≫ 

PET stvari koje Srbi treba da nauče iz pobede Zvezde nad Liverpulom!

Crvena zvezda, ne samo da je ostvarila vrednu pobedu nad Liverpulom, već je u svom trijumfu poslala i nekoliko lekcija koje treba naučiti za život

  • 2

Pobeda fudbalera Crvene zvezde nad Liverpulom od 2:0 u Ligi šampiona odjeknula je kao atomska bomba u regionu, ali i Evropi. Mnogi strani mediji, kao i domaći iz Srbije utrkuju se u hvalospevima o genijalnom trijumfu fudbalskog Davida protiv Golijata. Ali, tako i treba, ovo je njihovih pet minuta, a lekcija koju su poslali svima u Srbiji i regionu, međutim, moći će da se izučava decenijama. Šta je to što je naš narod mogao da nauči od crveno-belih momaka iz ove fenomenalne pobede.

1. AKO HOĆEŠ DA BUDEŠ ŠAMPION, MORAŠ DA TRČIŠ SA ŠAMPIONIMA

Ova stara floskula je možda izlizana, ali neverovatno tačna u ovom slučaju. Zvezda je pokazala to pravilo da ako igraš jake utakmice sa protivnicima boljim od sebe ti ćeš neminovno doživeti neke poraze teške, ali ako iz tih poraza naučiš nešto, ako napreduju igrači individualno, onda oni i ne treba da budu neka loša stvar već škola - edukacija.

Upravo su prve tri utakmice bili najbolja škola za Ligu šampiona za Zvezdu. Veliki remi sa Napolijem, pa zatim dva debakla od PSŽ-a i Liverpula pokazali su igračima na kojem nivou treba da se igra najbolji fudbal. Dueli su ih očvsrnuli, porazi su razbili strah i tremu i sve je to rezultiralo da ekipa psihološki i tehničko/ taktički napreduje i pokaže svoj napredak protiv Liverpula na Marakani.

Foto: Tanjug/AP

2. NIŠTA NIJE NEMOGUĆE KADA SE DOGODI

Bez obzira što za mnoge stvari kažemo u životu da su nemoguće, tek onda kada se dogode mi shvatimo da ništa nije nemoguće. Verovatno je 99% Srba mislilo da je nemoguće da Zvezda pobedi Liverpul, a još manje da ga nadigra u 90 minuta. Ali, kada se to desilo zahvaljujući veri fudbalera u same sebe i rad na treninzima, shvatili smo da ništa više nije nemoguće.

Da li se može pobediti PSŽ?, Osvojiti Liga šampiona? Naravno, samo ako veruješ. Zato koji god imate problem u životu verujte u sebe d amožete da ga rešite i radite na tome.

3. HRABROST NIJE ODSUSTVO STRAHA, VEĆ SPOSOBNOST DA GA SAVLADAŠ

Fudbaleri Crvene zvezde su možda bili uplašeni u Parizu i Liverpulu i to je normalno ljudsko osećanje. Nenormalno bi bilo da se ne plaše takvih ekipa i igrača. Ali, ono što su pokazali u Beogradu je upravo to da su u stanju da savladaju taj strah, da se suoče sa njim i pobede. To je bitna životna lekcija za sve. Normalno je da se čovek plaši, ali ne sme da ga parališe taj strah, već da ga prevaziđe.

Foto: Marko Jovanović

4. NOVAC NEĆE UVEK STVORITI USPEH, STVARANJE SLOBODE I TIMA HOĆE

Novac je bitan u sportu i u životu, ali ne i presudan u onome što radite. Liverpul je tim koji je mnogo puta skuplji od Zvezde, na papiru bi trebalo da bude 5:0 za njih pre utakmice. Ali, drugačije izgleda na terenu jer se radio ljudskim bićima koja imaju svoje emocije i reaguju drugačije. Hrabrost, samouverenost, mentalna snaga igrača Zvezde je u ovoj utakmici prevagnula nad milionima kojima su plaćeni igrači engleskog tima.

5. USPEH JE KOLIKO VISOKO ODSKOČIŠ KADA UDARIŠ DNO

Upravo u ovoj rečenici stoji čitava filozofija uspeha. Jer ako doživiš nekoliko neuspeha, padneš na dno, nije strašno, strašno je ako ne ustaneš i vratiš se u borbu. Zvezdu su svi otpisali, sprdali se s njom na društvenim mrežama posle 6:1 u Parizu, i 4:0 u Liverpulu. Ali, oni su tresnuli na dno i odskočili veoma visoko i sada postavili nove strandarde srpskog fudbala. Znači može se igrati sa najboljima ako dobro treniraš, veruješ u sebe i ustaneš posle pada.

VIDEO: Pogledajte golove Pavkova kojima je srušio Liverpul

VIDEO: Drugi gol Pavkova je bio remek delo

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RS

    7. novembar 2018 | 11:28

    rad pobjeduje, jeste messi talentovaniji od ronalda, ali ronaldo je radom stigo tamo gde je, isto tako kao kod federera i djokovica, dok federer igra jednom rukom backhand djokovic je jedini trenutno koji moze da ga prestigne u gredn slemovima RADOM!!! samo rad, tako nije samo kod bezsmrtnih :) nego i mi ako radimo mozemo sve postici!!!

  • Sale

    7. novembar 2018 | 12:01

    Zvezda igra.. Idemo bre

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA