Ono što je bio Beograd, sada je Zagreb! Ogorčeni Splićani poručili: Ma je*eš njih

Hrvatski derbi između Hajduka i Dinama viđen kroz "pero" britanskog novinara.

  • 4

Fudbaleri Hajduka iz Splita i Dinama iz Zagreba su u sredu odigrali veliki hrvatski derbi na Poljudu (0:1), a britanski BBC je u Split poslao svog izveštača Danijela Storija.

- Hrvatska je jako centralizovana država i mnogi se sele u glavni grad da bi radili ili studirali. Split se nekad osećao inferiorno prema bivšem glavnom gradu Jugoslavije Beogradu, a sada istu gorčinu oseća prema Zagrebu - piše Stori.

On je istakao rivalstvo Splita i Zagreba traje od dvadesetih godina prošlog veka, ali da je dodatno užareno od 1992. godine kada je Hrvatska postala samostalna i formirala sopstvenu ligu.

- Na jednom delu severne tribine počinje bakljada, a stolice su spaljene. Navijači i dalje pevaju, jedva tri metra od bakljade. Svi se ponašaju kao da je to uobičajena stvar. Dobrodošli na hrvatski derbi - opisuje Stori i kaže da se čak i više od sto metara dalje trese čaša vode.

Tenzija na relaciji dva grada je delom nastala zbog novca.

- Plaćamo porez, a Zagreb od toga dobija sav profit, je*eš njih - dobija Britanac odgovor od Splićana i nastavlja konstatacijom da kulture navijanja zapravo nema.

- Uprkos uspehu hrvatskog fudbala, u zemlji nije razvijena kultura navijanja. Posećenost se na stadionima smanjuje kada ekipa nije uspešna. Derbiji su prilika navijačima da se oslobode - navodi Stori i zaključuje da će jedino pesma Torcide teško utihnuti.

VIDEO - Hrvatski huligani odlaze iz policijske stanice u Grockoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ortodox RS

    7. april 2019 | 14:55

    Logicno da ih Zagreb stavlja u drugi plan svesni su da su to Srbi poreklom.Pavelic im je nametnuo katolicku veru a ko nije hteo uzeti istu bio je ubijen ili proteran.To ti je danasnja okupatorska EU.

  • Šime

    7. april 2019 | 14:35

    Dalmacija Republika

  • Linz

    7. april 2019 | 17:23

    Na divljem zapadu nista novo, svakim danim je sve gore i gore. Droge i alkohol cuda cine, za sada idu ka propasti, dobro rece njihov politicar jedan da su slucajna drzava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA