• 3

Pakao radnika koji grade stadione za SP u Kataru: Mesecima su bez plate, zarobljeni, žive sa manje od dva dolara dnevno...

Moderni robovi dižu stadione, FIFA ćuti, vlasti žmure

  • 3

Kontroverze koje prate pripreme Mundijala u Kataru 2022. godine ne jenjavaju. Pošto je ova zemlja na krajnje čudan način pobedila konkurenciju za organizaciju Svetskog prvenstva (priča o korupciji je toliko da se i knjiga može napisati), ponovo su na udaru katarski vlastodršci i vodeće firme, ali sad zbog nepoštovanja ugovora prema radnicima.

Naime, hiljade njih, koji su angažovani na izgradnji infrastrukture za Mundijal, uglavnom su to radnici iz Nepala, Indije i Filipna, mesecima su bez plate, uz to su i zarobljeni u zemlji, otkrio je Amnesti internešnel.

Organizacija kojoj je u opisu delovanja zaštita ljudskih prava sastavila je izveštaj na osnovu razgovora sa 78 radnika koji su praktično svedeni na robovski status od trenutka kada su krenuli radovi.

Mnogi od njih, a broje se na stotine, žive od dva dolara dnevno (?!), pa i manje, s obzirom na to da im se duguju iznosi između 1370 do 2.470 dolara što je suma koja je ekvivalent deset plata. Toliko su u zakašnjenju firme i podizvođači prema radnicima koji su angažovani na projektima izgradnje stadiona, među kojima je i grandiozni "Lusail" na kojem će biti ceremonija otvaranja Mundijala, kao i finale.

Ovako će izgledati jedan od stadiona kada bude završen Foto: Profimedia

Ono što je još frapantnije, radnici kojima se duguje, sem toga što žive ispod granice ljudskog dostojanstva i u krajnjoj bedi, ne mogu ni da napuste zemlju, jer su zakoni takvi da im poslodavac može odobriti izlazne "papire" tek kada se ugovoreni posao završi.

Vlasti u Kataru, tačnije firma koja je izvođač najobimnijih radova, tvrdi da je ona žrtva "bezočnog poslovnog partnera" koji je odgovoran zbog toga što isplata kasni.

Oglasio se i Ministar rada Katara koji je poručio da se maltretiranje radnika neće tolerisati, te da su već pokrenuti sudski procesi protiv glavnog izvođača, po raznim osnovama.

U međuvremenu, iz FIFA su poručili da poražavajuća situacija sa radnicima nema nikakve veze sa njima niti sa Svetskim prvenstvom.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Stanko

    Katar losa drzava tamo je katastrofa.

  • Klema

    Sit gladnom ne veruje. A ko je u FIFA? Bar to se zna. Šta da očekuju obični smrtnici?

  • Лицемер

    Да би мањина била снобовски богата, већина мора бити гладна.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima