Zvezda po 6. put putuje u Francusku, a navijači one penale i gol pokojnog Bunje od pre 20 godina nikada neće zaboraviti (VIDEO)

Crveno-beli su se samo jednom radovali na francuskom tlu

  • 6

Fudbaleri Crvene zvezde u utorak ujutru putuju za Pariz, gde će u sredu od 18.55 minuta igrati protiv Pari Sen Žermena u Ligi šampiona, a pored preteškog protivnika crveno-bele u Francuskoj čeka i ne baš tako dobra tradicija.

Olimpik iz Marselja je skoro svim navijačima Zvezde prva asocijacija kada u istom kontekstu pominjete crveno-bele i njihove mečeve sa francuskoim klubovima. Tako je, evo, 27 godina iza nas, a verujemo da će tako biti dugo, dugo, ispred nas. Logično, s obzirom na to da je Zvezda te 1991. godine preko Marselja stigla do titule prvaka Evrope.

Međutim, ta utakmica je odigrana u Italiju - na stadionu Sveti Nikola u Bariju, a ne na tlu Francuske. A tamo Zvezda baš i ne zna za dobre rezultate.

Ukupno su pet puta, posle ukidanja sankcija, gostovali u Francuskoj, a ostvaren je samo jedan remi. I to onaj koji crveno-belima nije doneo prolaz dalje. S druge strane, jedan poraz je bio ‘’bezbolan’’ za crveno-bele jer su dvomeč dobili na penale.

Bilo je to u sezoni 1998/99, kada je Zvezda igrala protiv Meca u okviru Kupa UEFA. Prvi meč u Beogradu je završen pobedom domaćeg tima rezultatom 2:1, a golove su postigli Goran Drulić i Perica Ognjenović.

Francuzi su u revanšu slavili identičnim rezultatom, iako je Zvezda vodila golom Vinka Marinovića. Usledili su penali, a odlučujući za 4:3 pogodio je pokojni Goran Bunjevčević. Meč koji navijači nikada neće zaboraviti.

Zvezda je posle Meca ponovo morala da putuje u Francusku. U 2. kolu su izvukli Lion koji je bio jači. Crveno-beli su u Bukureštu, gde su igrali zbog napete situacije u zemlji, poraženi rezultatom 2:1, dok je u revanšu bilo 3:2 za domaći tim.

Dalibor Škorić je bio strelac gola u Bukureštu, dok su Bunjevčević i Milenko Aćimović pogađali u Lionu.

Zvezdu je put u Francusku naneo ponovo sledeće sezone (1999/00). Monpelje je gosotvao u okviru 1. kola Kupa UEFA i slavili su u Beogradu rezultatom 1:0.

U revanšu je bilo 2:2! Domaćin je oba puta vodio, a Branko Jelić i Branko Bošković su izjednačavali rezultat.

Crveno-beli su propustili nekoliko prilika za taj treći gol, a vredi pomenuti i da je sudija doneo nekoliko spornih odluka. Pogotovo u onom 63. minutu kada je domaći golman oborio Pjanovića van kaznenog prostora, a on ništa nije pokazao.

Zatim je Pjanović u finišu utakmice ponovo oboren u kaznenom prostoru. Videlo se povlačenje domaće odbrane, ali pištaljka se nije začula…

Jeste 2011. godine kada je Zvezda dočekala Ren u kvalifikacijama za Ligu UEFA. Crveno-beli su u Beogradu poveli sa bele taške, ali su poraženi sa 2:1. U revanšu je viđena rutina Rena i ubedljiva pobeda od 4:0.

I onda je usledio Bordo godinu dana kasnije. Gosotvanje koje navijači Zvezde nikada neće zaboraviti.

Ekipu je pred meč u Beogradu od Roberta Prosinečkog preuzeo Aleksandar Janković i uspeo je da ‘’digne’’ tim posle remija sa Radom i odigra 0:0 na Marakani.

A u revašu dobro poznata drama - vođstvo Zvzde na poluvremenu golom Filipa Mladenovića, preokret domaćeg tima na 2:1 i gol Nikole Mikića u 89. minutu za 2:2. Rezultat koji je srpski tim vodio u Ligu UEFA…

Međutim, rezultat koji se nije zadržao do kraja utakmice. Nikola Maksimović je pogrešio, Boban Bajković napravio penal u pokupšaju da ispravi tu grešku, a Gufran je u 90. minutu odveo Bordo dalje.

Osim protiv Rena, Zvezda je na svakom gosotvanju u Francuskoj imala svoje ‘’sjajne minute’’ koje bi navijači voleli da vide i na Parku Prinčeva u sredu.

Čuda su moguća, iako je pred Zvezdom sada daleko najkvalitetniji rival od svih onih kroz istoriju...

(M.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA