≫ 

Kako su Rajko Mitić i legende Zvezde pisali o famoznoj ligi 1946. godine? (FOTO)

Postoje brojna svedočanstva o tituli Zvezde u NR Srbiji, koju su legende tada videle kao stepenik ka borbi za titulu najboljeg u državi

  • 11
Foto: Opet Prvi

FK Crvena zvezda vodi veliku borbu za priznavanje titule iz 1946. godine, a Telegraf vam donosi zanimljivo istorijsko viđenje ovo sezone iz knjige "Opet prvi", izdate 1953. godine, koju su uredile legende crveno-belih.

Knjigu je uredio Velibor Tobolar, a sarađivali su na izdanju Ljubomir Lovrić, Rajko Mitić, Srđan Mrkušić, Branko Stanković, Predrag Đajić, Siniša Zlatković, Miljan Zeković i Miljan Miljanić.

Uvodna reč je naslovljena sa "Drugi put prvaci", u šta je uračunato da je Zvezda bila šampion 1951. i 1953. godine, a posebno poglavlje posvećeno je klubu kroz dosadašnja prvenstva, gde postoji svedočanstvo i o tituli u Srbiji iz 1946.

Foto: Opet Prvi

ŠTA SU PISALE LEGENDE ZVEZDE I AKTERI PRVIH TITULA O 1946?

Ovde je i navedeno kako je titula u prvenstvu NR Srbije bila samo prva prepreka za titulu najboljeg u državi, a ovaj deo prenosimo u celosti:

- Prvo organizovano prvenstveno takmičenje u kome je učestvovala Crvena zvezda bilo je prvenstvo Beograda 1946. godine. Nije prošla najbolje, odnosno pretrpela je neuspeh. Zauzela je drugo mesto iza ekipe Metalca (danas BSK) iako je po kvalitetu svojih igrača bila mnogo bolji tim. Ali, prvi neuspeh je brzo popravljen. U prvenstvu NR Srbije, koje je održano iste godine, Zvezda zauzima prvo mesto ispred Železničara i Metalca.

Foto: Opet Prvi

- Za buduća takmičenja za naziv najboljeg u državi tek je prva prepreka savladana. Treba mnogo truda uložiti u buduće da bi se u igrama sa najboljima postigao krajnji cilj kome teže svi - osvajanje državnog prvenstva.

Zatim je navedeno i kako je teklo nadmetanje iste godine u saveznoj ligi za prvenstvo FNRJ.

- Godine 1946. počelo je takmičenje u okviru savezne lige za prvenstvo FNRJ. Tim Crvene zvezde nije ušao u takmičenje sasvim spreman. Pre svega, zbog vrlo velikog broja utakmica odigranih neposredno pred prvenstvo i zbog vrlo čestih i dosta zamornih putovanja. Pored toga, moral u ekipi nije bio na onoj visini na kojoj treba da bude, naročito posle utakmice sa zagrebačkim Dinamom, koju je izgubila pred svojom publikom u Beogradu.  - navodi se u knjizi, uz dodatak da je Zvezda sezonu završila kao treća, a stadardan tim činil isu Lovrić, Stanković, Petrović, Đajić, Kašanin (Drakulić), Krstić (Ćirić), Tomašević, Mitić, Jezerkić, Pečenčić, Horvatinović (Drenovac).

ZVEZDINA BORBA

Klub je podneo zvaničan zahtev Skupštini FSS za priznavanje titule iz 1946, a posle burne reakcije Partizana, Zvezda se oglasila saopštenjem.

- Crvena zvezda je juče i zvanično podnela zahtev Skupštini FSS za priznavanje šampionske titule iz 1946. godine gde je jasno navela sve argumente koji nedvosmisleno dokazuju naše pravo i Skupština je jednoglasno odlučila da Pravna komisija i ostale stručne službe FSS daju svoje mišljenje povodom toga, a koje će Skupštinu obavezati da u skladu sa tim donese svoju konačnu odluku. Crvena zvezda se ovim povodom više neće oglašavati - navodi se u kratkom saopštenju Zvezde.

Vuletić prvi ustao protiv Zvezdine borbe Foto: MN Press

Klub sa Marakane će u slučaju osvajanja titule i priznavanja pehara iz 1946. na grb prištii treću zvezdicu, za jubilej od 30 titula.

Inače, primer da je titula iz 1946. priznata imamo u Hrvatskoj, gde je Hajduku iz Splita potvrđen ovaj trofej kao jedan u nizu šampionskih, ali u Srbiji je i Spartak iz Subotice svojevremeno potegao ovo pitanje.

- S pravom polažemo pravo na tu titulu, jer je Spartak 1946. bio pobednik takmičenja u Vojvodini. Sasvim ravnopravno, tadašnji Fudbalski savez FNRJ organizovao je prvenstva na republičkom i pokrajinskom nivou. Crvena zvezda je osvojila prvenstvo Srbije, a Spartak prvenstvo Vojvodine - govorio je 2017. potpredsednik Spartaka, Goran Drača.

U sezoni 1946/47, učestvovali su pobednici Srbije, Hrvatske, BiH, Makedonije, Crne Gore, Vojvodine, finalista Srbije, finalista Hrvatske, prvak dela Hrvatske oslobođenog od italijanske okupacije, pobednik dodatnih kvalifiakcija, finalista dodatnih kvalifikacija, Partizan kao predstavnik Jugoslovenske armije i predstavnik slobodne teritorije Trsta.

VIDEO - Ben stavio tačku na pobedu Zvezde na Banjici

(B. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dejan

    22. mart 2019 | 19:45

    dok su bobek, cajkovski, brozovic, franjo rupnik, firm, franjo sostaric oslobadjali zemlju, hahhah ovi su reprezentativci ndh i prva generacija partizana

  • Smederevac

    22. mart 2019 | 19:30

    Fkcz...Niti srama Niti obraza.

  • Miroslav

    23. mart 2019 | 00:32

    Sta ce Zvezdi ta titula.Treba da se racunaju samo titule prvaka drzave.A Srbija bez Vojvodine nije tada bila drzava.Znaci da je besmisleno traziti tu neku titulu.Osvojice Zvezda jos dosta titula tako da joj ta ne treba jer i nije bila titula prvaka drzave.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA