≫ 

OPERACIJA DRAGAN! Francuzi otkrili ime i detalje istrage o meču PSŽ - Zvezda, konačno poznato i odakle je doušnik!

Kako prenosi Le Point, izvor za ovu informaciju dolazi iz UEFA i navodno je kredibilan, jer je i u prošlosti imao informacije o sličnim događajima

  • 25

Foto ilustracija: Telegraf/Profimedia/Lekip

Francuski mediji bavili su se pre i posle utakmice poslednjeg kola Lige šampiona grupe C, pred duel Crvene zvezde i Pari Sen Žermena, istragom koja je pokrenuta u Francuskoj povodom navodnih optužbi o nameštanju utakmice u Parizu između ove dve ekipe.

Le Point se ozbiljnije pozabavio ovom temom, gde je istaknuto da je istraga o ovom slučaju i dalje u toku i da su saslušana i dva visoka čelnika PSŽ-a, koji su sarađivali sa policijom.

Ali, tekst ima ozbiljne nedostatke, kao što su nepoklapanja cifara oko navodne uplate, jer se na jednom mestu pominje pet miliona, a na drugom navodna uplata od 2.7 miliona i dobitak od 4.5 miliona evra.

U suštini, svi ključni dokazi, koji bi trebalo da dovedu do osumnjičenog, nedostaju. Navodno je trebalo da dođe do susreta njega sa predsednikom PSŽ-a u jednom pariskom hotelu, ali do toga nije došlo.

Takođe, čekalo se da osumnjičeni dobije i novac po završetku meča u hotelu gde su odseli Zvezdini igrači, ali ni tada nije ništa sunjivo primećeno, iako je policija na osnovu informacija doušnika bila na licu mesta sa agentima koji su se infiltrirali kao šijuni i pratili događaj.

Takođe, ne poklapaju se ni dva podatka doušnika, prvi je bio da će biti četiri gola razlike, zatim i da će opklada biti uplaćena na poraz Zvezde od pet razlike, što je još jedna "rupa" u ovom tekstu.

Kako navode u tekstu, istraga se vodi pod nazivom "Operacija Dragan", i pokrenuta je na osnovu misterioznog izvora, za koga je otrkiveno da je iz UEFA.

Podsetimo, list L'Ekip je prvi objavio ovu informaciju 12. oktobra, devet dana posle meča u Parizu, koji je završen trijumfom Francuza od 6:1.

Naslovna strana L'Ekipa o navodnom nameštanju na meču PSŽ - Zvezda; Foto: Lekip

Navodno je tada neko od čelnika Zvezde pokušao da uplati čak 5 miliona evra na poraz crveno-belih od pet golova razlike.

Posle pisanja L'Ekipa oba kluba oštro su reagovala, a Zvezda je ubrzo unajmila i najbolju advokatsku kancelariju u Francuskoj, koju vodi takozvani "kralj francuskih advokata" - Erik Dipon Moreti i njegov prvi saradnik 35-godišnji Antoan Ve, koji su pokrenuli tužbu protiv čuvenog lista.

Doušnik je dojavio pre utakmice da se očekuje da će konačan rezultat biti najmanje četiri gola u korist PSŽ-a, kao i da će biti minimum pet postignutih golova na meču, kao i da je igra u kladionici koja je pokušana pobeda PSŽ-a od pet razlike.

Dojavljeno je i da se očekuje sastanak sa predsednikom Naserom Al Kelafijem u hotelu Peninsula, i agenti francuske policije su ga čekali tamo, infiltrirani kao špijuni, ali do sastanka nije došlo, niti se pojavio predsedik PSŽ-a, niti čelnik Zvezde.

Predsednik PSŽ-a Naser Al-Kelafi i Nejmar; Foto: Tanjug/AP

U izveštaju Le Pointa, ističe se da je policija angažoala i eksperta, koji je već radio na analizi sumnje o nameštanju meča između Nima i Kana 2014. godine, i navodno je on otkrio da je nekoliko igrača Zvezde imalo sumnjive akcije kod nekoliko njih, a prema informacijama doušnika UEFA čak 7 igrača Zvezde je trebalo da bude upleteno u čitav događaj.

Izvor UEFA navodno je veoma kredibilan, jer je i u prošlosti imao pouzdane informacije o sličnim događajima vezanim za nameštanje mečeva, navodi ovaj list.

PSŽ je slavio sa 6:1 na Parku prinčeva, Nejmar je postigao tri gola, po jedan Kavani, Embape i Di Marija; Foto: Tanjug/AP

Takođe, navodi se i informacija da su dva čelnika PSŽ-a bila na saslušanju u svojstvu svedoka nekoliko nedelja pre revanša između dva kluba u Beogradu. Žan Klod Blan, izvršni potpredsednik i Antero Enrike, sportski direktor kluba, saslušani su krajem oktobra u policiji koja se bavi ovim slučajem i navodno su sarađivali, i navodno je ustanovljeno da PSŽ niko nije kontaktirao vezano za potencijalno nameštanje meča.

U tekstu se zaključuje da je istraga i dalje u toku, i da je velika suma novca trebalo da bude data glavnom osumnjičenom u čitavom slučaju, posle meča u hotelu u kom su odseli igrači Zvezde, otkrio je izvor iz istrage. Ali, to je i glavni nedostatak istrage, jer novca nije bilo. Ipak, istraga u vezi sa "Operacijom Dragan" i dalje se nastavlja, zaključuje novinar Stefan Selami, koji je potpisao tekst.

VIDEO: Srpski novinar pitao Embapea kakva mu je bila atmosfera, Kilijan se nasmejao i uzvratio pitanjem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    14. decembar 2018 | 18:01

    Podmetanje klipova iz FSS i druge strane brda...očekivano.

  • Ivan

    14. decembar 2018 | 17:35

    na vasu zalost sve se zna. ali na nasu zalost drzava Srbija stopira istragu. I dzaba Vam je sve, uvek nam je Partizan ispred svih. Volimo ga i vase ce da se ugusui pred nasom ljuvavlju. VOLIMO PARTIZAN!!!!

  • Бане

    14. decembar 2018 | 17:43

    Ово ствАрно више нема смисла...сморили ме.каква је судбина нас Срба није ни чудо... политика је то...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA