U Krasnodaru još kukaju zbog Zvezde! Uroš Spajić o reprezentaciji i klubu: Svako normalan bi se pokupio i otišao da je ovoliko čekao šansu!

Posle perioda koji su obeležili ratovi igrača i selektora, Uroš Spajić je naznaka da mogu duvati i novi, malo lepši vetrovi kada se gleda reprezentacija

  • 10

Srbija je u Portugaliji dobila štoperski tandem koji bi mogao da se ustali i postane čvrst bedem - Bleki Milenković i Uroš Spajić su išli glavom gde mnogi ne bi nogom, izdržali sve nalete prvaka Evrope i vraćali mirnoću saigračima kada je bilo "gusto". To je sa posebnim zadovoljstvom dočekao defanzivac Krasnodara, što je i potvrdio u intervjuu za Telegraf.

Ruska liga i klub iz vrha bili su pun pogodak za Spajića posle Anderlehta, koji prolazi kroz potop. Na to se idealno nadovezala lepa prilika u reprezentaciji, koju je Spajić ščepao oberučke, o čemu nam uz osmeh priča posle treninga u Rusiji.

- Dočekah i ja svojih pet minuta konačno, još 2014. sam debitovao za reprezentaciju, kroz 5 godina sam možda dva ili tri okupljanja propustio. Šest nastupa do sad, rekao bi čovek "svako normalan bi se pokupio i otišao", ali verovao sam u sebe i namestilo se da dobijem šansu i da sve bude kako treba - otvoreno će Spajić.

- Srećan sam zbog toga, važan poen u Portugaliji, još 2 meča bitna nas čekaju sada da se napravi veliki iskorak ka plasmanu. Drago mi je da se namestilo, da smo Bleki i ja odigrali dobro, da nismo izgubili ni od Nemačke ni od Portugalaca, ali uvek može bolje. Naravno, i Marko Dmitrović je bio odličan.

Ronaldo pokušava da iscenira penal protiv Srbije; Foto: TAnjug/AP

Nije bilo nikakvog straha ni od Ronalda, koji je relativno skoro, uoči meča, sam izbacio Atletiko iz Lige šampiona.

- Straha nema, igrao sam dosta velikih mečeva, protiv velikih igrača, iako su on i Mesi posebni, nema potrebe da trošimo reči. U suštini, nikakve bojazni od njega nije bilo u ekipi ni kod mene. Žao mi ga je što se povredio, ali možda je to bilo bolja stvar za nas, možda bi sve bilo drugačije sa dva špica, konstantno su vršili pritisak, a kada su prešli na jednog napadača, lakše smo se branili. U svakom slučaju, u igri su bili ozbiljni igrači koji imaju veliki kvalitet.

Da li vam je meč sa Ukrajinom poslužio kao deo pripreme, oni su odigrali bez pogodaka samo nekoliko dana pre vas?

- I ne baš, mada smo znali da ako hoćemo rezultat, defanziva mora da obavi dobar posao, to je suština priče. Ali Ukrajina nije imala dva šuta, mi smo i kod 1:1 imali šansu, i u drugom poluvremenu priliku, nekoliko šansi za golove. Bila je otvorena utakmica, Ukrajinci su prelazili pola samo kad su morali. Portugal je ipak stvarno kvalitetna reprezentacija, prvak Evrope i ništa nije slučajno. Ukrajina je iznenadila bodom, a mi smo dobar posao napravili i sada imamo Ukrajinu tamo i Litvaniju kod kuće za lep nastavak.

Dušan Tadić slavi protiv Portugalije; Foto: Tanjug/AP

Da li je ovakav rezultatski epilog malo popravio atmosferu u ekipi, posle bure sa Lukom Milivojevićem i pojedinim kadrovskim problemima?

- Jeste se atmosfera malo popravila, još posle Nemačke je odmah bila bolja, a naročito posle Portugalaca. Momci su mladi, profesionalci i svako treba da brani svoje zemlje maksimalno, ko god da je na terenu.

Spajić i Milenković (u pozadini) su tandem za budućnost Orlova; Foto: Tanjug/AP

Može li se očekivati ustaljivanje  štoperskog tandema, da li je selektor bio zadovoljan?

- Jeste, videlo se da je bio zadovoljan, i po reakciji i po čestitkama, kada odigraš nerešeno sa Portugalom kao prvakom Evrope, neobično zazvuči, ali da je neko pre pitao, svako bi potpisao bod i da se ne izgubi. Ovo je bila lepa stvar i uvertira  za ono što dolazi, sada nam treba samo da se spremimi, da nema povreda i da damo pun gas za važne mečeve. 

KRASNODAR KAO BAJKA

Uroš Spajić dominira u vazdušnom duelu u dresu Krasnodara; Foto: Guliver/Epsilon/Getty Images

Ruski klub je dugo čekao Spajića, koji dugo nije ni sanjao da će mu se život u Krasnodaru dopasti.

- Super je i stvarno sam prezadovoljan, često govorim na tu temu, da je sve maksimalno ozbiljno i profesionalno organizovano, uložen je ozbiljan novac u klub, igramo dobro i u vrhu smo, traje borba za tron, nadam se najboljem na kraju, kako bismo već u ovoj sezoni imali "ceo paket". Odličan je život, grad je veliki, vreme nije hladno, više je kao kod nas, na jugu je Rusije. To mi prija, odgovara, a od juna se čak uvodi direktan let Beograd - Krasnodar, pa će mi samim tim biti još lakše. 

Trebalo im je dosta vremena da te pridobiju kako bi došao iz Anderlehta?

Foto: Marko Todorović

- Oni su me još tokom prošle sezone kontaktirali u martu, ali sam to gurao sa strane, nisam hteo da se opterećujem, dok sam igrao u Anderlehtu. Ipak, kako se nametala priča, vremenom sam počeo da obraćam pažnju, raspitivao sam se, došao sam i video, pa se nisam više dvoumio. Prezadovoljan sam i siguran sam da sam napravio korak više u karijeri, polako, ali sigurno, gazim napred.

Situacija na tabeli je zanimljiva, Zenit ima 44 boda, Lokomotiva i Krasnodar po 38, a upravo se u sledećem kolu Zenit i Lokomotiva sastaju.

- Ima pet klubova između kojih su nijanse, kad pogledaš od Zenita nadole, svi su na bod, pa će biti neizvesno do kraaja, ali mi imamo najbolji rasapored. Čekamo Zenit i CSKA kod kuće, imamo priliku za lepu stvar, kada bismo došli do Lige šampiona sa jednog od prva dva mesta, to bi bilo idealno, istorija kluba. Težimo tome, imamo realne šanse, sve je sada do nas.

Sergej Galicki kao milioner i vlasnik kluba ostavlja jak utisak zbog odličnog i planskog vođenja svih struktura...

Stadion Krasnodara kao svemirski brod; Printskrin: Youtube/Direktor Direktor

- Lepo je videti da se čovek ne meša svima u posao, a da je uvek tu. Trener radi svoj posao rasterećeno, dođe posle utakmice nekad da se pozdravi, ispoštuje igrače, dođe i na treninge, obiđe grupe, ali nije tu stalno i sve je ugranicama normale. Gospodin je i klasa, nije ni čudo da tako mlad ima toliko novca, zna čovek šta radi i svaki mu postupak ima smisla - kaže Spajić, na kog je posebno utisak ostavio rad sa mlađim kategorijama.

- Najisplativija investicija su deca, tu nema priče, kakav je samo centar napravio za mlade. Ima na hiljade igrača, nenormalna je cifra dece sa kojom se radi, a neka svako godine iz škole izađu dva momka top klase, ti si napravio posao. To se vidi i u ovoj sezoni sa prvim timom, sve se više uključuju i generacija '99 posebno. Igraju uveliko i mladi daju golove i prave razliku, to je sve posledica ove škole.

Sledi meč protiv Miodraga Božovića, stižu Krila Sovjetov?

Printskrin: Youtube/PFCARSENALTULA

- Oni su dobili dve utakmice, pa su izgubili od Arsenala iz Tule. Pripremamo se, gledamo, dosta je liga neizvesna i svako svakog dobije. Protraćili smo kao domaćini previše dobijenih mečeva i upisanih bodova... Protiv Ufe, Ahmata, Orenburga... Imamo sve u rukama i napravimo gluposti, to se obije o glavu. Sada smo platili školu, ne smemo to dozvoliti više kada je Zenit ispred. Krila su dobra ekipa, tvrda, tamo smo dobili 3:0, a rekao bi neko da je bilo lako. Dali smo tek u 75. minutu evrogol iz slobodnjaka i otvorili ih, biće teško, neizvesno, doći će da se brane i zatvore. Imamo i sjajnu podršku na svakom meču, Anži je dosta slabiji, a opet je bilo 25.000 ljudi. Grad i ljudi osećaju da nešto možemo da napravimo, pobedom se možemo vratiti i na drugo mesto.

U Ligi Evrope je Valensija bila kobna, u 93. minutu revanša ste imali prolaz i ipak ispali nesrećno, golom Guedesa u nadoknadi. Šta se dogodilo?

- Uf, bolje da me ne podsećaš, to ispadanje mi je palo najteže, bilo je na kraju 1:1, ali kao da je poraz, ceo stadion je pet minuta posle zvižduka sedeo nemo i u šoku, kao da je sve prazno. Propuštena je takva šansa da je to strašno, Krasnodar nikad nije igrao četvrtfinale, već smo svi videli prolaz i da pišemo nove stranice kluba, ali smo dozvolili da primimo gol neiskusno.

- Jurcamo kontru kad imamo rezultat, umesto da stanemo pozadi, oni brzinski ni iz čega daju gol, ali dobro, to je škola, klub je mlad. Neiskustvo je presudilo, ima mladih dosta, samo je velika šteta jer smo zaslužili, Valensija nas je tamo nadigrala samo u prvih 30 minuta, u ostalom periodu dvomeča smo bili bolji takmac. Bilo je i povreda, šteta je što nismo prošli, ali sada barem imamo fokus samo na prvenstvo, dosta energije bismo potrošili sada na oba fronta,  a nemamo veliki roster zbog povreda. Koliko je loše što smo ispali, toliko može biti dobro ako napravimo nešto veliko.

ZVEZDA I NEZABORAVNI 143. DERBI

Uroš Spajić u duelu sa Aleksandrom Miljkovićem tokom Večitog derbija; Foto: MN Press

Spomenuo si sa oduševljenjem kako funkcioniše rad sa mladima u Krasnodaru, ostaje li žal što nisi imao takve uslove u Zvezdi, koja sada sve menja i u tim uzrastima?

- U toku sam potpuno, sve se okrenulo u Zvezdi u odnosu na vreme kada sam ja bio tu. Dobro je što je tako, šta mogu drugo da kažem, drago mi je, a naročito mi je drago zbog Miloja kog  znam dugo, mnogo mi je drago zbog svega što je i on postigao do sada. Sve što mu želim je da zaokruži ovo duplom krunom. 

Šta posebno pamtiš sa Marakane, igrao si i čuveni 143. derbi, jedini u istoriji u kom je jedan klub vodio na poluvremenu, drugi pobedio?

- Sećam se da sam prvo sa OFK Beogradom igrao, pa sam onda odmah startovao u derbiju u sledećoj utakmici, to je meč koji nikad neću zaboraviti, veoma svetla tačka u mojoj karijeri. Tome ne bih dodavao ništa specijalno, sam taj meč je bio velika uspomena, samo mi je krivo što nisam ostavio veći trag. Ali tada je bio neophodan novac klubu od transfera za funkcionisanje, drago mi je što sam barem tako pomogao klubu i što je time popunjena rupa. 

Znaju dobro i u Krasnodaru odakle dolaziš, boli li i dalje ono ispadanje od Zvezde, spominju li ti saigrači taj dvomeč?

- Spominjali su, kako nisu, naravno, prilično negativno, nije im ostalo uopšte u lepom sećanju. Stalno mi nabijaju na nos onaj gol što im je poništen - kroz smeh će Spajić, podsetivši na pogodak Mihaila Ristića iz prve utakmice.

Ipak, iako je Ristić relativno skoro bio u klubu, nije bio savetodavac Spajiću pri transferu.

- Nisam se sa njim čuo, ali su mi mnogi drugi mnogo toga lepog tada rekli za klub, Anđelković, Nemanja Tubić, raspitao sam se kod još ljudi i u suštini čuo sve najbolje. A kada sam video kako su me dočekali, sa porukom na srpskom i na ćirilici, i sa našom velikom zastavom i porukom dobrodošlice, dileme nije bilo - za kraj će Spajić o lepoj karijernoj putanji koja ima samo tendenciju rasta. Nadajmo se da će to posebno dati lepe rezultate u dresu sa četiri ocila na grudima.

Dmitrović zadovoljan: Nije lako ukrotiti evropskog prvaka!

(B. Vinulović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krstajic kralj

    3. april 2019 | 14:26

    Iskreno nije ni zasluzuo sansu.Celavi Miletic i Milenkovic uz rukavinu su stubovi.Vrlo sam zadovoljan odlukom Krstajica sto ne uvodi jovica jer je Mitrovic nezamenljiv.Partizansko srce

  • yasno

    3. april 2019 | 17:39

    Nabi i ti njima na nos izmišljeni penal Marakani i gol iz auta koji su dali u Rusiji.

  • SrbskiBek

    3. april 2019 | 16:57

    Au..prijateljuuuu muka je na tebi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA