≫ 

Kako su River i Boka pokazali Evropi šta znači fudbal? Superklasiko - stvar koju novac (ne) može da kupi (VIDEO)

Nešto je falilo u istorijskom superklasiku, ona prava južnoamerička draž koju samo navijači iz Buenos Ajresa znaju da naprave, ali i takav, pokazao je da veliki evropski derbiji sa njim ne mogu da se mere

  • 3

Nedelja veče - 9. decembar, sat otkucava 20.29 minuta i polako najavljuje revanš meč finala Kopa Libertadores između River Plejta i Boke Juniors, zvanična pesma CONMEBOL-a se ori stadionom Santjago Bernabeu... Na prvi pogled - sve je idilično, sve je spremno za spektakl koji je svet s nestrpljenjem čekao mesec dana, pogotovo Argentina, međutim...

Nešto je nedostajalo! Nešto je, jednostavno, nedostajalo! Da, bila su to ona dva argentinska tima čiji derbi je jedan od najvećih na svetu, njihovi navijači su bili na tribinama, igrali su svoje takmičenje, ali se činilo da je to bila razblažena verzija onog finala koje su svi očekivali. Kao da se ta prava ''fudbalska duša'' izgubila tokom putovanja preko Atlantika.

I, opet! Čak i tako okrnjeno, ovo finale je privuklo toliku pažnju o kom, na primer, finale Lige šampiona može samo da mašta.

Danima unazad se pričalo samo o tom revanšu na Bernabeu. Osim što su zaradili blizu 100 miliona, Madrid je postao veći centar fudbalskog sveta nego kada su Real i Atletiko igrali svoj meč za trofej u LŠ.

Slavlje navijača Rivera Foto: Tanjug/AP

Pratio se svaki korak navijača, pratio se svaki korak fudbalera, fudbalske zvezde su se utrkivale za ko će se naći na tribinama...Bio je tu Lionel Mesi, zatim Antoan Grizman, Dijego Godin, Dijego Simeone, ''pola'' Juventusa sa Dibalom i Kjelinijem, Mauro Ikardi, Luis Ibanjez, Džejms Rodrigez, ali i srpski trener Slaviša Jokanović.

Bilo je tu sijaset poznatih ličnosti koji su želeli da se ''čekiraju'' na Bernabeu i pošalju svetu poruku da su i oni deo velikog spektakla. A nema sumnje da je spektakl prava reč koja opisuje sve ono što se desilo u Madridu.

Da se razumemo, igra Rivera i Boke možda nije bila ni za noakut fazu LŠ. Previše nervoze, previše grešaka prouzrokovanih istom, ne toliko lepih poteza... Ali čak i takva, ova utakmica je naterala fudbalski svet da samo o njoj pričaju. I pre i posle i tokom same igre.

River slavi izjednačujući gol Foto: Guliver/Denis Doyle/Getty Images

Ali je i Evropa isto tako ''naterala'' River i Boku da svoju strast prenesu u špansku prestonicu, što je isto još jedan pokazatelj da su ''mnogi'' hteli da zarade od istorijskog derbija ova dva tima.

Falia je ona prava atmosfera sa Bombonjere i Monumentala... Da se navijači sjure ka dnu tribine posle golova, čuvene trake, koje prekrivaju tribine, konfete koje prekriju tribine, baloni, šareni kišobrani i onaj pravi huk da se tribine bukvalno tresu!

Za CONMEBOL je bilo bitno da se revanš odigra i ''spusti zavesa'' na Kopa Libertadores posle onih nereda, za Evropu da se od njih nekako preuzme ta prava strast. Pa makar to i veštački bilo.

Ništa ovo neće uticati na radost koju je River dobio posle onog Martinezovog sprinta u 120. minutu. Ne verujemo da će oni u skorije vreme više igrati ovakav meč, dok Evropu tek očekuju.

U najgorem slučaju, kupiće ih! Na Riveru i Boki je da čuvaju to što imaju, jer, na stranu čitav spektakl u Madridu, češća seldiba Superklasika iz Buenos Ajresa, upropastila bi jednu od retkih neukaljanih stvari iskonskog fudbala.

VIDEO: Gori Španija, River slavi titulu!

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    10. decembar 2018 | 18:12

    Meč, kao i atmosfera su bili spektakularni. Ja sam oduševljen, kakva borba, lepih poteza, tečnih akcija, muških startova...Radost i tuga, sve ono što čini fudbal a što se u Evropi izgubilo

  • backe

    10. decembar 2018 | 18:27

    Jedino se u juznoj americi jos igra fudbal, od reprezentacija do klubova. Samo ljubav,nista novac.

  • Dare

    10. decembar 2018 | 17:59

    Najveci derbi na svetu,bio i ostace.tacka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA