≫ 

Da li je Krstajić u pravu kad kaže "Znamo li mi šta hoćemo"?

Krstajić je neko ko svakako svakim potezom privlači pažnju, to mu se ne može osporiti

  • 28

Fudbalska reprezentacija Srbije, predvođena selektorom Mladenom Krstajićem, ubedljivom pobedom nad Litvanijom od 4:1 u poslednjoj utakmici grupe C Lige nacija overila je plasman u viši rang, ali i kartu za baraž koji donosi plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Orlovi su sada u situaciji, da prvi put posle davne 2000. godine, dođu do završne smotre evropskih selekcija, i to, uz dve "meč lopte". Pored plej-ofa Lige nacija, tu su i kvalifikacije, u kojima smo u trećem šeširu na žrebu 2. decembra.

VIDEO: Krstajić: Poslao bih ja njega u Hag

Ipak, i pored ostvarenog rezultata, o kojem smo ranijih godina sanjali, fudbalska i navijačka javnost sa sumnjom gleda na "najslabiju kariku" tima - selektora.

Na osnovu Krstajićevih prikazanih rezultata na Svetskom prvenstvu u Rusiji i Ligi nacija, jedno od glavnih pitanja koje zahteva odgovor, a mnogima predstavlja "trn u oku", jeste: Da li je Krstajić neshvaćeni trenerski genije za kojim se podiže fudbalska prašina ili je samo selektor početnik, miljenik sreće?

Trenutno gledano, on je po malo i jedno i drugo.

FUDBALSKO ČUDO - EVROPSKO PRVENSTVO

Zanimljivo, posle bure na Svetskom prvenstvu, negodovanja, medijskih i stručnih analiza grešaka, brojnih kritika rada uprave FSS i samog selektora, zvanična reakcija odgovornih je izostala mesecima posle prvenstva.

Usledila je Liga nacija, gde su na stare "uleteli" i novi problemi, koje je pratio izostanak pojedinih fudbalera zbog "nefudbalskih tema",  osporavana taktika, igra sa jednim napadačem, ali i rezultat - prvo mesto u grupi bez poraza.

VIDEO: Krstajić objasnio zašto nije zvao Luku Milivojevića

ZNAMO LI MI ŠTA HOĆEMO - KRSTAJIĆ SE PITA

Ono što je sigurno, šta god ko mislio, selektor je u svojoj nameri da ostane na klupi posle Rusije i ostvari rezultat u Ligi nacija, uspeo, i to tako, što je na potpuno drugačiji način od svojih prethodnika vodio tim.

Poslednjih godina Orlovi su promenili desetak selektora od kojih je svaki, uglavnom uvek, imao šta da kaže, obrazloži, odgovori, "zagrmi" ili pojasni aktuelni fudbalski problem u, i oko, reprezentacije. Sa Krstajićem to nije bio slučaj. Nije reagovao u momentu, ostavljao je novinare uglavnom bez odgovora, odgovarao je samo sebi i FSS-u.

VIDEO: Krstajić povodom skandala u reprezentaciji

Bivši fudbaler Partizana i reprezentativac, sada selektor, često je u svojim nastupima odavao utisak hladnog, na momente, mlitavog vođe fudbalera koji zaobilazi aktuelne teme i probleme, nego nekog ko je u stanju da iste rešava. Strah, iako ga je imao, uspeo je da sakrije.

Ipak, pokazalo se da je to "gašenje vatre" i nereagovanje na nepozivanje Ivanovića, Tošića, Stojkovića, prozivke Milivojevića i Nastasića, zbog Mundijala, slučaja Matića, taktike sa jednim napadačem, bez Prijovića, na kraju, dalo rezultat i umirilo strasti.

REZULTAT (NI)JE MERILO USPEHA

Sa jedne strane, retko hvaljenom, mnogo češće osporavanom selektoru teško da bilo ko može da zaboravi meč sa Švajcarskom u kojem smo vodili, imali rezultat, pa izgubili. Malo ko, doduše i gleda da je ista ta Švajcarska nedavno pobedila Belgiju sa 5:2.

Sa druge, on je povukao hrabre poteze iz reprezentacije izveo starije igrače poput Baneta Ivanovića, golmana Stojkovića, Duška Tošića i ostale, renovirao odbranu, sa izuzetkom desnog beka Rukavine i uveo "nove klince" koji su na pragu prvenstva Evrope.

Krstajić nije igrao sa dva napadača, ali je Prijovića ubacio kada je bilo najpotrebnije; Foto: MN Press

Na sve to, kada se "prašina slegla" Krstajić je vrata selekcije ponovo otvorio svima, diskretnim pozivom na poslednjoj konferenciji.

Ovi momci zaslužuju veću podršku. Živimo u zemlji u kojoj se neke stvari dešavaju od danas do sutra. Govorio sam da su svima vrata otvorena, nekima koji bi trebalo da su ovde, a nisu.

Verovatno i njegovo pitanje:"Znamo li mi šta hoćemo?", možda i najbolje opisuje crnu i belu zavesu koja, ponekad i bukvalno, prekriva nacionalni tim, ali i sve navijače, u paketu.

I zaista. Do marta i početka novog ciklusa kvalifikacija ima nekoliko meseci, pa nije nemoguće da Orlovi dobiju i novog vođu. Naročito, jer je zagonetni Krstajić posle Litvanije misteriozno otvorio prostor za sve opcije.

Prikazan kao "Boža Dunster", a slično njemu je i počeo karijeru, Krstajić je neko ko, svakako, svakim potezom privlači pažnju, to mu se ne može osporiti. Baš kao ni rezultat, naročito ako ga overi Evropskim prvenstvom. Valjda je to "ono što hoćemo".

KRSTAJIĆ U BROJKAMA

Promovisan: 29. januar, 2018. godina

Utakmica: 15

Pobeda: 8

Nerešenih: 3

Poraza: 4

Datih golova: 24

Primljenih golova: 13

(Saša G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA