su u Prvu ligu ispali Piterboro, Vulvsi i Bristol Siti). Hal Siti je odigrao 2-2 sa Kardifom i osvojio drugo mesto, dok je Votford izgubio od Lidsa sa 2-1. Hal je zapravo izjednačio iz penala u 91-om minutu, dok je Votford primio drugi gol u 89-om (premda su oba meča počela istovremeno, meč između Votforda i Lidsa zaostajao je nekih petnaestak minuta zbog niza povreda).

Lester je takođe kasnim golom uspeo da pobedi Notingem Forest sa 3-2, što im je usled remija od 2-2 između Boltona i Blekpula donelo šesto mesto na tabeli i ulazak u doigravanje. Tu su imali da se sastanu sa pomenutim trećeplasiranim Votfordom, dok su drugi par u borci za finale na Vembliju bili Brajton i Kristal Palas.

VIDEO: FK Votford 3-1 FK Lester Siti, revanš polufinala plej-ofa Čempionšipa u sezoni 2012—13.

Prvi meč između Lestera i Votforda igrao se na stadionu „King Pauer“ u Lesteru, pred ravno 29.650 gledalaca. Sudio je Nil Svorbrik, a domaćin je slavio minimalnim rezultatom, golom Dejvida Njudženta u 82-om minutu. Taj meč se igrao 9. maja sa početkom u 19 časova i 45 minuta, dok je revanš odigran tri dana docnije u 12 časova i 30 minuta na stadionu „Vikaradž Roud“ pred 16.142 gledaoca.

Matej Vidra je dao gol za Votford u 15-om minutu, ali im je slavlje pokvario Njudžent samo četiri minuta kasnije. Vidra je „zlatnim momcima“ doneo novo vođstvo u 65-om, ali je ukupan skor ponovo bio poravnat. Kao što verovatno znate, pravilo gola u gostima ne postoji u engleskim ligaškim doigravanjima (ukinuto je u sezoni 1999—00. nakon uspešne kampanje ondašnjeg predsednika FK Ipsvič Taun Dejvida Šipšenksa kojem je dojadilo da zbog toga stalno ostaje kratkih rukava, što se desilo 1997. i te godine).

Budući da to pravilo dakle ne postoji, kada je arbitar Majkl Oliver u nadoknadi vremena svirao penal za Lester, nakon sumnjivog prekršaja Marka Kasetija nad Antonijem Nokarom, svi su se već oprostili od Votforda. Ono što se posle toga dogodilo može se samo nazvati čudom i jednim od najluđih fudbalskih događaja u ovom veku. Pogledajte video priložen iznad, ako nikada niste (mada sumnjamo da niste), a ako jeste, podsetite se, jer se isplati.

Nažalost, u krajnjoj je liniji to vrlo malo vredelo Votfordu pošto je u finalu na Vembliju pred 82.025 ljudi izgubio sa 1-0 od Kristal-Palasa. Kako? Golom iz penala u nadoknadi vremena prvog produžetka.

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • blackwalls

    27. februar 2019 | 10:10

    Ovo teško da mogu zaboraviti, finiš meča se stojeći gledao!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA