≫ 

Da je Šeki dao gol, Junajtedove bebe bi bile žive: 61 godina od minhenske tragedije (FOTO)

Tačno 61 godina prošla je od minhenske tragedije

  • 0

Mančester junajted je sudbinski povezan sa Crvenom zvezdom od šestog februara 1958. godine. Nažalost, ne po lepom događaju, jer se avion, koji je prevozio prvi tim Meta Bazbija srušio i rastužio čitavu Evropu. Poginule su 23 osobe, a 19 ih je povređeno u čuvenoj generaciji Bazbijevih beba.

Junajted se tada vraćao iz Beograda gde je u Kupu evropskih šampiona odigrao nerešeno sa Zvezdom 3:3. Sa jedne strane generacija Bazbijevih beba, sa druge legendarni i odskora pokojni Dragoslav Šekularac.

Jedna od najvećih nesreća u svetu sporta se desila prilikom uzletanja na minhenskom aerodromu, gde je ekspedicija slavnog engleskog kluba zastala da bi se dopunilo gorivo za nastavak puta ka Engleskoj.

Dva neuspešna uzletanja kao da su slutila na zlo, treći je to i potvrdio. Nemačke vlasti su kasnije tvrdile da je kriv led na krilu aviona zbog čega letelica nije uspela da ubrza i uzdigne se.

Umesto toga, udarila je u dve zgrade, a kao krivac je označen kapetan Džejms Tejn. On će kasnije sam pokrenuti istragu i utvrditi da je leda bilo i na pisti, pa Elizabeten, avion, nije mogao dalje od zemlje.

Talentovana generacija Junajtedovih fudbalera je osvojila prvenstvo dve godine zaredom pre kobne nesreće što dovoljno svedoči koliko su bili dobri. Prolaz do četvrtfinala Kupa evropskih šampiona i pobeda nad Zvezdom 2:1 bili su samo još jedan pokazatelj.

Foto: MN Press

Vođstvo 3:0 u Beogradu obećavalo je lagan prolaz u polufinale. Međutim, Zvezda kreće da se budi i uspeva da izjednači na 3:3. Golovi u gostima nisu značili ništa i Junajted bi morao da sačeka na odlazak kući još koji dan ili bi se igralo na neutralnom terenu. U Mančester se svakako ne bi išlo.

Tu je prste umešala sudbina. Čuveni Šeki je u finišu promašio zicer i tako zaustavio Zvezdu u četvrtfinalu KEŠ, a igračima Mančestera "presudio".

- Ma, ko zna koliko puta sam sebi rekao: E, Šeki, što nisi bio bolji golgeter, svi ti momci bi ostali živi da si zatresao mrežu. Posle utakmice sam s Bobijem Čarltonom i nesrećnim Tomijem Tejlorom, koji je poginuo u tom kobnom avionu, izašao u 'Metropol' i proveo nezaboravno veče.

Zbog te generacije celog života beskrajno poštujem Mančester junajted i danas u kući nemam svoju fotografiju, ali čuvam uokvirenu sliku ekipe koja je nestala tog 6. februara u Minhenu. Tuga... Eto šta ti je život - pričao je svojevremeno Šekularac za Novosti.

Među poginulima je tada bio i najbolji fudbaler Crvenih đavola Dankan Edvards, a Džef Bent, Rodžer Birn, Edi Kolman, Mark Džouns, Dejvid Peg, Tomi Tejlor i Liam Vilan se takođe nisu vratili kući i umesto da se nađu među zvezdama, prerano su se našli pod zemljom.

I Mančester junajted i Crvena zvezda su tim povodom podsetili na ovaj tužni događaj posle koji je iza sebe ostavio večito pitanje "šta bi bilo, da nije bilo".

VIDEO: Dirljiv film kojim se Zvezda oprostila od Šekija

Imaće utakmicu više, ali ako pobedi Everton ne i rezultatski zaostatak za Liverpulom. Dvojka na Mančester Siti vredna je kvote 1,30. Pogledajte sve kvote MOZZART kladionica za meč Everton – Mančester Siti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA