≫ 

Evo zašto će i Grobari navijati za Zvezdu protiv PSŽ-a: Liga Evrope još nije izgubljena za srpske klubove!

Crveno-beli imaju još jednu utakmicu u Ligi šampiona koju moraju da iskoriste ukoliko žele da poprave stanje srpskog nacionalnog koeficijenta

  • 62

Novo takmičenje koje UEFA pokreće od 2021. godine - Liga Evrope 2, uticaće na povećanje broja klubova u evropskim klupskim takmičenjima, ali i na dodatno stavljanje barijere između najbogatijih klubova i ekipa iz slabije razvijenih fudbalskih zemalja.

Ukoliko ostane ovako, vrata Lige Evrope bila bi zatvorena za srpske klubove, osim za šampiona države i svi bi morali da igraju u novoformiranom takmičenju.

Liga Evrope 2 će biti treći rang evropskog klupskog fudbala, dok će Liga šampiona i Liga Evrope biti samo za odabrano društvo, u koje će moći da upadnu samo klubovi iz zemalja koje budu do 15. mesta na UEFA listi po nacionalnom koeficijentu.

Srbija je pre dve godine po tom pogledu stajala katastrofalno, ali su dobri rezultati Zvezde i Partizana prošle sezone u Evropi, kao i ulazak crveno-belih u Ligu šampiona ove sezone, uticali su na značajno poravljen renking Srbije prema UEFA nacionalnom koeficijentu.

Ulazak Zvezde u Ligi šampiona značajno bi moglo da utiče da Srbija u maju 2020. godine, kada će da se zaključi pristupna lista za klubove koji će u sezoni 2021/2022. učestvovati u Ligi Evrope i u Ligi Evrope 2.

Trebnutni nacionalni koeficijent država; Printskrin: kassiesa.home

Srbija je trenutno u aktuelnoj sezoni na 19. mestu na UEFA rang listi (šest mesta bolje u odnosu na početak godine) po nacionalnom koeficijentu. Ispred nas su Kipar (18), Češka (17, Hrvatska (16) i Švajcarska (15).

Prema fiktivnoj tabeli za sezonu 2019/20, kada se obriše sezona 2014/15, Srbija će biti na 17. mestu ukoliko Zvezda više u Evropi ne osvoji ni bod u poslednjoj utakmici Lige šampiona protiv PSŽ-a.

Idealan scenario za srpski fudbal bio bi trijumf Zvezde nad PSŽ-om, što bi Zvezdi donelo dva dodatna boda (koji bi za nacionalni koeficijent značilo pola boda više, jer se bodovi dele na četiri, pošto je Srbija imala četiri učesnika u Evropi ove godine). Takođe, pobeda Napolija nad Liverpulom omogućila bi Zvezdi u tom slučaju da nastavi takmičenje u Ligi Evrope i imala bi mogućnost da nastavi da sakuplja bodove.

Nejmar mora biti zaustavljen, ukoliko Zvezda i Srbija žele bolji nacionalni koeficijent; Foto: Tanjug/AP

Iako je teško očekivati da će se navijači Partizana radovati eventualnoj pobedi Zvezde, trijumf njihovog večitog rivala značajno bi pomogao i crno-belima, da im se u slučaju da ne osvoje titulu zatvore vrata Lige Evrope u budućnosti, i da budu primorani da igraju trećerazredno evropsko klupsko takmičenje.

Srbija bi se eventualnim trijumfom Zvezde nad PSŽ-om približila toliko željenom 15. mestu na fiktivnoj tabeli za sezonu 2019/20 približila 15. mestu, na kojem je prema sadašnjim rezultatima Kipar, dok je mesto ispod Grčka.

Fiktivna tabela nacionalnog koeficijenta za sezonu 2019/20; Printskrin: kassiesa.home

Utakmica 6. kola grupe C između Crvene zvezde i PSŽ-a na programu je u utorak, 11. decembra od 21.00 na Marakani, gde su karte odavno već rasprodate.

PSŽ juri pobedu kako bi osigurao plasman u nokaut fazu, dok i nerešenim rezultatom mogu da ispadnu u slučaju da Liverpul pobedi Napoli sa 4:3 na Enfildu.

Zvezdi za eventualni prolaz u Ligu Evrope igra samo pobeda nad Parižanima i poraz Liverpula od Napolija na Enfildu.

Razvrstitve pripravlja Sofascore LiveScore

VIDEO: Gol Bena nakon plesa po terenu Marka Marina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PFC

    3. decembar 2018 | 13:54

    ZA KOGA DA NAVIJAM, ZA C.....U, NIKADA !!!! NAVIJAM ZA SVE KLUBOVE KOJI IGRAJU PROTIV Z....E !!!! KAO TOMA ZDRAVKOVIC !

  • MM

    3. decembar 2018 | 17:05

    Pa ne bih navijao za njih makar gledao Partizan kod mene u bloku na betonskom terenu

  • Igor Obrenovac

    3. decembar 2018 | 14:31

    Ne mogu da navijam za zvezdu pa makar Partizan igrao intertoto kup. Razumete li vi to? Nije to pitanje kompleksa, nemam ja problem da kazem da je zvezda "veci" klub u fubalu.... Ali cela ta mitomanija, izmisljena i iskrivljena istorija, ti ljudi oko nje, pa ja se toga gnusam. Kao, Cika Rajkov razdeljak, Jugoslavija 1913, reakcionari, Bugarcic, Krcun, Komar, pa kao Srbija nikad Jugoslavija, a ovamo druze Tito mi ti se kunemo.... pa to koketiranje sa svakom vlascu, torte sa brojem 1, penali sa Tadicem.... pa svi ti krimainalni likovi koji se obrcu oko tog kluba puni prica o postenju...... Samo ti opleti, Nejmare.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA