Preminula legenda Liverpula: Vodio je Redse do titule prvaka Evrope, a onda doživeo najtužniju moguću sudbinu (VIDEO)

Tomi Smit je preminuo u 74. godini života nakon bitke koju je pet godina vodio sa demencijom

  • 1

Legendarni fudbaler Liverpula, Tomi Smit, preminuo je u 74. godini života. Njegova ćerka Dženet Simpson, rekla je za klupski sajt da je Tomi umro u snu.

On je tokom šezdesetih i sedamdesetih godina osvojio četiri šampionske titule sa Liverpulom, ali i titulu prvaka Evrope, dva UEFA Kupa, Superkup Evrope, dva FA Kupa i četiri Komjuniti šilda.

Dao je gol i u finalu Kupa evropskih šampiona, kada je u pobedi protiv Menhengladbaha od 3:1 Liverpul došao do svoje prve titule prvaka Evrope.

Smit je među navijačima Liverpula ostao poznat kao jedan od najčvršćih stubova odbrane u svoje vreme, Za svoj klub odigrao 638 utakmica u periodu od 1963. do 1978. godine.

Poslednjih godina živeo je sa finansijskim poteškoćama, pa je odlučio da 2012. godine proda sve medalje koje je osvojio sa Redsima.

Njegova bogata kolekcija procenjena je u to vreme na 120.000 funti.

- Imao sam divnu karijeru i pravo da vam kažem, najvrednije što imam su uspomene, i one su mi važnije od medalja i dresova. Želim da članovima svoje porodice jednog dana ostavim i nešto novca - poručio je Smit nakon što se odlučio na taj potez.

U oktobru 2014. godine dijagnostikovana mu je Alchajmerova bolest, a 12. aprila 2018. godine, preminuo je posle bitke sa demencijom.

U velikoj anketi navijača Liverpula, izabran je na 25. mestu na zvaničnom sajtu među 100 igrača koji su ostavili neizbrisiv trag na Enfildu.

VIDEO: Najtužnije mesto na Enfildu: Jeza prolazi dok gledate koje su predmete ostavili za mrtve navijače

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA