≫ 

Vuletić i Zvezdin predstavnik oči u oči: Odložena odluka o tituli iz 1946, traži se dodatna dokumentacija, pita se i Spartak! (VIDEO)

Novi tok dobija Zvezdina borba za titulu iz 1946!

  • 16

Pravna komisija FSS još nije donela odluku o tituli FK Crvena zvezda iz 1946. godine, a da sve bude zanimljivije, u obzir će se uzeti i titula koju je Spartak iz Subotice tada osvojio u Vojvodini.

Naime, klub sa Marakane želi priznavanje pehara iz 1946. godine kako bi prišio treću zvezdicu za jubilarnu 30. titulu!

Primera radi, titula iz 1946. priznata je Hajduku u Hrvatskoj, te godine je Zvezda bila prvak u Srbiji, a Spartak u Vojvodini, jer je tadašnji Fudbalski savez FNRJ organizovao prvenstva na republičkom i pokrajinskom nivou.

Pitanje je prilično kompleksno i zahteva detaljnu dokumentaciju i arhivu iz posleratnog perioda, što nije lako prikupiti, a zasedanje Pravne komisije pratio je i Telegraf.

Foto: Bojan Vinulović

Već na početku, predsedavajući Dejan Šuput je izneo predlog da se da rok od još nedelju dana za dostavu dokumentacije, sa čime su se svi usaglasili - potpredsednik Veljko Radulović, član Božidar Beronja, zatim i kooptirani predstavnici Crvene zvezde (Dragan Milošević) i Partizana (Vladimir Vuletić).

Posle usaglašavanja, rešeno je da se elektronski između svih članova razmeni dokumentacija, a Božidar Beronja je izneo želju Spartaka.

- Nezvaničan zahtev Spartaka postoji i mislim da treba i to da uvrstimo i vidimo šta ćemo sa njim. Ne možemo se praviti da ne postoji - rekao je Beronja, sa čime su se ostali usaglasili, a Vladimir Vuletić je dodao i da je FSS osnovan 1948, uz izraženu želju da se pisano izjasni, "posle čega će svi moći skrupulozno sve da analiziraju i odluče".

- Mislim da je bolje da ostane pisani trag, da bi se diskutovalo na Skupštini, šta su rekli svi članovi, to bi bilo demokratski. Apsolutno sam saglasan i rok od sedam dana je u redu. Što se tiče inicijative Spartaka, nemam ništa protiv da je vidimo - bile su reči Dragana Miloševića.

Sve strane će se posle roka elektronskim putem koordinisati pre sledećeg sastanka 10. maja, koji može dati dalje smernice o tituli iz 1946. godine.

TOK SASTANKA

Predsedavajući, Dejan Šuput, izneo je predlog sa kojim su se svi brzo usaglasili.

- Imam predlog da podnosilac zahteva svoj zahtev dopuni, pogotovo ako ima da doda neke dodatne argumente i činjenice koje idu u prilog svemu što se u zahtevu traži, da damo rok od nedelju dana. Posle toga mi članovi imamo priliku da se pisanim putem izjasnimo, sigurno će biti mnogo stanovišta za i protiv. Onda na kraju, kada dobijemo izjašnjenja, imamo još jednu sednicu da sve razmotrimo, da govorimo o činjenicama i okolnostima.

Printscreen: Youtube/Danas Conference Center

Na to se nadovezao Vuletić.

- Apsolutno podržavam inicijativu, verujem i gospodin Milošević, da bi mogao da dopuni inicijativu koju smo dobili u pratećem prilogu. I sam bih voleo da mogu da se pisano izrazim, a onda zaista, posle pisanih dokumenata i jedne i druge strane, nakon dva podneska koja smo imali i koje bi komisija mogla u celini da sagleda pre  sledeće sednice, na toj  sednici bismo mogli da razgovaramo o svemu što smo imali priliku da pročitamo i analiziramo. Moje je pitanje proceduralno, zanima me pravna priroda odluke koju ćemo doneti.

Tu se uključio Šuput.

- Mišljenje ne obavezuje organ koji nas je zadužio da mišljenje formulišemo. Možemo u formi zaključka da prosto kažemo šta se traži od podnosioca zahteva.  Moj komentar, nadam se da ćete dobronamerno shvatiti. Neću vas posmatrati kao predstavnike klubova već kao dva pravna stručnjaka. Zaključak će se odnositi, ne na Miloševića, već ćemo Zvezdi uputiti sve, a vi možete uvek da nam pojasniti stav kluba, kao kluba.

Beronja se potom nadovezao.

- Odluka će imati težinu s obzirom na to da imamo dva doktora nauka, sudiju, advokata, načelnika uprave, ima dovoljno težinu, u tom smislu imam zanatski problem, složiće se i kolega Milošević... Mi nemamo vremena da se bavimo istorijskim činjenicama, da se to potkrepi dokazima, da mi možemo kao komisija da utvrdimo događaje, da ne bi i to bio problem, ko je bio prvak, učestvovao... Imam limitirane mogućnosti da to proveravam,  pretpostavljam da FSS ima arhivu.

- Druga dopuna se odnosi na za sada nezvaničan zahtev Spartaka, ja bih predložio da ga za sledeću sednicu uvrstite, da vidimo šta ćemo sa njim, ne možemo ga ignorisati u smislu da ne postoji.

Foto: MN Press

Šuput je potom dodao da se čeka zvaničan dopis i da veruje da će Savez čekati da i drugu inicijativu uputi Skupština, da je ne bi komisija samostalno razmatrala.

Vuletić je dodao da je inicijativa Spartaka u istoj ravni sa inicijativom Zvezde.

- Ja ću u svojoj argumentaciji govoriti možda kao, hajde da kažemo uslovno rečeno, zastupnik i tog interesa, ako je taj interes u pitanju, ili kontra toga, dakle da li su i jedan i drugi interes ovde opravdani.

Milošević je potom izneo svoje viđenje situacije.

- Generalno sam saglasan, nisam pisao incijativu, nisam se bavio činjenicama, jesam delimično, ali probaćemo da odgovorimo na sve što ste rekli, da dostavimo što više dokaza, argumenata, šta je moguće. Mislim da je bolje da ostane pisani trag, da bi se diskutovalo na Skupštini, šta su rekli svi članovi, to bi bilo demokratski. Apsolutno sam saglasan i rok od sedam dana je u redu. Što se tiče inicijative Spartaka, nemam ništa protiv da je vidimo - poručio je Milošević.

Nema sumnje, biće zanimljiva do kraja pravna borba za titulu, odnosno osporavanje iste, naročito zbog potencijalnog razmatranja Spartakove titule na teritoriji Vojvodine. Inače, 10. maja će se Pravna komisija opet sastati, a 11. je na programu pretposlednje kolo šampiona Srbije. Do poslednjeg trenutka, teško da će u klubu sa Marakane znati da li mogu da sebi prišiju i treću zvezdicu, koja simbolizuje 30 titula.

Savo Milošević o utakmici Zvezda-Radnički: Da li će analizirati, gledati...

(B. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    12. april 2019 | 20:31

    Ja sam da se i ta titula da franjevcima, pola su im drugi osvojili.

  • Ja...RS

    12. april 2019 | 17:04

    Ljudi sacekajte jos godinu dana i bit ce treca zvjezdica a ovako ako se "prisije" bit ce nam zalud i onih 29, vidite li vi da je Z. Pantic Zvezdu postavio kao planetarni projekat.

  • ks

    12. april 2019 | 15:50

    Hrvatska se odvojila i to je druga stvar totalno, Vojvodina je u sadtavu Srbije jos uvek. Slazete li se zvazdasi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA