≫ 

Revolucija u fudbalu! Čeferin i UEFA podržali Superligu za najmoćnije, hoće li elita ostati san za Zvezdu i Partizan?

Biće sve teže, mnogi iz srednje klase fudbala će morati da se zadovolje sadašnjim formatom Lige Evrope

  • 8

Udruženje evropskih fudbalskih klubova odlučilo je ozbiljnije da pokrene priču oko transformacije sadašnjeg formata Lige šampiona od 2024. godine!

To je odlučeno na generalnoj skupštini ECA-e u Amsterdamu u utorak, a predsednik Andrea Anjeli nije želeo da otkriva previše detalja jer je sve još u fazi rasprave.

Sve će biti rezervisano za bogate Foto: Tanjug/AP

Ipak, deluje da će promena u budućnosti biti neminovnost, a postoje brojne rasprave u frakcijama ECA. Jedna struja insistira da se Liga šampiona igra vikendom, a nacionalna prvenstva tokom nedelje. Za početak, predlog je da se vikendom barem igraju nokaut faze i finale, a španski klubovi su bili direktni: Nismo došli da razgovaramo o vikendima, već isključivo o promeni formata takmičenja.

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin, koji je takođe bio upućen u sastanak, podržava plan stvaranja lige elitnih klubova. Ipak, svestan je da će se toj ideji protiviti predstavnici slabijih saveza, a oni čine većinu.

Foto: Marko Jovanović

UEFA bi trebalo već od sezone 2020/21. da proširi Ligu Evrope na dve divizije, a Čeferin veruje da bi tako odobrovoljio klubove iz srednjeg staleža evropskog fudbala.

- Branimo vlastite interese. Jasno nam je da se naše ideje i ciljevi ne podudaraju sa željama većine, ali ne treba nam njihova podrška kako bismo stvari pogurali - poručili su zagovornici Superlige.

Biće zanimljivo da li će ovde mnogo ekipa imati zagarantovan status, po uzoru na košarkašku Evroligu. Andrea Anjeli smatra da su promocija u viši rang i ispadanje iz njega prirodni, da je to oduvek funkcionisalo u nacionalnim ligama, pa ne vidi zašto ne bi i na međunarodnom nivou, samo se traži model.

Ipak, sve je na dugom "štapu", neće biti promena sigurno do 2024, jer je struktura Lige šampiona unapred dogovorena za sledećih pet godina. Ako se ovakav projekat obistini, sigurno će srpskim klubovima biti otežan put do elite, ali će eventualno biti više mesta u Ligi Evrope kroz dva formata.

VIDEO - Pavkov slavi istorijsku pobedu nad Liverpulom sa navijačima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja...RS

    27. mart 2019 | 11:40

    I sadasnji sistem im je glup a novi jos gluplji,po mom misljenju ne moze da se jedno takmicenje zove liga sampiona ako u njoj ne igraju prvaci drzava u toj ligi.

  • 999

    27. mart 2019 | 11:07

    To je ta evropa kojoj tezimo

  • Max

    27. mart 2019 | 13:23

    Iskren da budem, današnji fudbal nije ni blizu kao ranije, to je moje mišljenje. Sve se vrti oko cifara, a on je izgubio dušu. Ranije sam uživao u LŠ,evropskim ligama, dok danas pogledam samo Zvezdine utakmice i reprezentaciju i to ne zbog kvaliteta, nego iz navijačkog zanosa koji me još drži, pa mi to drži pažnju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA