≫ 

OTKRIVAMO! Partizan dao novi ultimatum Zajednici Superlige: Ponovite meč sa Mačvom ili napuštamo takmičenje! (FOTO) (VIDEO)

Želimo da imamo poverenje u institucije, ali je za međusobno poverenje i saradnju uvek neophodno postojanje aktivne volje dveju strana. Ako ta aktivna volja sa strane čelnika Superlige i Prve lige izostane, mi ćemo onda raspravljati o daljim koracima, kaže potpredsednik Vladimir Vuletić

Ne janjava u Partizanu nezadovoljstvo zbog činjenice da je ekipa u petak odigrala prvenstveni meč sa Mačvom (0:0) po lošim vremenskim uslovima, iako je, smatraju u Humskoj, utakmica morala da bude odložena ili prekinuta kada je postalo jasno da igrači ne mogu da se kreću zbog visine snežnog pokrivača.

Tim povodom je pravni tim iz Humske, koji predvodi potpredsednik Vladimir Vuletić, danas poslao žalbu Zajednici Superlige i Prve lige Srbije, kao i direktoru pomenutih organa Vladimiru Bulatoviću, u kojoj navodi niz prekršaja Pravilnika o takmičenju i Propozicija o odigravanju utakmica Superlige Srbije i to u režiji glavnog sudije pomenute utakmice Aleksandra Živkovića iz Niša, te da je regularnost takmičenja dovedena u pitanje.

Crno-beli su ostali pri stavu da meč sa Šapčanima mora da se ponovi, inače će u protivnom Partizan istupiti iz Superlige i suspendovati članstvo u Zajednici superligaša. Vuletić, koji je sa pravnim timom i sačinio žalbu prenosi za Telegraf šta ona sadrži.

- Partizan je uložio žalbu na regularnost utakmice minulog kola Superlige Srbije sa Mačvom, u skladu sa članovima 58 i 61 Pravilnika o takmičenju. Kako je članom 61 Pravilnika o takmičenju, kao prvostepeni organ koji odlučuje o žalbi predviđen organ koji rukovodi takmičenjem, Partizan je poslao žalbu Vladimiru Bulatoviću, direktoru Superlige i Prve lige Srbije – kaže Vladimir Vuletić.

Meč je odigran po velikom nevremenu; Foto: MN Press
  • Možete li malo detaljnije o svemu?

- Neposredni pravni osnov za ponošenje žabe su članovi 12 i 16 Propozicija o odigravanju utakmica u Superligi Srbije za sezonu 2018/2019. Član 12 izričito navodi obavezu prekidanja utakmice u slučaju opravdanih razloga, čije se dejstvo nije moglo otkloniti. Nama je dobro poznato da o prekidu odlučuje sudija na osnovu svog slobodnog uverenja, ali nam je poznat i drugi pravni standard istoga stava, člana 12, dakle to je stav 3, koji govori o posebno opravdanom razlogu na osnovu okolnosti koje se nisu mogle otkloniti – objašnjava Vuletić i nastvlja:

- Kako su na poluvremenu meča vremenske prilike bile znatno lošije u odnosu na njegov početak i, posebno podvlačim, nisu se mogle otkloniti, službeno lice Partizana za komunikaciju Dragan Velanac zahtevao je od sudije Aleksandra Živkovića iz Niša da prekine meč, po članu 12, stav 3 Propozicije o odigravanju.

- Sudija Živković je odbio zahtev insistirajući na tome da se utakmica privede kraju, uprkos činjenici da su se vremenske prilike u međuvremenu naglo pogoršale, posle 45 minuta, i nisu bilo moguće otkloniti ih.

VIDEO: Fudbaleri Partizana čistili sneg na terenu kako bi Pantić izveo slobodnjak

  • Vuletić smatra i da je Bulatović izjavom u medijima zapravo samo potvrdio da je Partizan u pravu, a da sudija Živković iz Niša nije poštovao pravila.

- Naš zahtev direktoru Superlige bazira se i na njegovoj izjavi datoj medijima, da je, i po njegovom mišljenju, trebalo da se utakmica prekine i da mu nije jasno iz kojih razloga sudija Živković doneo odluku da se meč privede kraju. U skladu sa ovlašćenjima koje kao direktor Lige ima, očekujemo od Bulatovića da utvrdi kako je Živković pogrešno primenio materijalno pravo, loše protumačio stav 12 o poropozicijama, preinači njegovu odluku i odredi novi termin odigravanja meča.

- Poseban problem predstavlja kršenje člana 16, stav 2 Propozicija o odigravanja utakmica, koji eksplicitno navodi da sve odložene utakmice jesenjeg dela prvenstva moraju biti odigrane do kraja jesenjeg dela prvenstva.

Prava vejavica pratila je meč u Humskoj; Foto: MN Press
  • Pojasnite Pravilnik preciznije? Znači li to da je regularnost takmičenja ugrožena?

- Poslednja utakmica u kalendaru za 2018/2019. bila je predviđena za nedelju, 16. decembar u 19 časova. Kako su tri utakmice koje je trebalo da se odigraju u subotu 15. decembra prvo odložene za 16. decembar, a onda za ponedeljak 17. decembar, kada prema propozicijama počinje pauza u prvenstvu, i to je dan posle završetka jesenjeg dela prvenstva, držim da je direktor Superlige i Prve lige ozbiljno ugrozio regularnost takmičenja i uveo ga u neregularni tok.

- Pogrešna je i pravno neuka njegova izjava data medijima, u kojoj objašnjava da odložene utakmice mogu da se igraju i na proleće, pre završetka preliminarnog dela takmičenja. Član 16 i stav 2 Propozicija je izričit: odložene utakmice jesenjeg dela prvenstva moraju biti završetke do završetka jesenjeg dela, a ne do završetka kalendarske jeseni, ne do završetka kalendarske 2018, niti do završetka preliminarnog dela takmičenja koje prethodi plej-ofu.

Printskrin: Youtube/DanasConferences

- Da je to tako, ukazuje nastavak istog stava, istog člana Propozicija, koji kaže da se odložene utakmice prolećnog dela prvenstva moraju odigrati pre odigravanja poslednjeg kola, koje se na osnovu odluke nadležnog organa igraju u isto vreme. Reč je, potpuno je jasno, o tome da je to poslednje kolo, upravo ono kolo u kojem sve utakmice počinju u isto vreme, budući da ono prethodi plej-of delu takmičenja.

BULATOVIĆ NEKA ZOVE ZA PRAVNU POMOĆ

Vuletić smatra da i sam predsednik Zajednice Superlige i Prve lige Srbije paušalno tumači propise i da mu je potrebna stručna pomoć.

- Da je Bulatović u pravu, a nije, onda prvi deo ovoga stava ne bi ni postojao u Propozicijama, već bi samo postojao navod da se sve odložene utakmice prvenstva moraju odigrati pre kola u kojem sve utakmice počinju u isto vreme, a to je poslednje kolo preliminarne faze. Kako propozicije nedvosmisleno razlikuju jesenji i prolećni deo prvenstva, tako je neuko tumačenje Bulatovića još jedan osnov za zahtev Partizana da najzad, iako nije pravnik, on počne da se ponaša u skladu sa pravnim propisima i da ih ne tumači voluntarno, nego da, budući da nepoznavanje prava škodi, obrati se za stručnu pomoć prilikom tumačenja. Na tom poslu mu uvek stojim na raspolaganju.

VIDEO: Grobari gađali sudiju grudvama

ŽALBA I LAZOVIĆU, ZAHTEVAMO VANREDNU SKUPŠTINU ZAJEDNICE

Pored žalbe Zajdinici Superlige i Prve lige Srbije, odnosno Vladimiru Bulatoviću, Partizan će danas poslati zahtev Dragomiru Lazoviću, predsedniku Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije, za održavanje hitne, vanredne Skupštine Zajednice Superlige i Prve lige Srbije.

- Danas smo uložili žalbu. Danas šaljemo i zahtev Dragomiru Lazoviću, predsedniku Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije, za održavanje hitne, vanredne Skupštine Zajednice Superlige i Prve lige Srbije. Oba pravna akta, žalba i zahtev, tek će sutra stići na adrese direktora lige i predsednika Zajednice i od tada teče rok od 48 sati da odgovore na naš zahtev. Taj rok je sreda i četvrtak. Odgovor na naše pravne akte očekujemo u petak, 21. decembra. U slučaju negativnog odgovora, Upravni odbor kluba će zasedati u ponedeljak 24. i odlučiti o daljim koracima, uz zadržavanje prava da napusti dalje takmičenje i suspenduje dalje članstvo u Zajednici.

VIDEO: Defanzivac Partizana dobio dva žuta kartona za tri minuta

ČEKAMO ODLUKU, A ONDA ODLUČUJEMO GDE IGRAMO

Šta bi bilo - kad bi bilo... Ukoliko Partizanova inicijativa ne prođe, odnosno ukoliko se ne poništi meč sa Mačvom i crno-beli reše da istupe iz Supperlige, gde će klub nastaviti takmičenje i kada?

- Ne bavimo se spekulacijama, niti razmišljamo o tome da će institucije kojima smo se obratili ignorisati pravne akte koji su poslati. Želimo da imamo poverenja u institucije, ali je za međusobno poverenje i saradnju uvek neophodno postojanje aktivne volje dveju strana. Ako ta aktivna volja sa strane čelnika Superlige i Prve lige izostane, mi ćemo onda raspravljati o daljim koracima, pa ne želim da prejudiciram odluke UO. Ja sam samo član, to jest potpredsednik – zaključuje Vladimir Vuletić.

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA