≫ 

Džaja me je izigrao, malo mi je falilo da uzmem pištolj! Da sam imao dinamit digao bih Marakanu u vazduh! Babeu o Obiliću, Arkanu i ludim devedestim

Nekadašnji fudbaler Obilića Kuzman Babeu svedočio je o opširnom razgovoru o tituli Obilića iz 1998. godine, Arkanovom autoritetu i tome kako mu je Dragan Džajić uništio karijeru

  • 29

I dok Srbijom i pune dve decenije posle te sporne titule Obilića kolaju priče da je jasno bila nameštena, Babeu o tome ne želi da se raspravlja sa ljudima i upućuje ih na dvojicu bivših asova večitih rivala.

- Znate kako, puno priča ima. Obilić, Arkan, nameštena titula, kupljene utakmice, ovo-ono... Ja ne mogu da ulazim s ljudima u tu priču. Samo ću da ih usmerim na dva čoveka - Sašu Ilića i Dejana Stankovića - počinje Babeu priču za Mocart sport i dodaje da u Obiliću plate nikad nisu kasnile.

Foto: MN Press

Disciplina, red i premije na ruke posle utakmice, to su prema Babeuovoj priči bile Arkanove maksime. Igrači su dobijali šta bi zaradili na ruke odmah posle utakmica. Jednom mu se tako Stevan Stojanović čudio kako su igrači Obilića zaradili 13 miliona dinara, a Zvezdini 1,3 miliona.

Zanimljiv je detalj i o prećutnom dogovoru između Obilića i Partizana po principu "vama titula, nama kup". Ako je takvog dogovora bilo, Babeu ne zna za njega i tvrdi da su igrači za tu utakmicu protiv Partizana dobijali premije od 10.000 maraka.

Međutim, još iz tog perioda nema lepa sećanja za legendu Crvene zvezde Dragana Džajiću sa kojim se dogovorio da pređe u Crvenu zvezdu. Džajić mu je rekao da o dogovoru ne priča Svetlani Ražnatović, ali Babeu to nije hteo da prećuti.

Babeu kaže da mu je Džajić uništio karijeru (levo) Foto: MN Press

Odbio je Kotbus, nije prihvatio ni 200.000 maraka od ekipe Smedereva zbog prelaska na Marakanu.

- Ma kakvi, odbijem ljude lagano zbog Zvezde! Dođem ujutru, sin Andrej mali bio, ja kažem ženi obuci ga lepo idemo na Maraknu na potpis ugovora. Potpisujem za Zvezdu, j***m ti sunce. Velika stvar, bre. Odem ja tamo, a Miša Marinković pocrveneo u licu. Babeu, izvini, moram da ti kažem, nije u redu prema tebi, ne mogu da verujem da se bave takvim stvarima...

Džaja kaže da imaš 29 godina, konsultovao se s Muslinom i Dostanićem. Neće imati gde da te prodaju. Ne potpisuješ ugovor. Da sam tad imao dinamit, kunem se da bih digao u vazduh celu Marakanu.

Novinari dolazili, promocija bila zakazana, imam kod kuće Večernje novosti, naslov je bio Zorić i Babeu u Zvezdi. I Džaja me tako zavrne, uništi mi karijeru. Imao sam, kažem, i taj Kotbus. Bez probe. I njih odbijem zbog Zvezde. Da sam otišao u Nemačku spojio bih sedam, osam godina, rešio egzistenciju, postao milioner.

Bio sam u opasnom iskušenju, kunem se, kad nisam imao para datetu za paštetu, malo mi je falilo da uzmem pištolj... Majke mi. Ne želim to nikome. Da dođe u situaciju da nema za hleb, ne daj bože nikome.

A Ceca mi je lepo govorila. Kaže, Babeu, ne idi kod ovih. Nemoj kod njih, molim te. Ratko Dostanić mi je kasnije potvrdio da je samo Džajićeva odluka bila da ne potpišem, da su on i Muslin dali zeleno svetlo -

Posle ubistva Arkana promenilo se štošta. Pojedini igrači su počeli da "izigravaju šerife", zavladala je nedisciplina, a klub je proćerdao novac i propao.

Babeu danas ne prati toliko srpski fudbal, ali ga čude odluke da treneri prve poslove dobijaju u reprezentaciji. Od srpskog fudbala se sklonio u Kinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Posetilac

    16. mart 2019 | 11:48

    Prvo kaže da su dobijali novce na vreme, da je premija bila 10000 maraka a posle kaže da nije imao detetu za paštetu.Pametnome dosta.A nije ni čudo što je hteo da puca i diže u vazduh s'obzirom u kom klubu je igrao.

  • Vladimir

    16. mart 2019 | 11:47

    Ako je uzimao toliko para kako je moguce da nije imao za paštetu...

  • ma ...

    16. mart 2019 | 11:31

    ...ne serendaj ....ti u Zvezdi? nisi ni za Polet bio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA