Hrvati uvode VAR, hoće li i Srbija krenuti ovim stopama? Komšijama je 80 posto troškova platila FIFA, poznata i cena!

Vreme je za promene u balkanskom fudbalu

  • 13

U Hrvatskoj je najavljeno uvođenje VAR tehnologije, a probni test period očekuje već u ovoj sezoni.

Kako prenosi portal 24sata.hr, Zagreb će 17. januara imati sastanak sa delegacijama FIFA i IFAB (organizacija koja određuje pravila fudbala), a tada će HNS dobiti odobrenje za pokretanje procedure uvođenja VAR-a.

Sledeći korak je edukacija sudija, kroz koju će proći svi osim onih koji će biti skinuti sa liste, a sudijska komisija je već napravila listu od 10+10 arbitara.

VAR sudije će proći kompletnu obuku od sedam koraka, kako bi se izbegao haos zbog nedosledne ili loše primene VAR tehnologije, odnosno prečestog zaustavljanja igre.

Jedan od zanimljivih detalja je da ako VAR sudija proverava da li je bio penal, mora da isprati celu akciju od starta i eventualno uoči neki prekršaj na početku akcije, na drugoj polovini terena - onda nema penala.

VAR na Mundijalu u Rusiji Foto: Tanjug/AP

VAR će se primenjivati na svim utakmicama, a ove sezone mogao bi biti testiran u finalu Kupa ili nekom ligaškom susretu, ako se okupi jedan potpuno edukovan VAR tim.

Savez će finansirati obuku, a na klubovima je da omoguće prostorije za ove svrhe, pri čemu moraju paziti i na sigurnost. Razlog su kontroverze iz pojedinih zemalja, gde se se VAR prostorije nalazile odmah pored navijačke tribine, pa je dolazilo do huliganskih napada.

Inače, troškovi uvođenja se kreću od 1 do 1.5 miliona dolara, ali je HNS aplicirao za program FIFA Forward, koji može pokriti i 80 posto troškova, ostalo je na Savezu. Takođe, svaki stadion mora imati posebnu licencu za VAR, koju izdaje FIFA.

VIDEO - "Veliki brat" na Mundijalu - sve o VAR tehnologiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nscz

    24. decembar 2018 | 10:13

    Sta ce nam var pa da se grobari pobiju. Ispasce iz lige

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    24. decembar 2018 | 10:04

    Пошто је уефа званично увела вар од 1/8 ЛШ, онда ће и наша Звезда морати да буде у томе. С разлогом верујемо да ћемо само побољшавати нашу позицију у ЛШ, кад смо се овако борили са најскупљим тимовима данашњице. Сад, кад смо се финансијски стабилизовали, то може Звезда да плати и за нашу лигу, првенствено због ове "сиротиње" који ни терен за игру немају квалитетан, а само нешто плачу о регуларности, да имају све начисто. Наравно, уколико не напусте лигу као што су обећали...

  • Vuk Vučko

    24. decembar 2018 | 12:18

    Pa, kako onda da nameštamo ako uvedemo VAR..?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA