Ko je Žoao Feliks? Čudo od deteta zbog kojeg Srbin greje klupu, već je u istoriji evroskog fudbala!

Prvi golovi 19-godišnjeg Portugalca u Ligi Evrope upisali su ga na prvo mesto liste TOP 10 najmlađih strelaca

  • 4

Žoao Feliks se već neko vreme spominje kao jedan od najtalentovanijih igrača Evrope kojeg već u prvoj seniorskoj sezoni juri pola Evrpe i za koga nude i 120 miliona evra, a tek mu je 19 godina.

Šira sportska javnost je imala prilike da se uveri da je zaista reč o čudu od deteta u prvoj utakmici četvrtfinala Lige Evrope, kada je gotovo sam potopio ekipu Ajntrahta sa tri gola i jednom asistencijom. Ovim het-trikom Feliks je ušao u istoriju Lige Evrope kao najmlađi igrač kojem je to pošlo za nogom, a zanimljivo je da su mu ovo bili i prvi golovi na evro sceni.

Zanimljivo je da je samo dva meseca mlađi od dosadašnjeg rekordera, igrača sa ovih prostora, Hrvata Marka Pjace.

Sadašnji fudbaler Juventusa na pozajmici u Fiorentini, je u dresu zagrebačkog Dinama 2014. godine vodio svoj klub do pobede nad škodskim Seltikom. Svoj prvi i do dans jedini het-trik, tog 11. decembra 2014. postigao je sa 19 godina i 2 meseca. Žoao Feliks je svoj prvi evropski het-tri postigao sa 19 godina i 5 meseci.

Feliks je u duelu protiv Nemaca zasenio i Luku Jovića, koji je postigao gol svom bivšem klubu, ali je ostao u senci junaka utakmice. Feliks je i jedan od razloga zbog kojih drugi Srbin iz Benfike, Andrija Živković, više greje klupu nego što igra. Jedan od konkurenata mu je upravo Žoao Feliks, koji je Benfikina zlatna koka.

Foto: Guliver/Alex Grimm/Getty Images

10 NAJMLAĐIH HET-TRIK SRELACA

U 10 najmlađih nalaze se čak 2 igrača iz Hrvatske. Pored Pjace koji je sad na drugom mestu, a 5 godina bio na prvom, na 10. mestu sa 23 godine i četri meseca nalazi se bivši fudbaler Rijeke - Anrej Kramarić.

On je, dok je u dve sezone, koliko je nastupao za Riječane, nakon što je došao iz Dinama, a potom prešao u Lester za 9,5 milion evra, postigao tri gola ekipi Fejenorda. Sadašnji fudbaler Hofenhajma je 23. oktobra 2014. predvodio svoju ekipo do istorijske pobede na Kantridi od 3:1. Tim het-trikom trenutno zauzima 10. poziciju najmlađih strelaca.

U top 10 nalaze se još i Pablo Alkaser, Hari Kejn, Romelu Lukaku, Anre Silva, Artjoms Rudnevs, Ruben Loftus-Čik i Eduardo Vargas.

Foto: Telegraf, Profimedia

KO JE ŽOAO FELIKS?

Ukratko, novi Rui Košta!

Proslavljeni Portugalac koji je bio jedan od sinonima moćnog Milana devedesetih, dugo nije imao zemljaka koji će barem malo da podseća na njega. Godinama je i reprezentacija imala problem sa kreativnošću, što su to nadoknađivali fantastičnim Kristijanom Ronaldom.

Mladi reprezentativac Porugalije je ove sezone dobio priliku u prvom timu Benfike posle dve sezone igranja za B tim.

Klasični je plejmejker ali mu i igranje na krilnim pozicijama pa čak i u samom špicu nisu strani.

Najača oružuja su mu pas i tehnika. Teško mu je oduzeti loptu, a asistencije deli sa neverovatnom lakoćom. Da li dodaje iz prve ili nakon nekog driblinga, sve mu je jedno, ali neverovatan pregled igre i odlična fudbalska potkovanost da predviđa situacje doprinose njegovim pravovremenim reakcijama. Smirenost, kao da ima mnogo godina seniorskog fudbala iza sebe, stvara dodatno strahopoštovanje kod protivnika.

Foto: Guliver/Octavio Passos/Getty Images

U svojoj prvoj seniorskoj sezoni, u domaćem šampionatu postiže gol na svakom drugom meču. Na dosadašnjih odigranih 20 utakmica postigao je 10 golova a u svim tamičenjima na svom kontu je upisao 15 pogodaka.

Više od jednog gola dao je Rio Aveu, kome je dva puta tresao mrežu, a u Evropi se nije upisao u listu strelaca sve do susreta sa Ajntrahtom. Tada je postigao čak 3, što mu je postao i rekord karijere po broju golova na jednom meču.

Žoao Feliks Sekueiro mu je puno ime i prezime. Rođen je 10.11.1999. godine u Vizeu (Portugalija).

Prve korake je napravio u mlađim kategorijama Porta, ali već sa 17 godina prelazi u Benfiku.

Po Transfermarku, trenutna vrednost mu je 35 miliona evra, ali se već nekoliko meseci spekuliše da su brojni evropski velikani spremni da izdvoje i više od 100 miliona evra.

U red za novim portugalskim čudom od deteta su već Junajted, Siti, Liverpul, Real, Juventus, a najdalje je otišla Barselona za koju se špekuliše da je ponudila neverovatnih 120 miliona evra za ovog tinejdžera.

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    12. april 2019 | 17:28

    U bre cudo od deteta sto je dao tri gola!! Pa i Jovic je na jednoj utakmici dao 5 gola i onda je on vanzemaljac.

  • Бенфика

    12. april 2019 | 18:14

    Запамтите то ИМЕ,биће опасан играч за 3-4 године а већ је

  • Bole

    12. april 2019 | 18:00

    Dobr je mali ali, bolji sam od njega.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA