≫ 

Dan kada je izveden najluđi slobodnjak, jedini koji može da se meri sa onim Roberta Karlosa: Putanja lopte je srušila sve zakone fizike! (VIDEO)

Mikael Nilson nije čovek koji je preterano poznat u istoriji fudbala, i ne može se reći da je ostavio neki veliki trag. Ali, postigao je na jednom meču Lige šampiona 1993. godine za IFK Geteborg pogodak koji je ušao u anale i koji se uvrštava u najlepše slobodnjake ikada

  • 1
Mikael Nilson u dresu IFK Geteborga. Foto: Getty Images/ Mark Sandten

Kup evropskih šampiona preimenovan je u Ligu šampiona za sezonu 1992—93, ali je zadržan format iz prethodne tokom koje se prvi put u istoriji ovog takmičenja igrala grupna faza. Format je bio krajnje neobičan, najblaže rečeno, i odmah posle toga je ukinut; naime, državni prvaci bili su podeljeni u osam grupa od po četiri ekipe, a njihovi pobednici obrazovali su dve nove „polufinalne“ grupe, čiji su pobednici potom igrali finale (drugoplasirane UEFA zvanično priznaje kao polufinaliste).

Prvi osvajač Lige šampiona postao je Olimpik iz Marseja, koji je na Olimpijskom stadionu u Minhenu rezultatom 1-0 tukao Milan, koji je prethodno bio u polufinalnoj grupi sa švedskim IFK Geteborgom, portugalskim Portom i holandskim PSV Ajndhovenom. Naravno da je italijanski velikan bio ubedljiv i da je osvojio maksimalnih 12 bodova (za pobedu su se još uvek dodeljivala dva), ali drugi je bio Geteborg sa šest, dok je Porto bio na trećem mestu sa pet, a PSV poslednji sa samo jednim osvojenim bodom.

Taj jedan bod Holanđani su uzeli na gostovanju Portu (bilo je 2-2), dok ih je Geteborg razbucao u obe partije. Prvo u gostima 3. marta 1993. godine kada su na stadionu „Filips“ slavili 3-1, a potom i na svom stadionu „Ulevi“ 17. marta kada je bilo 3-0.

Upravo je ta druga utakmica bitna za ovu priču, zato što je već u drugom minutu tada 24-godišnji Mikael Nilson pucao sa nekih 35 metara i postigao jedini gol iz slobodnjaka koji može da se meri i uporedi sa onim maestralnim pogotkom koji je Roberto Karlos 1997. godine postigao na prijateljskom meču protiv Francuske, na turniru koji se održavao u toj zemlji u sklopu priprema za Svetsko prvenstvo. Ali svakako je ovaj Nilsonov značajniji, jer je postignut u važnoj takmičarskoj utakmici (na kojoj je Nilson inače postigao još jedan).

VIDEO: Gol Mikaela Nilsona za IFK Geteborg protiv PSV Ajndhovena u drugoj grupnoj fazi Lige šampiona u sezoni 1992—93. Meč je odigran 17. marta 1993. godine na stadionu „Ulevi“ u Švedskoj, a završen je pobedom Geteborga od 3-0

Sličnosti su ogromne. Razdaljina je bila maltene identična, i oba igrača su felširala loptu na način koji prkosi zakonima fizike, loptu koja je potom zaobišla živi zid i našla put do mreže, pa je teško reći koji je lepši. Sličnosti idu dotle da je čak i slavni Brazilac imao 24 godine kada je postigao svoj gol (!), pa je vrlo verovatno bio inspirisan Nilsonovim kada se odlučio da pokuša da izvede nešto slično. Uostalom, imao je tada 20 godina i nema sumnje da je znao za taj pogodak, budući da su ti snimci obišli svet.

Jedina bitna razlika je u tome što je Roberto Karlos svoj gol postigao svojom levicom a Nilson desnicom; ali pošto je Karlos šutirao spoljnom a Nilson unutrašnjom stranom stopala, lopta je dobila isti felš u smeru suprotnom od kazaljke na satu. Međutim je to ipak uslovilo da pravac leta bude drugačiji, zbog čega je Karlosova ušla u Bartezov levi ugao a Nilsonova u Van Brekelenov desni.

A koji je gol lepši najbolje da procenite sami. Ovaj Nilsonov se redovno uvrštava u najleše ikada postignute u Ligi šampiona, dok se Karlosova „Banana“, kako je nazivaju, dugo smatrala za najlepši u istoriji fudbala. Što se samog Nilsona i njegove karijere tiče, on je posle dve sezone provedene u Falčepingu stigao u Geteborg 1988. godine i do 2000, kada je „okačio kopačke klin“, odigrao 306 utakmica i postigao 21 gol; u periodu 1991—1996. odigrao je 22 meča i za švedsku reprezentaciju i bio selektovan za Euro 1992. i Svetsko prvenstvo 1994. godine, mada na tim turnirima nije ulazio u igru.

VIDEO: Čuveni gol Roberta Karlosa iz slobodnog udarca. Postigao ga je na stadionu „Žerlan“ u Lionu, u 21-om minutu prijateljskog meča protiv Francuske koji se 3. juna 1997. godine igrao na turniru koji je organizovan u sklopu priprema za predstojeće Svetsko prvenstvo

VIDEO: Ovako se to radi kod nas: Danilo Pantić

VIDEO: Ovako se to radi kod nas: Marko Marin

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA