≫ 

SAZNAJEMO! Ko odlazi, ko ostaje i ko su nova pojačanja Zvezde!

Kako saznaje Telegraf, očekuje se rekonstrukcija tima na Marakani, odnosno dodatno filtriranje i podizanje kvaliteta igračkog kadra

  • 53

Crvenoj zvezdi je preostao samo jedan meč u polusezoni koja će ostati upamćena kao jedna od najuspešnijih u istoriji kluba! Crveno-beli gostuju Čukaričkom na Banovom brdu u 21. kolu Superlige (subota 15.00, Arena sport 1) i pokušaće trijumfalno da odu na pauzu u prvenstvu.

Mnogima će meč protiv Čukaričkog biti i poslednji u dresu Zvezde, ako uopšte i budu u sastavu, pošto se priprema rekonstrukcija tima, odnosno dodatno filtriranje tokom zimskog prelaznog roka.

Zvezda trenutno ima 9 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Radnički iz Niša, a 13 u odnosu na večitog rivala Partizan, o čijoj totalnoj rekonstrukciji tima smo već pisali.

Nema sumnje da mnogi igrači jedva čekaju odmor, posle sigurno najnapornije sezone u svojim karijerama. Duel proiv Čukaričkog biće im čak 35. meč u sezoni, jer su već odigrali 20 mečeva u Superligi, 6 mečeva u grupama Lige šampiona i 8 utakmica u kvalifikacijama.

Zvezda je upravo i zbog toga imala nešto širi roster ove polusezone, Milojević je često rotirao igrače, neke je odmarao povremeno pred mečeve protiv PSŽ-a, Liverpula i Napolija, ali i tako je bilo mnogih koji nisu dobili šansu, ili jesu, ali je nisu iskoristili.

Baš zato će nekoliko igrača ove zime i napustiti Marakanu, dok će nekoliko njih doći, prema saznanjima Telegrafa!

ODLASCI

1 - ŽONATAN KAFU

Žonatan Kafu nije opravdao očekivanja u Zvezdi, kao ni platu od 700.000 evra; Foto: Marko Jovanović

Sasvim sigurno najveći promašaj Crvene zvezde u letnjem prelaznom roku! Došao je kao najskuplji igrač, kao igrač koji pravi razliku i mnogi navijači su bili oduševljeni kada je potpisan, ali jednostavno se na Marakani potpuno pogubio i nije pokazao ni delić one neverovatne forme iz Ludogoreca.

Između Milojevića i njega takođe nešto očigledno nije "kliknulo", pa je u poslednje vreme bio i van konkurencije za tim. Njegov odlazak je najlogičniji potez, jer je neophodno i rasteretiti se njegove ogromne plate za srpske uslove.

Naime, Kafu je najplaćeniji igrač Zvezde, sa platom većom i od Marka Marina, a po ukupnim primanjima je drugi iza Zorana Tošića iz Partizana.

Zvezda ga je dovela na jednogodišnju pozajmicu uz mogućnost otkupa od 4 miliona evra, uz platu od 700.000 evra godišnje. Ni Zvezdi se ne isplati da plaća 350.000 evra za šest meseci igraču koji provodi više vremena na klupi i na tribinama, ali ni Brazilcu se ne isplati da mu propadne gotovo cela sezona, pa nema sumnje da će biti obostrani interes da se ugovor raskine ove zime.

2 - NEMANJA MILIĆ

Nemanja Milić; Foto: Marko Jovanović

Momak koji je veoma zahvalan igrač, koji je u kvalifikacijama izneo veliki teret, pa čak je igrao i na poziciji napadača, koja nije njegova prirodna pozicija.

Ali, za njega nije bilo mesta među 25 igrača koji su bili licencirani za Ligu šampiona, a i na utakmicama Superlige nije se naigrao, odigrao je svega 5 utakmica, od čega je samo jednom odigrao više od 45 minuta, tako da je jasno da je prekobrojan.

3 - SLAVOLJUB SRNIĆ

Slavoljub Srnić; Foto: Marko Jovanović

Fudbaler koji je u Zvezdi već tri i po godine, a ugovor mu ističe narednog leta, i ovo je poslednja prilika za Zvezdu da nešto zaradi od eventualnog transfera. Srnić je bio na pragu odlaska iz Zvezde još na leto, ali se prelazak u špansku Uesku izjalovio u poslednji čas.

U žestokoj konkurenciji ove polusezone je dugo bio u drugom planu, a priliku je dobio tek posle određenih povreda, ali osim što je pokazao da je zahvalan igrač, kakve treneri vole, nije se preterano istakao.

Nema sumnje da su neki njegovi golovi, poput onih protiv Krasnodara i Kelna prošle sezone, dugo da ostanu u sećanju navijačima Zvezde. Ostavio je trag na Marakani, ali deluje da se zasitio i da je vreme za novi izazov, kao i da bi to odgovaralo i Zvezdi i njemu.

4 - RAŠID SUMAILA

Rašid Sumaila sa predsednikom Zvezde Svetozarom Mijailovićem; Foto: FK Crvena zvezda

Četvrti igrač čiji se odlazak planira tokom zime. Momak iz Gane se nije naigrao na Marakani, odigrao je 5 utakmica (tri u prvenstvu i dve u Kupu), gde je uskakao samo kada su standardni štoperi imali povrede ili im je bio neophodan odmor. Pokazao je da nije igrač koji je potreban Zvezdi.

5 - NIKOLA STOJILJKOVIĆ

Nikola Stojiljković; Foto: Marko Jovanović

Uz Kafua svakako igrač koji je najviše razočarao navijače. Doveden je kao renomirano ime iz Brage, uz mnogo zatezanja prilikom transfera (pozajmica uz pravo otkupa od 1.2 miliona evra). Ali, na svim velikim utakmicama gde je dobio šansu, nije pokazao ništa!

Posebno je mogla da se vidi nemoć kada je dobio mesto startera u Napulju zbog povreda Pavkova i Boaćija, pa ga je posle samo 45 minuta zamenio 19-godišnji Dejan Joveljić, koji je na tom meču pokazao više.

Zvezdi je svakako u interesu da oslobodi prostor za Joveljića u nastavku prvenstva, gde ima veliku prednost i deluje da je već obezbedila titulu, nego da Stojiljković, koga sigurno neće otkupiti za 1,2 miliona evra na kraju sezone, zauzima njegovo mesto.

Joveljić bi mogao da bude nova potencijalna "zlatna koka" Zvezde i njegov eventualni transfer, uz pravilan razvoj i dobre igre, mogao bi da slije kasu kluba sa Marakane možda i 10 miliona evra, ako ne i više.

Ipak, Stojiljkovićeva pozajmica je na godinu dana i pitanje je da li ga Braga želi nazad i da li će se naći klub koji bi hteo da ga uzme posle loše polusezone u Zvezdi.

6 - DEJAN MELEG

Dejan Meleg se nije naigrao na Marakani; Foto: MN Press

Došao je kao najavljeno veliko pojačanje, ali nije dobio šansu na Marakani. Iako je delovalo da je na pripremama bio među istaknutijim igračima, bivši kapiten Vojvodine je odigrao svega pet mečeva u Superligi, dok je jednom ušao sa klupe u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a jednom u Kup meču.

Pominje se da bi mogao da se vrati u Vojvodinu tokom zime.

7 - STEFAN HAJDIN

Stefan Hajdin; Foto: Crvenazvezdafk.com

Dobijao je šansu samo u retkim situacijama i to kada bi bili povređeni i Rodić i Stojković, ili neko od štopera, pa Gobeljić nije mogao da uskoči na njegovo mesto, iako mu to nije prirodna pozicija.

Milan Rodić je prvo rešenje za levog beka, a Zvezdi se više isplati da njegova rezerva bude supertalentovani Aleksa Terzić, tako da je Hajdin u tom slučaju prekobrojan.

DOLASCI

1 - NEMANJA MILUNOVIĆ

Nemanja Milunović u dresu BATE Borisova protiv Filipa Stojkovića prošle sezone na Marakani; Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Transfer fudbalera BATE Borisova je već dogovoren i on će pojačati konkurenciju na poziciji štopera, koja će biti ojačana rokadom "Milunović - Sumaila".

Zvezda ga je htela u nekoliko navrata ranije, ali tada je šampion Belorusije zatezao sa uslovima, pa je sada došao kao slobodan igrač.

2 - ERIK JIRKA

Erik Jirka je potpisao ugovor sa Zvezdom na 4 godine prošlog leta; Foto: Crvenazvezdafk.com

Talentovani Slovački fudbaler je potpisao ugovor sa Zvezdom još krajem leta, ali je ostavljen na pozajmici u Trnavi još šest meseci. Od januara će se priključiti prvom timu, a taman će se rasteretiti i krilne pozicije odlascima Kafua, Srnića i Milića, pa će imati priliku da se istakne.

3 - TRAŽI SE POJAČANJE U VEZNOM REDU, MOŽDA JOŠ JEDAN ŠTOPER

Miloš Kosanović; Foto: Guliver/Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Štoperska pozicija je ove sezone bila problematična za Zvezdu, jer je Vujadin Savić često bio povređen za neke bitne mečeve Lige šampiona, kao i za derbi i to se značajno osetilo na tim utakmicama. Jedino je Miloš Degenek bio na visini zadatka i izneo je čitavu polusezonu, dok je Babić imao neke nesigurne partije, pa je zato na meču protiv PSŽ-a štopera igrao desni bek Filip Stojković.

Crvena zvezda je pričala sa agentima Miloša Kosanovića, kojeg Partizan nije imao da plati tokom leta i on je jedna od opcija za novog štopera, posle Nemanje Milunovića. To bi možda moglo da znači i eventualnu prodaju Srđana Babića.

4 - POJAČANJE U VEZNOM REDU

zvezdan Terzić će imati pune ruke posla tokom zime; Foto: Marko Jovanović

Usled odlaska nekoliko igrača iz veznog reda, koji se planira tokom zime, ova pozicija je bila deficitarna kada je u pitanju kvalitetan igrač koji može da igra na poziciji u veznom redu na najvišem nivou kakav je Liga šampiona.

To se i videlo na nekim utakmicama protiv Napolija, PSŽ-a i Liverpula, gde su jedino Jovančić i Marin pokazali da mogu da igraju fudbal i da tehnički pariraju igračima takvog kvaliteta kakav imaju pomenute ekipe.

Cilj Zvezde sada je svakako da ponovo igra grupne faze najjačih evropskih takmičenja, a za to joj je očigledno neophodno da ima još kvalitetnih veznih igrača. Ne planira se veliki broj pojačanja, ali upravo je ova pozicija označena kao glavni prioritet kada je u pitanju zimski prelazni rok na Marakani.

GLAVNI CILJ ZADRŽAVANJE KOSTURA TIMA

Iz ovog sastava Zvezde protiv PSŽ-a bi trebalo da ostanu svi igrači; Foto: Marko Jovanović

Zvezin glavni cilj u prelaznom roku biće zadržavanje kostura tima i najbitnijih igrača, kao što su Marin, Borjan, Ben, Degenek, Stojković, Savić, Rodić, Jovančić... Pavkov je nedavno produžio ugovor na četiri godine i trebalo bi da bude glavna napadačka snaga uz Boaćija do leta. Iako se Boaći nije preterano snašao u prvih povratničkih šest meseci na Marakani, on ne može da ode bar do leta, jer bi mu to bio treći transfer u sezoni, što nije dozvoljeno pravilima.

Nema sumnje, očekuje nas uzbudljiva zima na Marakani...

VIDEO: Crveno-belo šampionsko veče: Ko je došao sam, a ko u društvu lepše polovine?

(D. Uštević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ekica

    13. decembar 2018 | 17:35

    navijač sam partizana..svaka cast treneru i ekipi na igri..

  • Kursumlija

    13. decembar 2018 | 17:06

    A Zeljko Pantic?🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  • El paso

    13. decembar 2018 | 17:57

    Ako zele da igraju znacajniju ulogu u evropi,ne kazem da je ova godina bila losa, treba da dovedu jednog vrhunskog igraca u vezi. Koji zna da stane na loptu,da daje konstantno pas unapred, da se zagradi,jednom recju rasni plej.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA