≫ 

Legendarni San Siro odlazi u istoriju: Milanski velikani grade novi stadion

Inter i Milan će i u budućnosti deliti isti krov

  • 0

Godinama čelnici Intera i Milana sanjaju o novom stadionu i modernom San Siru. Postojalo je mnogo ideja, i da svaki klub ima svoj stadion ali da i dalje nastave zajedno kao i svih ovih godina. Izgleda da su milanski velikani nikad bliži nove kuće i to pod zajedničkim krovom.

Načelni dogovor je postignut a ultramoderni stadion gradiće se na mestu postojećeg i koštaće 600.000.000 evra.

Čelnici Milana su završili svoj deo projekta i gotovo sve oko budućeg izgleda stadiona. Čeka se još da rukovodstvo Intera dostavi dokumentaciju i da da zeleno svetlo kako bi se krenulo u finalnu fazu prikupljanja dozvola.

Stadion „Đuzepe Meaca“, poznat i kao San Siro, u Milanu. Na njemu igraju gradski rivali Internacionale i Milan. Foto: Wikimedia Commons/oscar federico bodini

U novi stadion, kapaciteta 60.000 mesta, milanski velikani bi trebalo da se usele 2023.

Stadion će biti nalik NFL domu Njujork Džajantsa i Njujork Džetsa, ''MetLife'' stadiona u Nju Džersiju. Imaće pokretni krov koji će se u slučaju ekstermnih vremenskih uslova zatvarati. Fasada će biti u led svetlima koja će menjati boje u zavisnosti od dmaćina (nalik na Alijanc arenu na kojoj igraju Bajern i Minhen 1860). Takođe biće i klizna podloga koja će se uvući ispod tribina u slučaju nekih koncerata ili drugih manifestacija kako se trava ne bi uništavala.

Navijači Intera stadion nazivaju po legendi kluba Đuzepi Meaci ali novo zdanje pratiće moderne tokove. Spominje se da je već prodato pravo na ime stadiona jednoj firmi i da će za tu privilegiju inkasirati godišnje 25.000.000 evropskih novčanica.

Foto: Profimedia/UPPA News

Generalni direktori Milana i Intera Ivan Gazidis i Alesandro Antonelo često borave u SAD gde pokušavaju da obezbede novac od investicione banke ''Goldman Sachs''.

- Radimo na ovom projektu s Milanom i verujemo da će zajedničko vlasništvo biti od presudne važnosti za naš dalji rast -  rekao je Antonelo za italijanski Skaj i dodao:

- Već nekoliko meseci se radi na ovom projektu. Ostalo je još posla, a moramo da ispunimo i vremenske odrednice. Uskoro ćemo obavestiti i Gradsko veće o izboru dva kluba. Gradu je potreban stadion koji će biti konkurentan svim zdanjima u najvećim evropskim gradovima. 

Pored centralnog fudbalskog dela, stadion će u svom sklopu posedovati i koncertnu dvorana kapaciteta 5.000 mesta kao i velike navjačke šopove.

Stadion „Đuzepe Meaca“, poznat i kao San Siro, u Milanu. Na njemu igraju gradski rivali Internacionale i Milan. Foto: Profimedia

San Siro je zvanično otvoren 19. septembra 1926. godine i tokom svog veka imao je nekoliko velikih renovacija, poslednji put u sezoni 2015/16. Ipak, stadion je zaostao u trci sa najmodernijim zdanjima, zbog čega su klubovi i pokrenuli megalomansku inicijativu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA