Terzić objasnio zašto je Zvezda odbila 9 miliona, uz poruku o Partizanu: Ko njih potceni... (VIDEO)

Čelnik Zvezde najavio pohod na duplu krunu i nove evropske izazove, i to posle odbijanja lepe sume novca za transfere Marina i Bena

  • 8

Generalni direktor Crvene zvezde, Zvezdan Terzić, sumirao je utiske o prelaznom roku i dosadašnjem toku priprema u Antaliji.

Imaju u Zvezdi mnogo razloga za zadovoljstvo, kostur ekipe je održan, Milan Borjan će biti dugoročno rešenje, produženo je prethodno nekoliko ugovora, na pragu Marakane su Ivanić i Gajić.

VIDEO - Terzić otvoreno priznao kako je 2014. došao u Zvezdu i ko ga je doveo

Posle ekskluzivne ispovesti za Telegraf,  Terzić je otputovao u Tursku i na delu video osveženu ekipu Vladana Milojevića, koja je glatko pobedila Ludogorec sa 3:1.

- Ovo je bila najozbiljnija provera u Antaliji, dobra su ekipa i svi imamo mnogo razloga za zadovoljstvo. U svih 90 minuta smo kontrolisali igru i to je rezultiralo pobedom od 3:1, moglo je da bude i ubedljivije. Svesni smo da Ludogorec ima ekipu istu iz 2016. Dugo su zajedno, iskusna su ekipa, takmičarski su spremni, to daje veću težinu ovome - kaže Terzić, kome je jedan momenat bio posebno upečatljiv.

- Ekipa izgleda utegnuto, skockano, na svakoj poziciji su kvalitetna rešenja, posebno hrabri momenat kada je Milojević u drugom poluvremenu vršio izmene, ritam igre nije padao. To znači da imamo 22 igrača sa sličnim kvalitetima. Žao mi je što imamo malo utakmica na proleće, neće moći svi da dobiju minutažu u skladu sa svojim kvalitetima i radom na pripremama u Antaliji. Sve zvezdaše može da hrabri kako Zvezda izgleda. Možemo mnogo. Ono što ponavljam, biće 5 godina uskoro kako sam ovde, Zvezda ima obavezu da iz sezone u sezonu, iz prelaznog roka u prelazni rok, izgleda sve bolje i nikad nismo imali moćniji tim nego danas.

Da nije Zvezda prejaka za konkurente?

- Verovatno jesmo prejaki za domaće prvenstvo, što je i rezultiralo sa 15 bodova više od večitog rivala. Podigli smo lestvicu visoko, pominjem da su podignuta očekivanja, mi se već spremamo za kvalifikacije za Ligu šampiona, prva utakmica počinje 8. jula. Što uradimo sada, uradili smo, ne pravi se tim za kvalifikacije za LŠ u junu mesecu, nećemo verovatno nikog dovoditi pred kvalifikacije, sve ćemo obaviti do 8. februara. Zadovoljan sam, ne mogu samo da kažem da će Milojević biti na slatkim mukama, ima realan ljudski problem što će imati ozbiljne sportske dileme koga da stavi u tim, jer svi dobro rade i kvalitet igrača je izjednačen.

Foto: MN Press

Novajlije su se pokazale?

- Što se novajlija tiče, Vulić je na Kipru nagovestio svoj kvalitet do povrede, ostala trojica se pokazuju kao ozbiljna pojačanja već. I Milunović i Vukanović i Jirka, na sav kvalitet koji smo imali do sada, Milojević će imati problem koga da stavi. Da li Pavkova i Boaćija u špicu, da li Marina ili Ebisilija, da li Bena ili Jirku, Simića ili Vukanovića, pozadi imamo Čaušića, Jovičića, Jovančića i Vulića. Na bekovima Gobeljića i Žuleta, levo Rodića i Hajdina koji igra sve bolje. Babić, Miilunović i Savić štoperi, uz Žuleta koji može da odigra to. Na sve to moram dodati četvoricu dečaka koje smo poveli, golmana Stankovića koji izrasta u ozbiljnog čuvara mreže, Veljka Nikolića, Terzića i Stanojeva. Stvarno dobro rade i traže šansu. Međutim, Zvezda je podigla lestvicu i očekivanja zvezdaške javnosti. Videćemo, Mrkela vam je već sve rekao za dolaske, za Mirka Ivanića i Milana Gajića. Jesmo zainteresovani, dugo pregovaramo sa njima, videćemo šta će se dešavati u narednim danima.

Foto: Marko Jovanović

Da li Marko Marin ostaje u Zvezdi?

- Za sada ostaje sigurno, rekao sam na početku priprema, Marko Marin stvarno nije na prodaju. E sada, tržište određuje, naša želja je da ostane, nismo jedini subjekt odlučivanja u ovom procesu. Postoji tržište koje može poremetiti naše planove i želje. To je velika ponuda, koja se ne odbija. Nije stvar da li će Zvezda dobiti 4-5 miliona evra, prosto, ne možete imati nezadovoljnog igrača. Za sada ostaju svi, i Marin i Ben, imali smo ponudu za Marina od pet i Bena od četiri miliona, što smo odbili. Obavili smo razgovore i važno je da su im glave mirne i da su fokusirani na obaveze u Zvezdi. Nije Zvezda samo Liga šampiona, Zvezda su i utakmice na možda neprijatnim terenima Superlige.

TRANSFERI

Da li je još neki igrač zanimljiv?

Samo Ivanić i Gajić, videćemo, ne mogu reći da privodimo stvari kraju, to su naše želje. Znate kako, možda nije pravi tajming za dovođenje igrača, mi planiramo, danima pričamo Mrkela, Milojević i ja. Mnogo toga ima za i protiv, vagamo, mnogo je argumenata za dovođenje, to su kvalitetni igrači, potrebni su Zvezdi, uklapaju se u dugoročne planove. Ivanić je '93. godište, Gajić '96.

Foto: Profimedia

- Prvi je fudbaler Crne Gore sa srpskim pasošem, Gajić reprezentativac mladih, nema Zvezda pravo da ispušta takve igrače. BATE ima visoke zahteve, pregovaramo danima, videćemo šta će ispasti. Neko će reći da je ovo pretrpavanje ekipe, mi moramo biti svesni da su i Ben i Marin igrači sa 30 godina, zadužili su Zvezdu, odradili jedan period i nije prirodno, bez obzira na to koliko ih želimo dugoročno, računati na to da će moći duže da budu zadovoljni ovde. Mi ne možemo da pariramo bogatim klubovima koji žele da ih dovedu u svoje redove.

- A veliki su profesionalci, bez obzira na ljubav prema Zvezdi, žele da se obezbede, pitanje trena je kada će otići i moramo da imamo spremne adekvatne zamene, ne da čekamo da odu. To su argumenti za Ivanića koji može pokriti tri pozicije, Marina, iza Marina i na poziciji desno gde igra Ben.

Foto: Marko Jovanović

Da li ste odredili cenu za Marina, šta je ponuda koja se ne odbija?

- Nismo odredili cenu za njega, Marin nije na prodaju i došao je sa konkretnom ponudom, obavili smo razgovor i rekao sam da je mnogo bitan Crvenoj zvezdi i da je naša želja da on ostane. Dogovorili smo se da za sada ostane, ta priča je završena, eventualno može da ode u Kinu gde rok traje do kraja februara. Može se pojaviti ponuda, ne takva da nas učini zadovoljnima jer ne možemo da odbijemo, pre svega Marka Marina može zadovoljiti. Mi želimo da imamo dobru atmosferu na treningu, meču, želimo zadovoljne igrače. Za sada je zadovoljan i zatvaram priču, nadam se da ostaje da osvoji šampionsku titulu, to je njegova velika želja.

Foto: MN Press

PARTIZAN JE USPAVANI DŽIN

Dupla kruna nije dugo uzeta, koliko je to imperativ? Ko će biti najveći rival?

- Nama je cilj dupla kruna, ne treba se opterećivati, titula ima neverovatnu težinu, Kup može biti utešna nagrada. Naravno da želimo i titulu i Kup. Želimo titulu i zvezdicu da prišijemo, očekujemo da je zakačimo u maju, treću zvezdicu. Onda krećemo u kvalifikacije za Ligu šampiona. Što se tiče rivala, mi se fokusiramo na prvi meč protiv Vojvodine, pa imamo Radnik, Partizan, pa idemo u Lučane. Naravno da je Radnički sada u izuzetnoj ekspanziji, imaju organizovan klub i dobrog trenera, ekipu, ali Partizan je uvek Partizan. Ko potceni Partizan, taj ozbiljno strada. Imamo veliko poštovanje prema Partizanu, to je uspavan džin koji ima svojih problema, ali Partizan nikad ne treba potceniti.

Foto: Tanjug/AP

Dokle se stiglo sa pregovorima za Borjana i Jovičića?

- Dogovorili smo se sa Borjanom, vidim da je zadovoljan i srećan, čim se vratimo u Beograd, idemo kod notara i u FSS, da se potpiše ugovor na četiri i po godine. Neću o ciframa, ostaje, zadovoljan je i miran je, nema više ambicija da ide u inostranstvo. Ovde će završiti karijeru, neće biti klauzule za izlaz, rešili smo pitanje golmana dugoročno. Branko Jovičić ima ugovor do 2020. i to nije sporno, samo smo se sa agentom dogovorili da revidiramo ugovor.

Da li odlazak Rodića ima veze sa dolaskom Gajića?

- Ne, niti dolazak Ivanića znači da ide Marin. Nema veze, prosto, znamo da će biti i ovako zgusnuta situacija, ali Zvezda nema prava da čeka za dovođenje ovako kvalitetnih igrača. Ako budemo čekali, teško... Gajić je prvi bek mlade reprezentacije i ima Evropsko prvenstvo u junu, znate dobro da je bek reprezentacije Rukavina koji ima 35 godina, u perspektivi, otvara se prostor da se u Zvezdi izbori za A reprezentativca.

Foto: Profimedia

- Moramo dugoročno razmišljati, ima SP, igra u Bordou i dosta je naučio u francuskom fudbalu. Mislim da će biti dobro dugoročno rešenje, bez obzira što imamo Gobeljića i Stojkovića. Mogu svi da odgovore zahtevima na više pozicija. Biće malo zgusnuto, ali ovo je temelj za budućnost. Biće odlazaka, ali moramo da uigravamo ekipu za kvalifikacije za Ligu šampiona.

Zvuči kao da ste se već dogovorili?

- Jesmo, što se tiče njih, poslali smo agente u klubove da završavaju papirologiju, kažem, u fudbalu nikad ništa nije sigurno, ne pitamo se samo mi, pitaju se i klubovi, Bordo i BATE. Ali kažem, i ako ne dovedemo, imamo dva tima. Oni su dugoročna rešenja. Svesni smo da ovakva dva tima dobrih igrača poskupljuju i rashode, poskupljuju budžet na godišnjem nivou, ali ako hoćeš rezultate moraš da uložiš. Ne možete sa malim platama zadovoljiti vredne igrače.

Foto: Marko Todorović

Da li neko ide na pozajmice ili ostaju svi po povratku u Beograd?

- Samo ovi mlađi, golman Sale Stanković, Veljko Nikolić, Jug Stanojev i Aleksa Terzić idu u Grafičar. Mitar Mrkela je razgovarao sa Terzićem, s obzirom na to da je Rodić ostao, da je tu i Hajdin, a može i Gobeljić da igra levog beka, procenili smo da Terzić neće imati dovoljnu minutažu. On je i jesenas trebalo da igra sa svojom generacijom u Grafičaru, Zvezdinom B timu, ali smo ga ostavili samo zbog Lige šampiona za omladince, ali sada nema razloga da ostaje. Potrebne su mu utakmice u seniorskoj konkurenciji, da bismo od sledeće jeseni na Terzića mogli da računamo kao na ozbiljno rešenje za levog beka.

Foto: Marko Jovanović

STABILIZACIJA KLUBA, TRANSFERI, PRIHODI OD TV PRAVA...

Finansije? 

- Stalno smo u raskoraku, hteli bismo da smanjujemo dug i da imamo moćan tim da igramo Ligu šampiona, a to je u koliziji jedno sa drugim. Vratili smo dosta dugova, uložili smo u infrastrukturu mnogo, ali smo investirali i 7-8 miliona evra u nove igrače prošle godine za obeštećenja. Moramo da pravimo balans između sportske i poslovne politike, u ovih pet godina smo pokazali da to znamo da radimo, ali nećemo po svaku cenu smanjivati dug jer dug Crvene zvezde sada ne opterećuje tekuće poslovanje. Imamo novi monitoring UEFA 31. marta u vezi sa licenciranjem, nama je važno da prolazimo UEFA monitoring i da imamo kvalitetan tim.

- U jednom danu smo platili Poštanskoj štedionici dug star devet godina od 3.300.000 evra, međutim, navijači Zvezde su zahtevni, oni hoće pobede, rezultate, kvalitetnu igru, Zvezdu u Evropi, njih ne interesuje da li plaćamo dugove ili ne, a mi smo svesni da moramo da vraćamo i te stare dugove. Mogli smo da prodamo Marina i Bena i da dodatno smanjimo dugove, međutim, mnogo razmišljamo o potezima koje vučemo i odlukama koje donosimo. Mnogo iskustva imamo, sednemo, vagamo, danima razmišljamo šta da uradimo oko nekih poteza, analiziramo iz svih uglova šta je najbolje da uradimo - tako se ponašamo i za transfer politiku, i za vraćanje dugova, i za investiranje. U našoj ekipi imamo kvalitetne igrače sa ogromnom tržišnom vrednošću, ako se pozovem na "Transfermarkt", radi se o desetinama miliona evra.

Foto: crvenazvezdafk.com

Ako nama dođe voda do vrha finansijski, možete da prodate igrača koji ima veliku tržišnu vrednost. Imamo stabilno finansiranje, realan dug Crvene zvezde je oko 12-13 miliona evra realnih para, knjigovodstveni dug je drugačiji zato što moramo da knjižimo neke stvari, pa će se po završnom računu pokazati mnogo veći dug, ali je realan dug oko 12-13 miliona evra i držimo ga pod kontrolom. Turski klubovi dužni preko dve milijarde evra, od toga najviše ona najveća četiri kluba, dužni su Real i Barselona...

Nije bilo lako, naročito zbog startne pozicije...

I meni je kao direktoru neprijatno da stalno pričam o ciframa. Ono što je najvažnije je da Crvena zvezda ima i levu i desnu stranu u tom bilansu, da ima mnogo veću vrednost u igračima nego što je ukupan dug, i kad god poželite, vi prodate "robu iz magacina" i Crvena zvezda ne duguje ništa. Zvezda je jedan zdrav klub i to je najvažnije. Pitanje je kada ćemo mi aktivirati ove igrače na tržištu. Vodimo izbalansiranu, odgovornu politiku i najvažnije je da Crvena zvezda ima moćan tim, da pobeđuje i ostvaruje sportske rezultate koji su jedini generator velikih prihoda. Kada sam došao u Crvenu zvezdu, kada sam to pričao najbližima, video sam da me baš ne razumeju, ali mi veruju i počeli su da me prate, i tek su sad shvatili.

Foto: Marko Todorović

- Fudbalski biznis je drugačiji od svih drugih i to treba prepoznati, kako tržište reaguje, koji su glavni izvori prihoda i tako se i ponašati. Tri glavna izvora prihoda evropskih klubova su televizijska prava, sponzori i ulaznice. Mi na ta tri izvora ne možemo da računamo u velikoj meri osim na Telekom i Gasprom, jer Crvenoj zvezdi danas treba dva miliona evra mesečno za život, to je oko 25 miliona godišnje. A mi imamo pet miliona od sponzora i moramo 20 miliona evra da nalazimo iz drugih izvora, tu nam preostaju četvrti i peti izvor prihoda - bonusi od UEFA za takmičenje u Ligi Evrope i Ligi šampiona, i transferi igrača.

Mi smo ove godine zaradili 22 miliona evra od Lige šampiona i 26 miliona od transfera, i mi moramo da se fokusiramo na te izvore prihoda, a da bismo tu pravili moramo da imamo dobar tim da uđemo u grupnu fazu LŠ ili LE, to znači da imamo dobre igrače da bi ih ponudio tržištu.

Foto: Instagram.com/Official SSC Napoli @sscnapoli

- Na primer, imali smo zvaničan ručak sa predstavnicima Napolija i pitao sam De Laurentisa, predsednika Napolija, da li će prodati Kulibalija. Odgovorio mi je: "Zašto bismo ga prodali". Dobili ste ponudu od 75 miliona evra, kažem mu, a on mi kaže kako ne prodaju igrače kada dobiju dobru ponudu jer ne žive od prodaje igrača, i kaže mi da imaju budžet od oko 220 miliona evra i taj budžet punimo od televizijskih prava, sponzora i ulaznica. Nema potrebe da prodaju igrača, već ih prodaju samo kada osete da su nezadovoljni, da su njihove porodice nezadovoljne životom u Napulju, da žele iskorak u karijere, kad ne dolaze više srećni na treninge i tad moraju. Rekao mi je da su zato prodali Iguaina ne zato što su im bile potrebne pare, jer su taj novac odmah potrošili i investirali u nekog drugog igrača. Šta biste vi uradili sa tom sumom? - Oni imaju zatvoren budžet, njima treba 220 miliona i toliko i imaju. Nama treba 25 miliona evra da bismo konkurisali i ispunili zahteve armije Zvezdinih navijača, a imamo pet obezbeđenih.

Foto: Marko Jovanović

- Mi stalno jurimo novac i to je mnogo teška situacija, jer je Zvezda deo takvog privrednog ambijenta, dok evropski klubovi 60 odsto budžeta pune od TV prava, a Crvena zvezda nema ništa od TV prava i u startu tih 60% budžeta moramo da tražimo alternativnim rešenjima. Da dovedete u Crvenu zvezdu direktora Mančestera ili Bajerna, on bi pobegao treći dan. Jer kako može da pravi rezultat ako nema projektovan budžet za narednu sezonu... Međutim, nama je u junu pet godina kako smo tu, krenuli smo ni od čega i napravili smo Ligu šampiona, napravili smo respektabilan i klub i tim, i mislim da za Crvenu zvezdu nema više bojazni niti problema ako budemo nastavili sa ovako pametnom poslovnom politikom.

Kako se došlo od ogromnih problema do odbijanja višemilionskih ponuda za transfere?

- Iskreno, Crvenoj zvezdi je potrebno i tih četiri i tih pet miliona evra za Bena i Marina, ali ne po svaku cenu. Ne gori više kao što je gorelo. Crvenoj zvezdi treba dva miliona evra mesečno za život kluba, plus što smo se raširili da gradimo i toliko građevinskih firmi ima oko stadiona. U planu su mediko blok i teretana, napravili smo šest novih terena i trening kamp, planiramo internat, stepenište i plato kod severne tribine, rekonstrukcija zapadne, betoniranje istočne, sa svih strana smo krenuli u radove i pritom sve to košta. Pre toga 30 godina nije ekser zakucan na stadionu, ništa nije rađeno.

Foto: Nikola Jovanović

- Raširili smo se na 100 strana i svojim saradnicima kažem da se kuća ne pravi kada imate para, već kada nemaš pare i kreneš. Ako budemo čekalo da nađemo pare za sve te radove, nikada ništa nećemo napraviti. Moramo da budemo hrabri prilikom donošenja odluka i da se ponašamo često i hazarderski. Najvažnije je da imamo dobar tim, da pobeđujemo, da Crvena zvezda bude šampion i da probamo svake godine da igramo evropske utakmice. Mislim da je najteže vreme prošlo i da je sada sve lakše. Kada se setim vremena iza nas, padne mi mrak na oči i ne verujem da bih imao snage da ponovo prolazim ceo taj put. To što sam zatekao 2014. godine... Nije problem ni čak što je bio 54 miliona evra dug, već što ne znaš odakle da kreneš. Nemaš igrače, nemaš tim, svi su otišli. Tako da Crvena zvezda danas može da ima tekućih problema, i u Španiji se desi da mesecima kasne plate, ali generalno Zvezda ima stabilnu i zdravu situaciju, i zdrav put.

Foto: Lekip

Dokle se stiglo sa slučajem Lekip?

- Sredinom decembra sam bio u Parizu, na sastanku sa advokatima kada sam insistirao da odem do Tužilaštva da dam izjavu. Rekli su da nemaju vremena i da će nas pozvati. Onda su advokati zvaničan zahtev Tužilaštvu da nas Tužilaštvo pozove i izaberu koga hoće iz naše delegacije koja je bila u Parizu, i oni su izabrali poslovnog i sportskog direktora, bili su Stefan Pantović i Mitar Mrkela i dali su iskaz tamo.

- Njihov je utisak da je Tužilaštvo njih potpuno nespremno dočekalo, da nemaju bukvalno ništa, pitanja koja su im postavljali bila su formalna, nepripremljena... Mi očekujemo da se veoma brzo završi ta istraga i onda ćemo sa našim advokatima odlučiti koji je sledeći korak da Crvena zvezda obešteti sebe zbog povrede ugleda koja se dogodila jesenas u evropskim medijima. Gledamo kako da skinemo ljagu sa imena Crvene zvezde i kako da Crvena zvezda izvuče benefit iz čitave te priče.

VIDEO - Zvezdan Terzić o tome kako je nagovorio Borjana da ostane u Zvezdi

(Od izveštača iz Antalije - B. Vinulović) 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Semajlirane_pufne

    3. februar 2019 | 20:53

    Bravo Terza ekipa se pravi sada za Ligu Sampiona..Ivanic bi bio pun pogodak

  • Aca

    3. februar 2019 | 20:07

    Ispade da je Nikola Tesla nula po izumima.Oladite vise navijac sam Zvezde 100 posto.

  • Petar

    3. februar 2019 | 21:54

    sve sto je rekao uglavnom je laz,po obicaju a I slagao je za broj titula-trenutno 28.pametnom dosta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA