≫ 

Zvezdi stigla packa od UEFA: Zbog kršenja doping propisa već ima minus, još dva i leti na duže iz Evrope

Crveno-beli zanemarili obavezu da doping agenciji pod okriljem Evropske fudbalske unije dostave informacije o lokaciji igrača

  • 8

Fudbalski klub Crvena zvezda našao se pod lupom UEFA jer se oglušio o stroge propise vezanih za doping kontrolu. 

Prema saznajima do kojih su došle Večernje Novosti, šampion Srbije i učesnik Lige šampiona dobio je u nekoliko navrata u poslednje vreme jasne poruke iz UEFA da ne dostavlja tačne podatke za nenajavljena testiranja svojih fudbalera.

Uobičajena je praksa kontrolora je da nenajavljeni dolaze na treninge i mečeve određenih klubova ili individualnih sportista širom sveta, a da su ovi u obavezi da redovno dostavljaju podatke o svojoj tačnoj lokaciji i aktivnostima.

Svake nedelje klub je u obavezi da popuni online formular "Where abouts" u kome navodi gde će se svaki igrač nalaziti sledeće nedelje kako bi doping kontrolori, ukoliko žele, mogli da ga pronađu.

Ako se pojave, a on ne bude tu gde je navedeno, dobija minus. Tri minusa povlače suspenziju koja može da ide i do 4 godine!

Isti izvor navodi da je Zvezda ne jednom, već nekoliko puta izbegla da dostavi ove podatke, pa su kontrolori ostali uskraćeni za testiranja trojice igrača. Jednog koji je reprezentativac iz nama udaljene zemlje i dvojice domaćih fudbalera crveno-belih.

Foto: Marko Jovanović

Jedan od ovih igrača je dobio prvu opomenu.

Crvena zvezda je od UEFA upozorena da je u obavezi da dostavlja redovne podatke, a da je prva sledeća sankcija novčana kazna, kasnije i vremenska kazna zabrane igranja međunarodnih utakmica.

Inače, domaći klubovi i pojedini sportski savezi i dalje odbijaju da se adekvatno edukuju o svojim obavezama u antidoping kontrolama, dok vodeće sportske institucije u Srbiji, kao što su Ministarstvo omladine i sporta, Olimpijski komitet Srbije i Sportski savez Srbije šalju svake godine detaljne informacije i organizuju posebne seminare na kojima obaveštavaju sportiste o važnosti antidopinga u Srbiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • glas razuma

    30. novembar 2018 | 11:50

    Milorad Vučelić iz prve ruke , najpouzdaniji izvor . Što je babi milo , to joj se snilo . A mogao bi i da objasni izostanak doping kontrole na poslednjem derbiju ...i još "gromoglasniju tišinu" u Partizanu i FSS kada je Zvezda izrazila čudjenje zbog nesvakidašnjeg propusta .

  • Racki

    30. novembar 2018 | 11:39

    Znao sam ja da nesto nije u redu mandovi da trce toliko.

  • sokicev sokak

    30. novembar 2018 | 13:08

    Grobari 1,2,3 sad komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA