≫ 

Srbija posle drame dobila rivala u plej-ofu LIge nacija: Orlove gol delio od meča na domaćem terenu!

Škoti dobili Izrael sa 3:2 i poslali Srbiju u Norvešku * Izraelci vodili sa 1:0, gubili sa 3:1 i smanjili na 3:2, a da su dali gol za 3:3 igrali bi upravo protiv Orlova u Beogradu

  • 3
Adem Ljajić Foto: Marko Jovanović

Još 15. novembra je bilo jasno da će Finska biti prvi učesnik plej-ofa C Lige nacija, u ponedeljak veče je to mesto obezbedila i Norveška, dok su dan kasnije (utorak veče) svoje mesto među četiri najbolje obezbedili i Srbija i Škotska.

Orlovi su sa 4:1 savladali Litvaniju u Humskoj za potvrdu prvog mesta, dok su Škoti u direktnom duelu protiv Izraela slavili sa 3:2.

Ove četiri selekcije su automatski obezbedile plasman u B Ligu nacija, ali i potencijalno dobili dodatnu priliku da se plasiraju na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Ukoliko plasman na EP ne obezbede kroz kvalifikacije (žreb za grupe početkom decembra), Srbija, Norveška, Finska i Škotska će u martu igrati plej-of čiji pobednik će se naći na pomenutom takmičenju. Naravno, ovde uzimamo u obzir da nijedna od ovih selekcija neće uspešno završiti kvalifikacije.

Gaćinović na meču protiv Crne Gore Foto: Marko Jovanović

U tom slučaju, Srbija će u polufinalu igrati protiv Norveške. Igra se jedan meč i to na terenu bolje rangirane selekcije. To znači da će Orlovi gostovati, dok će Škotska dočekati Finsku. Žreb za finalni meč biće naknadno održan.

Pravia su takva da najbolje rangirana selekcija igra protiv četvrte, a druga prpotiv treće. Pošto su u Grupi 1 bila samo tri tima (Izrael, Škotska i Albanija), rezultati prvoplasirane selekcije u Grupi 2,3 i 4 protiv fenjeraša se nisu računali.

To znači da je bodovni poredak na kraju takmičenja u C Ligi nacija bio ovakav:

Mitrović na meču protiv Litvanije Foto: Tanjug/AP

Škotska 9 (10:4)

Norveška 9 (5:1)

Srbija 8 (6:3)

Finska 6 (3:3)

Da je meč Škotska - Izrael kojim slučajem završen nerešeno, Srbija bi bila domaćin Izraelu, a Norveška Finskoj.

Da je Izrael pobedio jednim golom razlike (a vodili su u jednom trenutku) onda bi Orlovi gostovali upravo njima. Da su dobili sa dva ili više golova poredak bi bio identičan kao sada. S tim da bi Izrael zauzeo mesto Škotske.

NORVEŠKA - SVE ŠTO BI TREBALO DA ZNATE O NAREDNOM RIVALU ORLOVA!

Kapiten Norveške na meču protiv Slovenije Foto: AP/Tanjug

Plej-of je na programu od 26. do 31. marta 2020. godine i, kao što smo već, rekli, Srbija će eventualan put ka EP najpre tražiti preko Norvežana.

Sa jednim porazom i jednim remijem, ukupno 13 bodova, Norveška je osvojila prvo mesto u Grup 3 Lige nacija C.

Takmičenje su završili ispred Bugarske, Kipra i Slovenije. Bio je to foto-finiš sa Bugarima koji su pred poslednja dva kola imali identičan broj bodova, kao i isti skor u međusobnim duelima (1:0 oba meča). Gol razlika je bila na strani Norveške, a i Bugari su kiksnuli u poslednjem kolu.

Norveška će, kao i Srbija, biti u trećem šeširu na žrebu za EP tako da se ove dve selekcije neće moći sastati u kvalifikacijama. Prethodne su, one za Mundijal u Rusiji, završili na 4. mestu iza Nemačke, Severne Irske i Češke. Uspeli su da pobede samo San Marino dva puta, Azerbejdžan i Irce sa 1:0.

Skandinavci definitivno nisu bauk, pogotovo što su poslednji put na nekom velikom takmičenju bili 2000. godine. I to baš na onom EP gde je poslednji put igrala i Jugoslavija koja je Norvešku savladala u grupi sa 1:0.

Trenutne zvezde tima su Mohamed Eljunusi iz Sautemptona i kapiten Stefan Johansen koji je saigrač Aleksandra Mitrovića u Fulamu. Tarik Eljunusi, napadač novog šampiona Švedske AIK-a, je u ovom sastavu trenutno najbolji strelac sa devet golova.

Ola Kamara je na 13 mečeva dao šest golova, dva u pobedi nad Kiprom u poslednjem kolu. Član je LA Galaksija, a zanimljivo je da su samo trojica fudbalera iz domaće lige - Meling, Hovland i Reginiusen, defanzivci Rozenborga.

Tu je i Martin Odegard, dečko koji je svojevremeno zaludeo Evropu, potpisao za Real i- nestao! Trenutno je član Vitesea kao pozajmljen igrač ''kraljevskog kluba''.

Važno je pomenuti i to da su Norvežani u Ligi nacija dobili sve tri meča kod kuće i nisu primili nijeda gol. Sloveniju u Bugarsku su dobili sa 1:0, Bugare sa 2:0.

Sve tri utakmice su igrali u Oslu, na stadionu ''Uleval'' koji prima 28.000 gledalaca. Međutim, nijednom nije bio ispunjen do poslendjeg mesta. Najviše protiv Slovenije - skoro 15.000. Dom je ekipe Valerenga i vrlo verovatno će Norvežani krajem marta na njemu dočekati Srbiju.

(Telegraf.rs/M.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA