≫ 

Dan kada je počeo Murinjov pad: Pre tačno 8 godina Žoze Murinjo je doživeo prvi poraz na domaćem terenu

Sporting Hihon bio je koban za Real Madrid, a moguće i za Murinjovu karijeru

  • 1

Devet godina, 150 utakmica, u četri države, svi su pokušavali da pobede Žozea Murinja na domaćem terenu, ali nikom to nije pošlo za rukom.

TOLIKO TRENERA NIJE USPELO...A ONDA SE POJAVIO REBOLJEDO

Od Ser Aleksa Fergusona preko Harija Rednapa, Rafe Beniteza, Manuela Pelegrinija, Klaudija Ranijerija, Roberta Donadonija, Ćezare Prandelija, Žoa Pereire... ukupno 107 različitih trenera pokušalo je da nadmudri Specijalnog na njegovom terenu i ni jednom to nije pošlo za rukom, sve tako do 4. aprila 2011.

Ni Benfika, ni Sporting, ni Mančester, Liverpul ili Arsenal, ni Milan ili Juventus ni Barselona nego Sporting Hihon i Manuel Presiado Reboljedo.

Foto: TAnjug/AP

125 pobeda i 25 remija, 342 data i 87 primljenih golova u 4 ekipe (Porto, Čelzi, Inter, Real), 9 godina, jedan mesec i 10 dana (od 23.3.2003.) i onda Manuel Reboljedo.

NIZ DUG 16 GODINA

Prva pobeda Sporting Hihona na Santajago Bernabeu nakon 16 godina i prekid neverovatnog niza Žozea Murinja.

Fudbalska javnost nije znala da li je bila šokiranija Hihonovom pobedom posle tolikog vrmena ili kraja jedne legende.

Foto: Tanjug/Ap

Godinu dana nakon, možda i najveće pobede u svojoj trenerskoj karijeri, Manuel Reboljero je preminuo.

Poslednji put pre ove utakmice Murinjo je bio poražen kod kuće dok je bio trener Portoa od Beira-Mara rezultatom 3:2, 23. marta 2003. godine. Od tad kreće trenerski uspon gospodina Specijalnog.

Godinu dana kasnije Porto osvaja šokantnu titulu Lige Šampiona da bi samo nekoliko dana nakon ovog neverovatnog uspeha Murinjo bio promovisan kao novi trener Čelsija.

Foto: Guliver/Alex Livesey/Getty Images

Sa Londonskim Plavcima osvaja dve titule prvaka Engleske, 2 Liga Kupa,  jedan FA Kup i jedan Komjuniti šild. Nije uspeo da osvoji Ligu šampiona i to mu je Roman Abramovič najviše zamerio. Zbog toga ponovo menja sredinu nakon 3 sezone.

2008. Masimo Morati ga dovodi u Inter i za 2 sezone postao je legenda kluba i jedan od najvoljenijih osoba. Osvojio je sve, otišao je sa istorijskom Tripletom koju niko pre njega nije uspeo da osvoji u Italiji (Kup, domaće prvenstvo i Liga Šampiona), ima još jednu titulu Serije A iz prve sezone.

Retko koja dva kluba su u međusobnim okršajima toliko efikasna kao Valensija i Real Madrid. Na 10 od prethodnih 11 susreta bilo je više od tri gola, a kvota da će večeras (21.30) proći igra GG3+ je 1,85. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Valensija - Real Madrid.

Foto: Guliver/Shaun Botterill/Getty Images

Slično kao posle titule sa Portom tako i sad, samo nekoliko dana po osvajanju LŠ preuzima Real Madrid. U Madrid je došao sa nadimkom Specijalni koji nema poraz na domaćem terenu 135 utakmica.

Međutim, taj niz je u Realu trajao samo 15 kola kada je na ''Santajago Berabeo'' došao davljenik, Sporting Hihon. Uspeli su gosti da pobede velikana i prekunu Murinjov neverovatan niz ali i da preokrenuo svoju sezonu i iz zone ispadanja nakon 29 kola, sezonu završio na 10. mestu. Real je tu sezonu, 2010-2011, završio na drugom mestu sa 4 buda manje od Barselon.

Nakon 3 sezone u Madridu Murinjo se ponovo vraća u Čelsi gde nakon dve godine i titule u Premijer ligi dobija otkaz. Na isti način se završilo njegovo angažovanje potom i u Mančester Junajtedu. U klubu u kojem je maštao da radi i na čijoj klupi se video od odlaska Fergusona u penziju, napustio je nakon nešto manje od dve sezone.

Trenutno je bez posla.

(Filip Ištvanović/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA