≫ 

Životna ispovest Edina Džeka! Setio se rata u Sarajevu, a onda i najteže utakmice: Mislio sam da smo mrtvi (VIDEO)

Kapiten reprezentacije Bosne i Jedan od najboljih napadača Serije A, govorio je za magazin koji uređuju sami fudbaleri

  • 22

Kapiten Bosne i Hercegovine, Edin Džeko, pričao je za "Players' Tribune" u kojem je govorio o svojim fudbalskim počecima i teškom detinjstvu u ratu zahvaćenom Sarajevu.

Prisetio se kako su izgledali njegovi prvi treninzi u Željezničaru i kako je trenirao u školi, jer je stadion bio uništen, kao i kako su se utakmice prekidale tokom rata, jer su sirene često označavale uzbunu.

- Tokom rata, morali smo da prekidamo fudbalske utakmice jer su sirene često označavale uzbunu, pa smo morali da se sakrijemo. Kada ste dete, ne razumete opasnost. Sa šest godina, znao sam što se događalo, ali iskreno, nisam puno mislio o tome. Roditelji su radili mnogo veći posao što se tiče razmišljanja. Nakon što je rat prestao, četiri godine posle, sve je bilo uništeno.

- Grada nije bilo. Sećam se kada me otac vodio na prvi trening u Željezničar. Morali smo da se vozimo s dva različita autobusa i tramvajem kako bismo stigli. Trenirali smo u školi, jer je stadion bio uništen. Iako je moj otac radio, vodio me tamo svaki dan. I uvek bi mi posle treninga doneo bananu.

>>> Ovo je kuća u kojoj se rodio Luka Modrić: Ruševina bez krova u selu gde je najbolji fudbaler sveta čuvao koze (FOTO) (VIDEO)

Džeko ističe da mu je drago da danas deca u Sarajevu sve više pričaju o ljudima poput Miralema Pjanića, a ističe da je on sam našao svoj mir uz fudbal.

- Nakon rata, bili smo generacija klinaca s velikim snovima. Samo smo želeli da igramo fudbal u miru. Drago mi je da danas u Sarajevu deca sve više pričaju o ljudima poput Miralema Pjanića, a to me čini veoma srećnim. Našao sam svoj fudbal, našao sam svoj mir. To je moj život. Nekada me žena ulovi u dnevnoj sobi kako gledam Seriju A ili Premijer ligu i upita me: "Je l' dosta fudbala više?" Samo se nasmejem. Trebalo bi već da zna odgovor. Naravno, nikada nije dosta - naglašava Džeko.

Edin Džeko i Miralem Pjanić su idoli u Bosni i najbolji fudbaleri ove zemlje; Foto: Guliver/Srdjan Stevanovic/Getty Images

Posebno se Džeko prisetio čuvene utakmice iz 2012. godine, kada je Mančester Siti u sudijskoj nadoknadi dao dva gola protiv QPR-a u poslednjem kolu Premijer lige i tako došao do titule u poslednjim sekundama. Prve posle 44 godine.

Bila je to najteža utakmica njegove karijere, koju su igrači Sitija odigrali pod najvećim pritiskom. Ulog je bio prva titula, posle skoro pola veka. Bila im je neophodna pobeda, a gubili su posle 90 minuta igre. A onda se desilo pravo čudo u režiji Aguera.

- Ne znam kako smo uspeli, definitivno nam je neko s neba dao šansu da preživimo. Ljudi me stalno ispituju za taj pogodak Aguera, kakav je osećaj bio na terenu u tom trenutku. Iskreno, najjača emocija koju sam osetio bila je olakšanje. Ne možete da zamislite koliko mi je bilo lakše kada je taj gol ušao. Sitijeva prva titula nakon 44 godine osvojena na takav način? Ludo! Ta utakmica mi je pokazala da u fudbalu i životu nikada ne smeš da odustaneš. Ako odustaneš, onda si mrtav. Mi smo bili mrtvi, ali vratili smo se ni iz čega - zaključio je Džeko.

VIDEO: Pogledajte gol sezone u Srbiji!

(S. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja...RS

    27. septembar 2018 | 20:24

    Ti si u Sarajevu mogao da treniras makar i na prekide dok se kroz Rajlovac nije moglo proci ni pjeske od vasih snajpera,cijeli zivot glumite neke zrtve a da li se ikad zapitas gdje je 130 000 Srba i Sarajeva sad,sta je sa imovinom i Srpske grobove uklanjate sa groblja Bare u Sarajevu...da ne nabrajam vise muka mi je od vas postenih zrtava.

  • RSK

    27. septembar 2018 | 19:30

    Ti si imao priliku da kažeš kako si propatio u ratu a hiljade srpske dece nemaju tu priliku da ih čuje ceo svet kako su oni propatili u ratovima na ovim prostorima i kako su njihova detinjstva prekinuta.

  • Milan

    27. septembar 2018 | 20:00

    SVAKA TEBI ČAST MOMČINO! DOBAR ČOVEK, JOŠ BOLJI IGRAČ. BOG TI DAO ZDRAVLJA I JOŠ PUNO GOLOVA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA