≫ 

Crnogorci bez navijača na istorijskom meču protiv tzv. Kosova u Podgorici?

Ako se uzme u obzir kakve bi potencijalne probleme mogao da donese meč sa selekcijom nepriznate države, možda je ova "preventivna akcija" olakšala "Sokolovima"

  • 13

Engleski mediji, igrači selekcije "tri lava", kao i veliki deo javnosti na Ostrvu, osudili su rasističke ispade crnogorskih navijača na utakmici dve reprezentacije u Podgorici

Na meti pristalica domaćeg tima našli su se tamnoputi igrači Engleza Sterling, Hadson-Odoi, Rouz, nimalo prijatno iskustvo je to bilo za njih, mada je ofanzivac Sitija gestikulacijom nakon het-trika pokazao da ga prozivke nimalo ne dotiču. Prkosno je stavio obe ruke na uši, poručio provokatorima da ih ne čuje najbolje.

Rahim Serling odgovara na provokacije sa tribina Foto: Tanjug/Ap

Prema protokolu kod ovakvih situacija, Englezi su incident prijavili UEFA, a iz Niona je usledilo ekspresno pokretanje disciplinskog postupka.

UEFA je pokrenula disciplinski postupak protiv Crne Gore po pet tački, a najozbiljniji je rasističko ponašanje. Pored toga, postupak će se voditi i zbog pirotehnike, ubacivanja predmeta na teren, nereda na tribinama i blokiranih stepenica, tako da će kasa Saveza biti na ozbiljnom udaru.

Verovatno sledi kazna koja podrazumeva igranje pred praznim tribinama. Zna se da UEFA ima nultu toleranciju za rasističke ispade pa će kazna gotovo sigurno biti, uz novac, i pražnjenje stadiona za minimum sledeći meč.

Printskrin: uefa.com

Nimalo vesela situacija po crnogorski fudbal, međutim, možda u Crnoj Gori ovakav scenario nekima i odgovara, jer Crnogorci sledeći meč igraju baš protiv tzv. Kosova. Tako da im je ovo skandalozno rastističko ponašanje pojedinaca donekle i olakšalo problematičnu organizaciju utakmice najvećeg mogućeg rizika.

Zbog dobro poznate osetljive političke situacije, kao i prisustva velikog broja Srba u Crnoj Gori i onih koji bi iz Srbije verovatno krenuli put Podgorice na meč - možemo samo da zamislimo koliko bi, kao prvo, bilo teško organizovati takvu utakmicu i, kao drugo, preduprediti potencijalne nerede na samom stadionu.

Taj duel biće pod posebnim monitoringom UEFA koja je neumoljiva u kažnjavanju organizatora mečeva na kojima prevladavaju političke parole i, još gore, incidenti motivisani međunacionalnom mržnjom - a takav ishod je vrlo moguć na utakmici sa Kosovom.

Navijači Crne Gore pre utakmice sa Englezima Foto: Tanjug/Ap

Organizacija tog meča staviće Crnu Goru kao državu u vrlo delikatan položaj, rizici su veliki, na šta je još po izvlačenju kvalifikacionih grupa ukazao predsednik FS Crne Gore Dejan Savićević u izjavi za Telegraf.rs.

- Nama kao Savezu biće jako teško da organizujemo tu utakmicu. Sa te administrativne strane je grupa dosta zahtevna. Mislim da je naša policija protiv Srbije pokazala da zna da organizuje neki veliki događaj, tako da računam da će i ovu utakmicu protiv Kosova odraditi kako treba. Ona je i teža nego meč sa Srbijom, jer ćemo sada imati tri strane: srpsku, crnogorsku i albansku - rekao je Savićević.

Crnogorski savez i država svesni su zadatka koji je ispred njih, kao i posledica u slučaju eventualnih ispada protiv Kosova i jasno je da bi organizaciju tog meča vrlo rado izbegli u širokom luku. Izgleda da će im UEFA "uslišiti" želju...

DULE SAVIĆ O "MANEVRU" CRNOGORACA: NE ZANIMAJU ME NI ONI, NI TAKOZVANO KOSOVO

Dule Savić; Foto: Marko Jovanović

O "taktičkom manevru" Crnogoraca da eskiviraju organizaciju meča sa Kosovom pitali smo Zvezdinu legendu Dušana Savića čiji su stavovi o tzv. Kosovu u zvaničnim takmičenjima pod okriljem evropskih sportskih organizacija, dobro poznati i duboko protivni.

- Ne znam, nisam pratio, niti me interesuje. Ni Crna Gora, ni Kosovo - takozvano Kosovo! Ne interesuju me ni Montenegro, ni takozvano Kosovo - kratko je poručio Savić.

Srbija i tzv. Kosovo bi u budućnosti vrlo lako mogli da se sastanu u nekom takmičenju, Ligi Nacija ili nekim budućim kvalifikacijama, mada je i to pitanje s obzirom na stav UEFA da odvaja selekcije čije su države u zategnutim političkim odnosima.

Šta ako Srbija i tzv. Kosovo jednog dana budu morale jedna protiv druge?

- Znate moje mišljenje kao nekoga ko ne priznaje terorističku tvorevinu na okupiranoj teritoriji Srbije - kao "iz topa" kaže Zvezdina legenda, pa dodaje:

- I ovo je idiotski što smo dopustili da uopšte igraju utakmice na nekim drugim nivoima, u nekim drugim sportovima, bez obzira da li je sa zastavom, bez zastave - to je nedopustivo! Ne verujem da može da se desi da dođe do te utakmice. Onda bi to bio dokaz da smo stvarno pali ispod najniže lestvice. Ne verujem da to može da se desi - zaključio je Dule Savić za Telegraf.

Na društvenim mrežama i forumima razvila se i teorija je scenario sa rasističkim ispadima protiv Engleza isceniran jer će u Podgorici početkom juna mnogima biti lakše da organizuju meč protiv selekcije nepriznate države Kosovo ako ne bude bilo navijača na tribinama.

VIDEO: "Kosovo je Srbija" ori se Podgoricom

(M.B/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srb

    26. mart 2019 | 16:06

    Neka navijaca pa oni su sada prijatelji. Oni su priznali tu drzavu Kosovo nevidim neki problem da ih nebude. Zajedno ce skandirati Kosovo je Albanija. Doce i presednik da ih gleda.

  • Pp

    26. mart 2019 | 16:38

    Pa zar da im zabrane taman kad igraju protiv braće??? To je isto kao kad bi igrala Srbija protiv Republike Srpske.

  • Putin R.S

    26. mart 2019 | 16:15

    Pa siptara bi bilo vise na stadionu nego Crnogoraca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA