Napulj - grad koji jede, spava i diše za fudbal! Hoće li ga Zvezda zauvek pamtiti? (FOTO)

Crveno-beli nisu mogli da požele bolje mesto za kraj gostovanja u grupnoj fazi LIge šampiona

  • 7

Rim je srdačan i impresivan, Firenca je lepa i čarobna, Đenova je živopisna, Venecija je grad snova, a Napulj - Napulj je jednostavno fascinantan!

Ovim rečima grad na jugu Italije opisala je američka novinarka i Lilijan Vajting prilikom svoje posete Napulju. Napulju koji će u sredu veče od 21.00 čas (RTS 1) biti poprište fudbalske bitke između Napolija i Crvene zvezde u okviru 5. kola Grupe C Lige šampiona.

A Napulj je svakako fascinantan i zbog činjenice da je to grad koji jede, spava i diše za fudbal - za pomenuti Napoli. To se da videti već pri prvom susretu sa ulicama.

Napoli je ponos Napulja i, za razliku od ostalih gradova na severu koji imaju industriju, ovaj grad ima samo fudbal.

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

- Ako na ulicama slučajno vidite nekog dekicu ili baku koji imaju 80 ili 90 godina, dete koje ide u školu ili nekoga ko žuri na posao, znajte da su i oni veliki navijači Napolija - rekao nam je jedan taksista:

- Mnogi od nas sa osmehom na licu pamtimo te 80-te godine i kako je sve počelo.

A počelo je dolaskom Dijega Armanda Maradone 1984. godine. Od tog trenutka, pa sve do 1991. godine, Napoli je igrao možda najbolji fudbal u svojoj istoriji.

El Pibe je bio najzaslužniji za prvi Skudeto 1987. godine i s razlogom je stekao status Boga. Status koji je samo još više učvrstio 1990. godine osvajanjem druge titule. Na veliku žalost tamošnjeg življa, Maradona je godinu dana kasnije suspendovan na 15 meseci zbog toga što je bio pozitivan na kokain.

Foto: Telegraf

Dugo su Napolitanci živeli u tom snu ''Maradonine ere'' i pitanje je koliko su bili svesni šta im se dogodilo 2004. godine. Klub je bankrotirao, stvoren je ''novi'' Napoli sa Aureliom de Laurentisom koji i danas traje. Vrlo brzo su preskočena dva stepenika i viđen je povratak u Seriju A.

A viđeno je i sve ono što smo tvrdili na početku teksta, da je Napulj grad fudbala. Dokaz za to je i 50.000 navijača u Seriji C. Broj kojim nisu mogli da se pohvalče mnogi klubovi u Seriji A.

U sezoni 2011/12, Napoli se vratio u LIgu šampiona posle trećeg mesta na tabeli i upravo tada je počela druga era ovog slavnog kluba. Pogotovo se to može reći za perodi od 2015. do 2018. godine kada je trener vicešampiona Italije bio Mauricio Sari.

Uzdanice su mu bile Mertens, Kaljehon i lokalni heroj Insinje, a 1o godina u klubu je punio čovek koji je po broju golova prestigao Maradonu - Slovak Marek Hamšik!

Foto: Telegraf
Foto: Telegraf
Foto: Telegraf
Foto: Telegraf

- Ako je Maradona Bog Napulja, a jeste, onda za Hamšika možemo da kažemo da je odmah iza njega - reči su taksiste koji ne krije šta je za njega Napoli.

Činilo se da će Hamšiku poći za nogom ono što je uspelo Maradoni, da donese Skudeto u Napulj, ali je Juventus ponovo prvi prošao kroz foto-finiš.

- Svi u gradu smo bili ubeđeni da je titula naša posle one moćne pobede u Torinu (1:0). I dalje ne mogu da poverujem u onaj njihov preokret protiv Intera. Verujem da nas je to i dokrajčilo na kraju - jada se taksista na finiš prethodne sezone.

Sezone koja je ponovo završena vicešampionskim mestom, ali i okončanjem saradnje sa Sarijem. Ovaj bivši bankar i amaterski fudbaler preuzeo je Čelsi, a De Laurentis je odlučio da krene nova, treća era Napolija. Era sa Karlom Anćelotijem.

U Seriji A im ne ide nešto sjajno. Zaostaju sedam bodova u odnosu na Juve, ali je Anćeloti rekao da će tabelu gledati tek na polusezoni. U Ligi šampiona nemaju nijedan poraz, ali imaju tri remija u četiri meča.

Neverovatno, ali Napoli je najviše pokazao u grupi C. Ne bi bilo iznenađenje ni da su osvojili svih 12 bodova. Realno, bili su bolji od Zvezde u Beogradu, a PSŽ su razbili u oba meča. U Parizu su primili gol u 93. minutu (2:2), dok kod kuće nisu mogli ''preko'' starog znanca Đanluiđija Bufona (1:1). Liverpul su dobili golom u 90. minutu (1:0), ali su Redsima održali čas fudbala u tom 2. kolu.

- Zvezda je veliki klub, u to nema sumnje. Ali mi razmišljamo samo o pobedi večeras. Mislim da sa Anćelotijem možemo daleko da doguramo - rekao nam je taksista koji nije želeo da se fotografiše za medije:

- Aaaaaa...no, no....Non e per me.

(Specijalni izveštač Telegrafa iz Napulja - Mario Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA