≫ 

Ne čujete ni saigrače, ni sami sebe, to su emocije: Jokanović objasnio BBC-u kako izgleda Večiti derbi pred 100.000 ljudi!

Partizan, a naročito Crvena zvezda, zahvaljujući dobrim rezultatima privlače sve veću pažnju stranih medija

  • 13

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana igraju u nedelju 158. Večiti derbi na stadionu u Humskoj, što je bio povod da Britanci naprave priču o jednoj od "najvatrenijih" mečeva na svetu. 

Tako je BBC angažovao menadžera Fulama Slavišu Jokanovića koji je, i te kako, upoznat sa dešavanjima u srpskom fudbalu.

>>> Derbi izlog za evropske emisare: Igrače večitih gledaju Dortmund, Sautempton, Lil, Galata, Fjorentina...

Ono što je Ostrvljane posebno zanimalo jeste atmosvera koju prave crveno i crno-beli, pa je Jokanović slikovito objasnio kako sve izgleda na samom terenu.

- Nije u pitanju samo Beograd, cela zemlja priča o toj utakmici. To je derbi dva najpopularnija srpska kluba, a u prošlosti i dva najpoznatija jugoslovenska kluba. To je poseban dan za navijače oba kluba. Danima se pre utakmice priča o tom susretu. Verovatno 55 ili 60 odsto ljudi navija za Zvezdu. Ja sam navijač Partizana i veoma sam zadovoljan svojim izborom.

Slaviša Jokanović na 92. derbiju; Foto: MN Press

- Bio sam srećan kada sam branio njihove boje u dobrim i lošim trenucima, uvek sam bio uz svoj tim. Imate npr. slučajeve kada u porodici navijaju za različite klubove. Oba kluba imaju veoma vatrene navijače, koji su ponekad opasni. Atmosfera je ponekad takva da ne čuješ svoje saigrače - rekao je Jokanović za BBC i dodao:

-Ponekad utakmica ode na pogrešnu stranu. To može biti zanimljivo ljudima van naše zemlje, ali mi smo se pomalo umorili od te situacije. To je jedan od najvećih derbija sveta. Ono što mi želimo je veći kvalitet i bolji fudbal, ali i malo tišu publiku, bez nasilja. Kada sam ja bio navijač i kada sam igrao, nasilja je bilo manje, ne znam zašto, ne mogu to da objasnim.

VIDEO: Delije posle Napolija najavile derbi: Pet komada, pet komada

Zvezdin stadion u prošloti je mogao da primi 100.000 ljudi, a Partizanov 55.000, ali je posle pravila UEFA kapacitet gotovo prepolovljen.

- Igrao sam protiv jedne od najvažnijih ekipa Zvezde, na početku devedesetih godina, kada su bili šampioni Evrope i sveta. Utakmica pred 100.000 ljudi, sa vrućom atmosferom, navijači koji ne prestaju da podržavaju svoj tim. Ponekad ne možeš da čuješ šta se dešava oko tebe. Navijači igraju važnu ulogu u derbiju. Na kraju utakmice svi vide ko je na tribinama dobio utakmicu. To nije prirodno za engleski fudbal, ali to su emocije -  rekao je Jokanović

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kvalitet ne kvantitet

    21. septembar 2018 | 19:53

    "Ja sam navijač Partizana i veoma sam zadovoljan svojim izborom". Kvakva ljudina, sve je objasnio čovek!

  • Igor Obrenovac

    21. septembar 2018 | 21:29

    Koliko god zvezdini navijaci nipodastavali i omalovazavali FK Partizan u straroj Jugoslaviji, ovo ipak jesu dva najveca kluba u SFRJ. CZ je bila ubedljivo najtrofejniji klub u SFRJ, a imala je najbolje rezultate i u EK. Ipak, Partizan je imao titula koliko Hajduk i Dinamo zajedno. Partizan je u medjusobnim duelima imao bolji skor od Dinama, a posebno Hajduka, dok je sa CZ imao los skor prvenstveno zbog losih igara na Marakani. CZ je sa druge strane igrala egal sa Dinamom, a Hajduk je nikako nije lezao i tu je bila u solidnom minusu. Partizan je bio vicesampion Evrope i cetvrtfinalista KPK. Sto se navijaca tice, Partizan je imao veliku bazu navijaca u C. Gori, Makedoniji, KiM, Pazaru, Vojvodini, danas se to dosta promenilo. CZ je imala vecu podrsku posebno u Centralnoj i Juznoj Srbiji preko Drine i RSK. Tri najvoljenija kluba bili su CZ, Hajduk, i Partizan, ne treba zaboraviti ni Zelju, mozda je Sarajevo bilo voljenije u samom Sarajevu, ali Zeljo je imao navijace u celoj zemlji, pa mozda ga i danas mnogi simpatisu sirom bivsih republika. Meni je jedino neobjasnjiva patoloska mrznja ova dva kluba, koja nigde nije jaca nego ovde, pa cak ni tamo gde vera deli gradske rivale

  • Ckalja

    22. septembar 2018 | 08:16

    55-60%, iskreno, nema šta 👏👍

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA