≫ 

Najveći evropski drugoligaški stadioni: Čarobna rumunska „Kluž Arena“ ostavlja bez teksta, a što se nas tiče, ako vam je za utehu — nismo najgori

Ko bi rekao da druga rumunska liga ima stadion na kome opušteno može da se igra Evropsko prvenstvo

  • 0

Spoljašnji izgled stadiona „Kluž Arena“ na kojem svoje utakmice trenutno u drugoj rumunskoj ligi igra FK Universitatea Kluž. Foto: Wikimedia Commons/MC 26

Samo se ljudi koji prate rumunski klupski fudbal neće iznenaditi kada vide kakav stadion ima FK Universisatea Kluž: moderan, velelepan, doduše sa svojim 30.201 sedećim mestom ne ogroman ali ipak po kvalitetu ispred svega što postoji u Srbiji. A takmiče se u drugoj ligi.

Upravo zbog tog faktora iznenađenja je rumunska lepotica naš favorit iz ovog video-klipa, iako nije ni najlepši ni najveći drugoligaški stadion na Starom kontinentu. Čak, nije ni najveći u rumunskoj Ligi II: autori ovog kolaža su napravili grešku (ili možda izabrali „Kluž Arenu“ zbog lepote) jer je temišvarski stadion „Dan Paltinišanu“ — na kojem igraju FK Poli (u vlasništvu navijača originalne Politehnike), FK Politehnika (zapravo FK Rekaš pod lažnim imenom) i FK Ripensija — veći sa 32.972 sedeća mesta.

Objektivnu titulu najlepšeg mi bismo dali Olimpijskom stadionu „Fišt“ u Sočiju, sagrađenom za potrebe Svetskog prvenstva, na kojem igra PFK Soči; možda bismo tu titulu dali „Poljudu“ na kojem igra Hajduk Split II, ali nekako taj klub ne možemo da računamo kao klasičnog drugoligaša jer je realno samo sekcija svog prvoligaškog „tate“. Sa druge strane, ipak je „Fišt“, koji podseća na „Poljud“, lepše zdanje, premda svakako nema ni dušu niti istoriju koju ima stadion Hajduka.

Olimpijski stadion „Fišt“ u Sočiju. Foto: Tanjug/AP

A najveći među drugoligašima je Folksparkstadion odnosno „HSH Nordbank arena“, dom fudbalera Hamburgera, čiji je kapacitet 57.000 mesta. Oni samo što su ispali u Cvajtu, a već bi mogli da se vrate (držimo im palčeve), pošto su posle dvadeset pet odigranih kola drugi na tabeli sa 50 bodova, jednim manje od prvoplasiranog Kelna a tri više od trećeplasiranog Union-Berlina. Drugo mesto ih vodi direktno natrag u elitno društvo, a treće u doigravanje. Značaj Hamburgera, ne samo za nemački nego i za evropski fudbal, ne treba posebno naglašavati: zbog toga se nadamo njihovom povratku u Bundesligu.

Što se našeg „Čika Dače“ tiče, on je još i dobar kakvih ima. Obratite pažnju, recimo, na potpuni raspad stadiona slovačkog drugoligaša KFK Komarno. Sa druge strane, zdanja u pojedinim evropskim zemljama koje su nam takođe slične po broju stanovnika i/ili veličini a koje su daleko razvijenije od naše, premda sličnog kapaciteta kao i stadion FK Radnički 1923 (koji ima 15.022 sedeća mesta), prirodno su daleko modernija. Što je i očekivano.

>>> Posle ludačke utakmice u utorak, gde je Totenhem prošao u polufinale Lige šampiona posle poraza od 4:3, Siti i Sparsi danas (13.30) igraju meč koji može da ima ključni uticaj na borbu za titulu u Premijer ligi. Željni su Građani osvete pa je kec tek 1,25, dupla šansa X2 3,90, a čista dvojka čak 10! Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Man. Siti - Totenhem.

Koji stadion je vas najviše iznenadio? Šta mislite o Lećeovom „Via del Mare“? Poluraspad, ali ipak budi neka lepa sećanja, zar ne? Podelite sa nama mišljenja u komentarima.

VIDEO: Najveći drugoligaški stadionu u Evropi

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA