≫ 

Zvezdin direktor otkrio sve detalje: Gde je otišlo 60 miliona evra i kad se lomi budućnost kluba za narednih 20 godina?

Biće burno zbog promena u evropskom fudbalu, na Zvezdi je da se tome prilagodi uz stabilne finansije

  • 23

Poslovni direktor FK Crvena zvezda, Stefan Pantović, govorio je za navijački portal RSB o dugovanjima i finansijskoj situaciji u klubu.

- Što se tiče prihoda i rashoda u 2018. godini, sa radošću mogu da kažem, Zvezda je u 2018. imala prihode koji apsolutno nadmašuju sve dosadašnje, barem od kada sam ja u klubu. Isto tako, kao što je svakom iz privrede jasno bez da se kaže, u skladu sa rezultatima koje smo beležili, rastao je i nivo troškova - kaže Pantović.

Foto: MN Press

- Što se tiče brojki, može se reći da je naš prihod premašio 60 miliona eura, da je od tih 60 miliona čak 30% otišlo na otplatu duga iz prethodnih godina. Dalje, ako bi se analizirali naši rashodi, uvidelo bi se da smo rekordno i uložili u nove igrače odnosno u tim kao i da smo imali odredbene rashode prilikom transfera (otkup Radonjića od Rome i slično) koje do sada nismo imali u toj meri.

On dodaje da će se nastaviti sa ulaganjima u ekipu.

Na upravi je da ovakve fotke budu sve češće Foto: MN Press

- Imajući u vidu sve što sam pominjao prethodno vezano za srednjoročne ciljeve FKCZ, bitno je istaći da je naše strateško opredeljenje nastavak trenda povećanja prihoda i ulaganja u tim, obzirom da jedino na taj način klub može biti konkurentan u Evropi. Činjenica da u Evropi ima preko 100 klubova koji godišnje ulažu više od 50 miliona eura u prvi tim nas dovodi do zaključka da je Crvena zvezda u 2018. bila prilično uspešna u odnosu na ulaganje, ali nam istovremeno i govori o srazmerama fudbalske industrije. Po mojoj oceni, trenutno se nalazimo u jednoj pozitivnoj spirali i naša je obaveza da tamo što duže i budemo.

Konkretno, 60 miliona evra prihoda tokom 2018. godine iskorišćeno je za sledeće namene:

40% operativni troškovi od čega premije za sportske rezultate 8%

30% otplata starog duga

25% troškovi prodaje igrača i novih investicija u tim

5% investicije.

Dakle ponovljeno je ono što je Zvezdan Terzić izneo u javnost, a to je informacija da je operativni ili realni dug 14 miliona eura. Koliki je računovodstveni ili knjigovodstveni dug na dan 31.12.2018. godine?

Terzićeva uprva pred novim izazovima Foto: youtube.com/fcredstarbelgrade

- Kada je reč o dugu, mislim da je pre svega neophodno da se kaže sledeće, naše interne kalkulacije govore o tome da smo prilično blizu da ostvarimo zacrtane ciljeve u pogledu dospelih obaveza, nivoa obaveza za licenciranje, strukture našeg duga kao i realnih novčanih obaveza koje opterećuju klub o kojima je generalni direktor u proteklih nekoliko meseci i izvestio javnost.

- Sa druge strane, kada se priča o našem računovodstvenom dugu, on je nekoliko puta veći od našeg efektivnog duga imajući u vidu da procesi kojima smo pristupili krajnje ozbiljno, a koji su vezani za smanjenje duga – računovodstvenog duga i dalje nisu gotovi - dodaje Pantović, a ceo intervju možete pogledati na ovom linku.

Između ostalog, otkriveni su i neki od dugoročnih planova.

- Ključ Crvene zvezde u narednih pet godina mora da bude na dominaciji u Srbiji, ali i u evropskim takmičenjima srednjeg nivoa, što podrazumeva da u svakom trenutku imamo što bolje igrače i da možemo da ih priuštimo. Od 2021. godine stupa na scenu Liga Evrope 2 što je radni naziv, a ne finalan i ona će biti neka vrsta sigurnosne mreže, gde je klubovima koji su vodeći u svojim zemljama, ako su šampioni, u 90% slučajeva zagarantovano takmičenje. To omogućava konstantno takmičenje u Evropi, od čega Crvena zvezda živi.

Pobeda nad Liverpulom kao prekretnica Foto: MN Press

- Sa druge strane, 2024. godine stupaju na scenu promene gde je Crvene zvezda u prvim redovima u organizacijama koje se bave tim istim promenama u fudbalu. Pre 10 dana sam imao priliku da budem na zajedničkom sastanku izvršnog odbora UEFA-e i Evropske klupske asocijacije, što je njihov prvi sastanak u istoriji. Tamo smo imali predstavljanje modela za 2024. godinu kada će TV prava nezamislivo da skoče.

- Ovo je nama sada poslednji voz da se etabliramo kao klub magnat u regionu i da vremenom pokušamo da se pripremimo da 2024. godine napadnemo Ligu šampiona. Ukoliko mi u sezonama 2024/25 i 2025/26 uspemo dva puta zaredom da uđemo u Ligu šampiona ili Ligu Evrope, mi smo „prešli igricu“. Ako to propustimo, ponovo ćemo biti u situaciji kao i sada da razmišljamo da li ove godine rizikovati još više i slično. Te dve sezone nas određuju za narednih 20 godina.

Prelepa atletičarka je plakala kad je morala da napusti severnu tribinu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    2. april 2019 | 10:48

    Видите како је све лепо објашњено, јер је Звезда озбиљан и организован клуб. Код неких се не зна ни ко пије, ни ко плаћа, ни како, и то ни у њиховом фк, ни у кк. Ал знају да моле за помоћ државе...што се њих тиче, постоји ли нека институција у држави која би их проверила, и ако постоје докази, да се уради све по закону, ако треба и катанац, а не да "пију крв" грађана из буџета..што се нас тиче, још два уласка у ЛШ, што је реално,јер не можемо вечито бити лоше среће у жребу, и наша Звезда поново на стази старе славе...

  • Baster

    2. april 2019 | 11:03

    Milionska pojačanja za našu ligu i odbranu titule nam i nisu bila potrebna. Zvezdim drugi tim bi, u ovakvom kvalitetu naše lige,i dalje dominirao. Zato se nadam da će,kada dodje vreme,ova pojačanja opravdati njihovo dovodjenje. Mislim na kvalifikacije i ponovni ulazak u LŠ. Eventualno LE,ali da u njoj dočekamo proleće. Čujem komentare da zvezdina igra nije na nivou ni onog prošlogodišnjeg,slabijeg,tima, a sa ovim pojačanjima bi trebali da smo za klasu bolji. Stvarno deluje tako,ali opet kažem,kada dodju "te utakmice",biće valjda dobro..

  • Zvele

    2. april 2019 | 12:59

    Sta je grobosa na nasim vestimaa uuuu.Kod njih haos rasulo oni ovde nesto komentarisu ajde bre u kucicu glodari....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA