≫ 

Partizan zamalo doveo Fatosa Bećiraja, propisi sprečili transfer

Trener crno-belih Zoran Mirković insistirao na dovođenju iskusnog igrača, koji je A reprezentativac Crne Gore, ali propisi sprečili transfer

  • 40

Prelazni rok je okončan u velikoj većini evropskih zemalja, ali je Partizanu potrebna dodatna selekcija, tako bar misli trener Zoran Bata Mirković, pa je tim povodom klub iz Humske posegao za još jednim fudbalerom i to napadačem! Posegao, ali ne i uspeo da ga angažuje, jer su se u poslu isprečili propisi UEFA i Fudbalskog saveza Srbije, zbog kojih će crno-beli morati da potraže drugo rešenje.

>>> Šta je Iliev uradio u Partizanu za 2 godine i 313 dana?

Reč je o reprezentativacu Crne Gore – Fatosu Bećiraju (30), koji je u Humsku trebalo da dođe kao slobodan igrač, pošto je nedavno raskinuo ugovor sa belgijskim Mehelenom, saznaje Telegraf! Ali...

Naravno, nije teško zaključiti da je na njegovom angažovanju insistirao upravo Mirković, koji Bećiraja veoma dobro poznaje iz selekcije Crne Gore, za koju napadač albanskog porekla, rođen u Peći, igra od 2009. godine.

Radi se o iskusnom, veoma dobrom, eksplozivnom i snažnom fudbaleru, kome je primarna pozicija u napadu, ali može da odgovori i kao polušpic, ali i na krilnim pozicijama po potrebi. Bio je projektovan da “popuni prazninu” posle odlaska Ognjena Ožegovića i donese dodatni kvalitet, jer su crno-beli ostali sa samo dva napadača (Rikardo Gomeš i Nemanja Nikolić).

Foto: Marko Jovanović

Šta se dogodilo? Zašto fudbaler nije obukao dres Partizana, iako je načelno dao pristanak? Isprečili su se propisi UEFA i FSS, koji kažu da Bećiraj, bez obzira što je slobodan na tržištu, ne može u Humsku, jer je prevremeno raskinuo ugovor sa Belgijancima.

Naime, da bi stekao pravo dolaska, bilo je potrebno da napadaču istekne validni ugovor sa Mehelenom. Tada bi, kao slobodan igrač, koji dolazi iz inostranstva, i van prelaznog roka mogao da se priključi novom klubu i bude registrovan za takmičenje.

U slučaju Bećiraja, a po propisima našeg Saveza, to je neizvodljivo, jer se fudbaler, rekosmo već, posle samo šest meseci rastao sa belgijskim “poslodavcem” prevremeno, pa ni njemu, niti Partizanu nije pomoglo ni što je to taj čin obavio tokom važećeg prelaznog roka. Tako se od cele priče i odustalo...

Partizanu fali dobar napadač: Detalj sa meča protiv Bešiktaša Foto: partizan.rs/Miroslav Todorović

BIO META I PRE DESETAK GODINA

Bolji poznavaoci prilika znaju da ovo nije prvi put da se ime Fatosa Bećiraja dovodi u kontekst sa Partizanom, jer su crno-beli i napadač već imali jedan pokušaj saradnje pre skoro desetak godina.

Tada je Ivan Tomić, kao sportski direktor kluba iz Humske, poželeo tada da angažuje veoma talentovanog igrača Budućnosti i sve je već bilo dogovoreno, ali je transfer stopiran u poslednjem momentu, pošto su se navijači Partizana pobunili zbog porekla Bećiraja.

Ovoga puta su te prepreke prevaziđene, ali su čelnici kluba, predostrožnosti radi, u minulih nekoliko dana obavili razgovor i sa pristalicama crno-belih povodom angažovanja Bećiraja. I nije bilo problema. Tako se bar može čuti iz Humske (sve se dešavalo pre saopštenja navijača protiv Uprave)...

Fudbaleri Partizana pozdravljaju navijače Foto: Marko Jovanović

Posle razgovora sa pristalicama, valjalo je protumačiti i propise UEFA i FSS, kako se angažovanjem igrača ne bi napravio prekršaj i “zaradila” bespotrebna” kazna. Ipak, odredbe su bile jasne, Partizan nije u mogućnosti da angažuje pomenutog igrača do zimskog prelaznog roka. Ako on tada uopšte i bude želja kluba.

Hrvati kao finalisti Mundijala, Portugalci bez Kristijana Ronalda, koji je zatražio odmor. Ipak, kec vredi 2,55 i Portugalija je blagi favorit. Pogledajte i ostale kvote MOZZART kladionice za prijateljski meč Portugalije i Hrvatske.

BUDUĆNOST ODSKOČNA DASKA, EKSPLOZIJA U DINAMU

Rekosmo već da je Fatos Bećiraj rođen na Kosovu i Metohiji, tačnije u Peći, 5. maja 1988. godine. Profesionalnu fudbalsku karijeru je počeo u Besi 2007. godine, ali je posle samo sezone prešao u podgoričku Budućnost, gde je skrenuo pažnju mnogih klubova, pa i Partizana.

Ipak, pošto se crno-beli nisu usudili da ga angažuju, jedan od najvećih transfer-gurua sa ovih prostora Zdravko Mamić je 2010. godine otkupio Bećiraja za milion evra i to ulaganje mu se ubrzo i isplatilo.

Bećiraj je sa “modrima” tri puta osvajao šampionski naslov, dva puta Kup Hrvatske, igrao i postizao golove u Ligi šampiona, a dva puta je bio i najbolji strelac tamošnje lige, prvi put u istoriji kao stranac.

Danilo Pantić fudbaler Partizana ( u sredini) Foto: partizan.rs/Miroslav Todorović

Posle četri sezone i 88 utakmica za Dinamo, Bećiraj je karijeru nastavio u kineskom Čangčun Jataiju, gde je za sezonu odigrao 28 mečeva I postigao sedam golova. Vratio se zatim u Evropu, tačnije u beloruski Dinamo iz Minska, gde je takođe odigrao samo sezonu (23 meča, devet golova).

Usledila je selidba u Rusiju, u Dinamo iz Moskve, koji je za njega platio 1.200.000 evra obeštećenja. Bio je standardni prvotimac dve sezone, odigrao 60 mečeva za moskovski klub, postigao 13 golova, a minulog januara se preselio u Belgiju.

Ipak, posle samo šest meseci u Mehelenu i četiri odigrana meča (bez gola), došlo je do raskida saradnje, što je iskoristio Partizan i angažovao Bećiraja.

Napadač je od 2010. godine i standardni član A selekcije Crne Gore za koju je odigrao 50 mečeva i postigao devet golova.

Nemci posle debakla u Rusiji, Francuzi sa titulom prvaka sveta. Ali u Nemačkoj niko ne može da bude favorit osim Nemaca. Kec u prvom derbiju Lige nacija vredi 2,55, dvojka tek nešto više – 2,75. Pogledajte i sve druge MOZZART kvote za utakmicu Nemačka – Francuska

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gile

    6. septembar 2018 | 14:55

    Probajte sa Šaćirijem. To vam je već tradicija.

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    6. septembar 2018 | 13:55

    Фатос Бећирај, чист Црногорац ко и Вокри😂😂😂. Доведите га у своје јато, он је ваш😂😂😂

  • MJ

    6. septembar 2018 | 14:24

    Pa se posle cude kako to da 70 posto Srbije navija za Zvezdu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA