≫ 

Englezi presudili, najveće navijačko ludilo je u Srbiji i Argentini: Bombonjera i Marakana su najstrašnija mesta za igranje fudbala

"Strme tribine, zastrašujući tunel, stadioni koji se bukvalno tresu od buke", samo su neka od obeležja koja je autor teksta naveo u opisu dva kultna stadiona koja rivalima uteruju "strah u kosti"

  • 33

U razmaku od samo nekoliko dana dva fudbalska spektakla su se sa posebnom pažnjom pratila među ultrasima. Na dva kraja sveta je doslovce "gorelo", treslo se i grmelo - u slavu dva kluba: Zvezda je igrala sa Liverpulom, a u Argentini Boka i River su na "Bombonjeri" u frenetičnom ambijentu odigrale meč za pamćenje

Zanimljivo, upravo su Marakana i kultni stadion u Buenos Ajresu proglašeni za "najstrašnija mesta" za igranje fudbala od strane britanske stanice "Bi-Bi-Si".

Podrazumeva se, najstrašnija za protivničke ekipe.

Zna se već da oba mesta važe za najnegostoljubivije u svetu fudbala, buka i navijački zanos koji emituju navijači Zvezde i Boke su neprevaziđeni, uz raznovrstan kolorit, pirotehniku, zastave, prepoznatljivi su širom planete, o čemu su ispisani megabajti tekstova na raznoraznim portalima i ultras sajtovima.

Sad je i poznata stanica posvetila redove navijačima beogradskog kluba koji su se, zajedno sa ekipom, posle dve i po decenije vratile na najveću evropsku scenu - uz eksploziju.

Za opis atmosfere na "Rajku", autor teksta je citirao reči trenera Liverpula Jirgena Klopa, kako njegovi igrači nikako nisu uspeli da "pronađu ritam".

- Možda su bili i malo prestrašeni - konstatacija je autora teksta o zbivanjima na svetu i navijačima čiji huk deluje posebno zastrašujuće sa jednog mesta na stadionu - tunela!

- Mislim, ko se ne bi uplašio dok hoda kroz taj tunel - kaže se u tekstu, uz priloženi video Zvezdnog tunela koji od svlačionica vodi na teren.

Utakmica Zvezda - Liverpul ostavila je snažan utisak na Engleze. Nije samo pobeda Srba ono o čemu se priča, već impresivan ambijent.

- Liverpul je je tim koji je navikao da igra velike utakmice po Evropi, ali teško da su očekivali ovako nešto kao na "Rajku Mitiću". Marakana - koja je dobila ime po brazilskoj Marakani, dom je fudbalera Zvezde još od 1963. godine i neverovatno je bučna - stoji u zaključku, sa još jednom "zastrašujućom" potvrdom svega napisanog o Delijama - videom navijanja protiv Liverpula.

Delijama svaka čast, i dalje su u odabranom navijačkom društvu koje predvode navijači Boke i slavna "Bombonjera".

Nedavni duel finala Kopa Libertadores Boka - River mnogo toga je pokazao o nadaleko čuvenoj strasti Južnoamerikanaca prema fudbalu. Nisu uzalud mnogi ljudi, i oni kojima fudbal nije na prvom mestu, baš "Bombonjeru" stavili na spisak mesta koja se za života mora obići.

Foto: Tanjug/Ap

Taj osećaj, ta bura emocija dok igra Boka teško se rečima da opisati. Mora se doživeti. I zato je svakom protivniku pakao kada dođe na kultni stadion.

- Sećam se kada sam debitovao za Boku, imao sam 18 godina, izašao sam na teren i noge su počele da mi podrhtavaju. Shvatio sam ubrzo da nisu u pitanju moje noge, to je bilo od poskakivanja navijača. Moćan osećaj - rekao je jednom prilikom bivši igrač Boke Ernan Krespo.

Stadioni na kojima je najstrašnije igrati fudbal 

1. Alberto armando (Bombonjera) - Boka Juniors

2. Rajko Mitić (Marakana) - Crvena zvezda

3. Ernando Siles - La Paz - Bolivar, Strongest, reprezentacija Bolivije

4. Turk Telekom Arena - Galatasaraj

5. San Paolo - Napoli

6. De Kajp - Fejnord

7. Mestalja - Valensija

VIDEO: Početak utakmice Zvezda - Liverpul

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cure

    13. novembar 2018 | 11:11

    Delije su ubedljivo najbolje na svetu to su mnogi rekli mislim na protivnicke igrace..i daleko najboljuu koreografiju prave..

  • Zeks

    13. novembar 2018 | 10:07

    A Lavor na kojem je mestu.

  • Cure

    13. novembar 2018 | 11:09

    A gde je cuveni LAVOR

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA