≫ 

Šamar iz Evrope Šimuniću zbog ispada "Za dom spremni" (VIDEO)

Evropski sud za ljudska prava odbio žalbu hrvatskog fudbalera

  • 6

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je žalbu bivšeg hrvatskog fudbalskog reperzenativca Josipa Šimunića protiv Hrvatske, uz obrazloženje da se sloboda govora ne odnosi na ustaški pozdrav "Za dom spremni", koji je on uzvikivao 2013. godine posle jedne utakmice na Maksimiru.

Šimunić je zbog toga osuđen na Prekršajnom sudu u Zagrebu, a presudu je potvrdio i Visoki prekršajni sud koji mu je novčanu kaznu povisio na 25 hiljada kuna (oko 3300 evra).

Šimunić se s time nije hteo da pomiri, nego je Hrvatsku odlučio da tuž sudu u Strazburu, objašnjavajući da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav, i da je u njegovom slučaju, između ostaloga, prekršen član 7. Evropske konvencije o ljudskim pravima, kao i da mu se ograničava sloboda govora.

Izraz "Za dom spremni" koristili su pripadnici Ustaša u Drugom svetskom ratu Foto: wehrmacht-awards.com

Osetio se, kako je rekao, diskriminisan jer drugi zbog ustaškog pozdrava nisu bili kažnjeni na sudu u Hrvatskoj. Šestočlano sudsko veće ESLJP predvođeno sudijom Linos-Aleksandreom Sicilianosom,u kome je bila i sutkinja iz Hrvatske Ksenija Turković, odbacilo je njegovu tužbu po nekoliko osnova, između ostaloga i po toj da nije u ovom slučaju nadležno da analizira ujednačenost hrvatske sudske prakse.

Ključna je poruka ESLJP je da je “Šimunić, kao poznati fudbaleri, uzor mnogim navijačima morao biti svestan mogućeg negativnog uticaja tog provokativnog uzvika na ponašanje publike i morao se od toga uzdržati”. Sud je zaključio da je “ustaški pokret nastao iz fašizma ida je zasnovan na rasnoj mržnji i stoga simbolizuje mržnju prema ljudima zasnovanu na različitoj religiji ili etničkom poreklu” i da je uzvikivanje "Za dom spremni" “manifestacija rasističke ideologije”. Dodaju i da je ustaški režim bio totalitaran.

(Telegraf.rs/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA