Kako zaraditi na večitom derbiju?

Jake kvote za subotnji spektakl na Marakani u kladionici Mozzart

  • 8
Danilo Pantić, Filip Stojković Foto: Marko Jovanović

Počela je derbi nedelja. Kako dani budu prolazili, tako će fudbalska temperatura u Srbiji i regionu rasti do subote kada je na programu najveća utakmica na ovim prostorima.

Crvena zvezda od 18.00 časova dočekuje Partizan na Marakani u drugom večitom derbiju ove sezone. Biće do kraja sigurno još jedan, a možda i dva ako se putevi večitih ukrste u polufinalu Kupa Srbije.

Do subote će sportska scena Srbije biti podređena prazniku fudbala i svaka vest o derbiju izazivaće posebnu pažnju. A nema sumnje da će se derbi naći i na mnogim tiketima kladilaca. Što onih realnih koji bi da iskoriste „neku dobru kvotu, koja se ne propušta“, što onih navijačkih koji bi da spoje lepo i korisno.

Uostalom, lepo je posle derbija svoje navijačke argumente i fudbalsko znanje potporiti dobitnim tiketom uz neizbežno: „Jesam ti rekô? Mogao sam kuću staviti...“

Kladionica Mozzart u ponudi ima sve kvote za subotnji derbi. Naravno, fiksevi za konačnog pobednika privlače najviše pažnje.

Tako se kec na Zvezdu plaća kvotom 2,00, dok je dvojka na Partizan skoro duplo veća - 3,90! Iks je 3,40, ali taj znak je retkost na tiketima u derbiju. Teško je ne navijati za svoj klub i priželjkivati nerešen rezultat na tiketu. Iako je i strah od poraza u derbiju veliki. Nekad je veća muka od poraza, nego radost od pobede. Bez obzira ko je favorit i ko je domaćin.

Foto: Marko Jovanović

Ali logika i realnost se gube kako se derbi bliži i na kraju većina gleda na tu utakmicu iz navijačke perspektive i očekuje jedno te isto – pobedu.

Posle fikseva na konačnog pobednika, najčešće igrana kaldioničarska igra su „golovi“. Uglavnom 0-2 ili 3+. Kako derbi prati večita senka tvrde i kalkulantske utakmice u kojoj treneri ne vole da napadnu i da rizikuju, tako ga prati i tradicija malo golova. Ne bez razloga. Od poslednjih 10 okršaja večlitih rivala, čak sedam je „ušlo“ u 0-2, samo tri su bila 3+. Samo jedna je probila granicu od tri gola, pa je zato i 4+ čak 4,00. Zato je i kvota na 0-2 „normalnih“ 1,62, a na 3+ je primaljivih 2,15. Pa ako neko sme...

Međutim, ono što razlikuje derbije od tvrdih i dosadnih 0-2 utakmica je da se mreže obično tresu na obe strane. Na osam od poslednjih 11 derbija smo videli GG. Kvota za GG za predstojeći derbi je 2,00. Kvota za GG3+ je još bolja – 2,65!

E sad, to su one „normalne“ i najčešće igre na tiketima. Ali Mozzart kao lider klađenja na Balkanu nudi i najširu ponudu ostalih igara. Što posebno prija onima koji vole navijački da „zašilje“ tikete, pa da u pobedi svog tima uživaju i uz finu materijalnu korist. I da pride zvocaju i podbadaju ove iz protivničkog tabora.

Foto: Marko Jovanović

Zvezdaši su u euforiji pred derbi zbog serije pobeda i objektivno većeg kvaliteta u odnosu na rivala kao osnovnog parametra. U prethodnih godinu i po dana su navijači Crvene zvezde uživali kao retko kada u poslednje dve i po decenije, ali je derbi bio ono što im sreću kvari. Nadmoć Crvene zvezde u igračkom kvalitetu skoro da se nije ocrtavala u derbijima. Zvezda ima samo jednu pobedu na četiri derbija za vreme trenerskog mandata Vladana Milojevića, koji je najuspešniji u klupskoj istoriji u poslednjih 20 i kusur godina.

Iako su Zvezdini navijači u nekim minulim derbijima očekivali „gaženje“ večitog rivala i „pretili“ goleadama, na kraju je Boaći u dva navrata kroz iglene uši spasavao Zvezdu poraza. Sada je situacija takva da navijači opet očekuju neku ubedljivu pobedu. Iz njihovog ugla, svi preduslovi su tu. Domaći teren, pune tribine, tajming, motiv, samopouzdanje ekipe, kvalitet, trener u kojeg se veruje kao u božanstvo, široka klupa... Zato će mnogi na tiketima „zapretiti“ nekim jakim igrama i kvotama.

Kao na primer: Zvezda daje dva gola – 2,25, Zvezda daje tri gola – 5,50! A dupla pobeda se vrednuje koeficijentom 6,25. Sigurna pobeda (bez primljenog gola) je 3,30 što je za one nešto skromnije i realnije koji veruju u 1:0 ili 2:0 i da će „Miloje zatvoriti sve prilaze golu“. A tu je i hendikep. Ako mislite da će Zvezda slaviti sa dva gola razlike, onda imate kvotu 3,80, a ako ste baš takav optimista da verujete u tri razlike, onda je kvota 8,50. A prelazi iz keca u kec se plaća sa 3,20.

Neke od ovih igara će se sigurno naći na tiketima zagriženih navijača i optimista koji već dugo priželjkuju da ova Zvezdina generacija nanese težak poraz večitom rivalu i stavi tačku na sve rasprave.

Foto: Marko Jovanović

Kako zvezdaši gledaju iz svog ugla, tako i partizanovci imaju svoje rezone. Nemaju crno-beli simpatizeri baš toliko razloga za optimizam kao ovi preko puta, ali neke imaju. Partizan je pobedio oba meča u drugom delu sezone. I to baš u stilu nadimka – Parni valjak. Sa dva puta po 3:0 je Mirkovićev tim raspalio do tada nizak moral navijača. U najboljem mogućem momentu. I što je najvažnije za partizanovce – proradili su napadači. Rikardo je dao tri, Nikolić dva komada. I jedan Zakarić.

Drugi razlog za otimizam Grobara je jesenje izdanje Partizana u večitom derbiju. Iako je Zvezda bila favorit i u tom meču, Partizan je pošteno nadigrao rivala i tek posle famoznog gola Boaćija ostao bez pobede. Zvezda se provukla u tom meču, a crno-beli su pristupom i stavom u toj utakmici iznenadili i većinu svojih navijača posle serije loših utakmica i mlakih izdanja.

Zato bi na tiketima mogla da se nađe igra da će Partizan dati dva gola (kvota 3,70). A ako je neko baš toliki optimista da veruje u još jednu Partizanovu „trojku“, onda je kvota čak 14,00! Nešto manja kvota je na duplu pobedu crno-belih 13,00. Sigurna pobeda, da će Partizan slaviti bez primljenog gola iznosi 6,00. Prelaz iz dvojke u dvojku je nešto jači – 6,50.

Tu su i oni realisti. Ili neutralni, kako vam volja. Oni što kažu „ma, derbi je to, igraće oba na 0:0“. Ima kvota i za njih. Ako pogode tačan rezultat 0:0, na tiketima imaju kvotu 7,00.

Ali imaju i oni kladioničarski romantičari koji svugde vide golove i na semaforu na raskrnici im se pričinjava „lajvskor“ i kako blinkaju golovi. Pa i na derbiju. Oni što godinama čekaju da derbi dođe u 7+ i uvek nešto stave na to. Duboko uvereni da će kad-tada pući goleada na derbiju i da će naplatiti 7+. Kvota je 55,00! Pa valjda će nekad doći... Ili možda biti malo manji sanjar, pa probati sa 6+ i kvotom 20,00?

Ima svega, proberite... Sve kvote za subotnji večiti derbi pogledajte OVDE.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA