≫ 

Da li je fudbal konačno pobedio novac?

Ove sezone smo u Ligi šampiona videli neke neverovatne rezultate, a eliminacija PSŽ-a i Real Madrida dokaz je da u fudbalu pare nisu sve

  • 18

Fudbaleri Mančester junajteda i Ajaksa vratili su veru u fudbal! Evropski velikani, koji zajedno imaju 7 titula prvaka Evrope (Ajaks 4, Junajted 3), zadali su veliki udarac najbogatijim klubovima sveta.

Jedan za drugim ispali su veliki favoriti za osvajanje Lige šampiona, i to nakon što su izvojevali velike pobede. Ajaks je odučio Real od fudbala na Santjago Bernabeu, predvođen fenomenalnim Dušanom Tadićem, koji je odigrao utakmicu života, dok je Junajted u dramatičnoj utakmici na Parku prinčeva izbacio prebogati Pari Sen Žermen sa 3:1 i anulirao poraz od 2:0 na Old Trafordu.

Iako ni Ajaks ni Junajted nisu siromašni klubovi, ipak su pobede ostvarili nad timovima čija je vrednost višestruko veća i koji na pojačanja i plate igrača izdvajaju i milijarde evra.

Markus Rašford teši Kilijana Embapea; Foto: AP/Tanjug

Pari Sen Žermen u svojim redovima ima Nejmara i Kilijana Embapea, dva najskuplje plaćena pojačanja u istoriji fudbala (222 miliona evra i 180 miliona evra), ali ni to im nije pomoglo protiv Solskjerove čete, koja je bila osakaćena povredama bitnih igrača poput Matića, Pogbe, Sančeza, Marsijala, Lingarda, Džonsa, Valensije, Džonsa, Mate... ali pojačana klincima iz Junajtedove škole, koji vraćaju veru u fudbal i rad omladinskih škola koje proizvode igrače.

Ajaks je poznat po tome da ima najbolju fudbalsku školu u Evropi, a njihovi biseri, pojačani kvalitetnim pojačanjima, poput Dušana Tadića, razmontirali su trostrukog šampiona Evrope, igrače koji su među najplaćenijima na svetu.

Dušan Tadić kao bog na Santjago Bernabeu; Foto: AP/Tanjug

A tek je Junajted napravio podvig protiv PSŽ-a, tima u koji arapski vlasnici ulažu neverovatan novac, sve sa ciljem da osvoje Ligu šampiona. I bili su na dobrom putu da se plasiraju u četvrtfinale, pošto su pobedili sa 2:0 na Old Trafordu. Ipak, Crveni đavoli, preporođeni od dolaska Ole Gunara Solskjera, napravili su pravo čudo, a svet je upoznao Skota Mek Tominija (22), Dioga Daloa (19), Mejsona Grinvuda (17).

Odlučujući gol sa bele tačke takođe je dalo dete Junajteda, 21-godišnji Markus Rašford.

Ole Gunar Solskjer slavi pobedu karijere; Foto: Tanjug/AP

Solskjer je konačno kod Junajteda probudio onaj đavolski instinkt, koji je krasio tim sa Old Traforda u njegovim najslavnijijim danima predvođenim Ser Aleksom Fergusonom, koji je sa tribina gledao i uživao u predstavi koju su prikazali igrači njegovog učenika, koga savetuje.

Mora se reći i da je PSŽ takođe bio desetkovan povredama, jer nije mogao da računa na Nejmara i Kavanija, dvojicu od trojice najboljih igrača, ali Junajted je imao povređen gotovo čitav tim i poraz od 2:0 u prvom meču, a PSŽ i dalje kvalitetne igrače poput Embapea, Di Marije, Drakslra, Veratija, Danija Alveša...

Embape uplakan završio meč; Foto: AP/Tanjug
Povređeni Nejmar u neverici na tribinama; Foto: Tanjug/AP

Sve njih platili su ogrnomnim novcem, ali se još jednom pokazalo da ipak nije sve u novcu i da nekada kvalitetan rad sa klincima u omladinskoj školi, kao i dobar rad stručnih štabova, može da nadoknadi i razliku koju novac pravi između timova.

Takav primer imali smo i kod nas, jer je Crvena zvezda pobedila Liverpul u grupnoj fazi Lige šampiona sa 2:0. Pavkov, koji je plaćen 300.000 evra se poigravao sa najskuplje plaćenim golmanom i štoperom sveta (Van Dajk je kupljen za 85 miliona evra i Alison je plaćen 78 miliona evra).

Pavkov matira Alisona nakon što je nadskočio Van Dajka; Foto: Marko Jovanović
Pavkov postiže Alisonu gol za 2:0; Foto: Marko Jovanović

Sa obojicom se momak iz sela Begeč poigravao kao sa decom i sa dva fenomenalna gola doneo je Zvezdi najveću pobedu u modernoj istoriji kluba.

Svetski mediji su tada pisali o tom meču kao pravom čudu i buđenju još jednog slavnog velikana sa istoka Evrope, koji se probudio posle godina tavorenja u blatu srpske lige.

Dosadašnja sezona u Ligi šampiona, a posebno ova tri primera, mogu se najbolje oslikati stihovima pesme Đorđa Balaševića: "Džaba vam novci, moji sinovci".

VIDEO: Lalatović slavljem na centru Humske razbesneo Grobare

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    7. mart 2019 | 13:49

    Bas mi je drago zbog Junajteda a posebno ajaxa

  • backe

    7. mart 2019 | 13:49

    A mancester bas nema para. Dali milijardu na pojacanja za 3godine

  • Tiši

    7. mart 2019 | 14:51

    Pa MU ne zna koliko para ima. MU može da kupi PSG zajedno sa njihovim Šejkom. To se može reći samo za Ajaks.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA