≫ 

Đani Ćurčić o protestima protiv bombardovanja: "Šiptari" me "ubijali", izgubio sam 2 miliona zbog štrajka u Palasu, a oni me opet prihvate! (VIDEO)

Nekadašnji fudbalski majstor govorio je otvoreno o dešavanjima iz 1999. godine, kada je vodio protest protiv NATO bombardovanja ispred rezidencije Tonija Blera

  • 14

Saša Ćurčić je u razgovoru za Telegraf "premotao" brojna dešavanja iz Vranja, ali i Londona, gde je uz Temzu prelomio da se vrati u Srbiju.

U velikom intervjuu, popularni Đani je emotivno opisao zašto je sve otišao iz Dinama, a posebno je za njega bolan bio štrajk koji je najbolje oslikao trvenje sa gradskim vlastima.

Takođe, to ga je podsetilo na 1999, kada je odbio da igra  za Palas dok je trajalo bombardovanje, nosio je transparent kojim je prkosio bombardovanju, uz proteste ispred rezidencije Tonija Blera, tadašnjeg premijera Velike Britanije.

- Imaš potencijal od 5-6.000 ljudi. Ceo grad čeka na Bombonjeru, da gori... Ja sam više na štrajkovima, imao sam štrajk 1999, Šiptari me ubijali tamo, oni iz Kombat 18, radikalni, dođu u Kristal Palas da me traže. Izgubio sam 2 miliona funti u klubu u kom sad radim, prihvatili me opet posle tog svog sra... koje sam pravio tamo. Opet me prihvatili, dali mi šta hoću, ja to moram da poštujem - podseća Đani na sadašnju funkciju ambasadora kluba.

Foto: Nikola Tomić

- Znaš kako se desilo, sedim ja na Temzi, 4,5-5 milja mi je zona 1, od Tauer Bridža koji se otvara, tu živim, malo iznad, treba mi 15 minuta do Tauer Bridža, i pređem, idem 5 i po milja, ja sedim ovako neko veče...

Svaki dan idem pet i po milja peške. I sedim tu, gledam tabelu Superlige. To je bilo posle Nove godine. Bio sam sa prijateljima, gledam, hoću da se vratim i odradim dva meseca, imam tu A licencu malo, pa praksa, gledam Dinamo, glavna sprdnja u Srbiji, devet bodova, rasulo, gazda kažnjen, suspendovan, haos, kažem, "tu hoću da idem". Ako si trener majstore, ako možeš da napraviš - tu!

Foto: Mario Marić

Takođe, Ćurčić ističe koliko je želeo da postoji veliko uvažavanje u stručnom štabu.

- I onda sam sva sreća bio sa pomoćnim trenerom Nikolom, to je glavni pomoćni trener kog ja mnogo uvažavam, nikad nisam protiv njegovog autoriteta išao, "jao, on mi uzima mesto". Ja sam vizionar, tri koraka sam ispred, međuljudski odnosi su mi u malom prstu. Znam da neće čoveku biti prijatno. Svuda spominjem njega, Radmila, oni su glavni, oko sistema i igre. Ali realna dešavanja na terenu su da ne radimo ništa, ne pripremamo... Ne uigravam tim, nisam video uigravanje, sve je improvizacija neka. Ne samo u Dinamu, i protivnici to rade, daj samo centaršut, do 16, da uđe, tamo će neko nešto da uradi. Nema izgrađenog pasa, igre. Kroz sredinu, a krila...

Foto: Nikola Tomić

HOĆU DA NAPRAVIM REVOLUCIJU U FUDBALU

Đani ima zanimljivu želju da promeni fudbalsku igru!

- Krila više ne postoje. Srbija treba da shvati, krila su ostala na onom brodu sa Mošom Marjanovićem, krila su tu ostala. Meni krila ulaze unutra, imam na primer dva napadača. Imam još dvojicu koji idu na ivicu šesnaesterca, po tom koridoru i sektorima. Oni idu spolja, bacaju lažnjake, fejk, ulaze iza centralnih bekova. To je mejhem, ja pravim mejhem u 16-ercu. Pa pogledaj odakle su stizali golovi Mančester sitija i Totenhema. I onda, kažem ti, nadam se da ću dobiti taj doktorat i da radim 3-5-3, od toga neću odustati, igraće mi golman srednjeg centralnog beka, dobar golman koji je rukometni, strašan kao igrač, ima reflekse, njega ću na centralnog beka u 3-5-3, kad se branimo, dovući ću zadnjeg veznog na tri, ja ću to da radim i igram, ne stalno, ali probaću u srpskoligašu. Jer hoću da napravim revoluciju.

VIDEO - Đani otkrio zašto je plakao posle poraza od Bačke

Podsetio se Ćurčić i dugog staža u premijerligaškim klubovima, u kojima je radio s decom, posle čega je dobio želju da pređe u seniorski rang.

- Sedam godina sam radio u Sitiju i Palasu, ovo nije bilo profesionalno što sam uradio, može svako da ti kaže, u pet sam ustajao i trčao tamo, u pet legnem i gasim telefon. Nisu znali tamo šta se dešava, i Dragan je mislio, "on je kabadahija", idem po kafanama, kafićima... Nema toga kod mene, radim na vrlinama kod igrača, ali moj autoritet mora da se poštuje. Imam karakter i harizmu, imam drugačiji pristup od drugih trenera koji imaju pristup "nemoj ovo", radim na vrlinama, ali ne može da se ruši moj autoritet. A došao sam iz Kristal Palasa, ambasador sam kluba.

Utakmica sa Mačvom na startu Ćurčićevog staža bila je naznaka da neće sve funkcionisati kako je želeo.

- Prva utakmica, igrali smo 0:0 sa Mačvom, Marko Mitrović nam sedi na klupi. Rasturaju nas drugo poluvreme, Marko sedi pored mene, igrač koji može da reši, Mačva promašila sedam zicera, kazna stiže. I mi brate, samo da je bio tu, dobili bismo. Sve ja to vidim, imam šesto čulo. Meni se javilo, došao Dejan Kovačević iz Batajnice, spavamo pred Napredak, ja ga budim, "danas je od 2 do 4 kume". Samo mi se javilo kad sam ustao, i mi dobijemo Napredak 4:0. Intuicija, meni se to javilo.

U opremi reprezentacije sa Batom Foto: MN Press

NE MOŽETE NIKO DA POTROŠI MILOŠEVIĆA I BATU

Ćurčić veruje da njegovi prijatelji i kolege mogu daleko da doguraju, upravo zahvaljujući iskustvu u Partizanu.

- Ne može novinar da postavi pitanje Savi Miloševiću ili Bati Mirkoviću ili Ivanu Tomiću da je istrošen. Kako može Bata Mirković da bude istrošen, bio trener u Partizanu? Ja da sam trener u Partizanu 6 meseci, ja uzimam još jači klub. To je odskočna daska, kako možeš da potrošiš tu, ideš dalje. Pa šta će Benitez, oterali ga, osvojio Ligu šampiona u Liverpulu, ode u Inter, smeju mu se, ode u Real Madrid, sad u Njukaslu koji nema budžet. Njukasl junajted koji ima najmanji budžet u Premijer ligi, pa tu treba da budeš trener, zato je on trener. Znaš šta je Kristal Palasov budžet? I sada, Savu će istrošiti, pa nećete istrošiti nas nikada.

- Mi smo imena, igramo po svetu, brend. Kakva istrošenost, koncentriši se na rad, trening, fudbal, radi pas igru, kretanje bez lopte. To sam video u Superligi, ne znaju da vide prostor bez lopte. To mi je neverovatno, igra se utakmica, sa loptom, ali još važnije je bez lopte, prepoznaj prostor gde da uđeš telom. Prazno je, uđeš, kad ti to znaš, igra tim, onda od prosečnog praviš igrača. Ali to da je neko istrošen, Bata sad može da ode u Atalantu, samo je do njega da li hoće.

Nekada su bili paklen tandem Foto: MN Press

- Savo ima životinjski instinkt, on je kao ja, kod mene nema kraj, bio sam u Vranju, propao sam u Vranju, idem u Surdulicu, bam, odem u Vojvodinu, bam. Ideš i naučiš uz te treninge, iskustva. Budeš još bolji, nema da se kriješ. Meni je samo krivo što se nisam pitao ništa, a znam da mogu da dobijem Bačku u gostima.

Bilo je čak navijača Partizana koji su prizivali Đanija kada je Batino mesto ostalo upražnjeno, makar da bude deo štaba, kada već zbog licence ne može da vodi tim.

- Ja papirološki ne mogu da vodim tim, od papira ima da sam zdrav i normalan, iako ljudi gledaju me... Ja sam samo egocentrik i harizmatičan, ali nisam više ni egocentričan, već ekscentričan. Moj pomoćnik će imati istu platu kao i ja ako treba i ako zna, samo da se uvažavamo! A što se tiče Partizana, Partizan je na najnižim marginama fudbalskog društva i društva, nažalost. Na najmarginalnijem stepeništu. Izgubio je kult. Jedino ako... Te frakcije... Ja sam jedini koji može da ih smiri, pomiri, nekada sam to bio ja, ja to znam. Kultna sam ličnost tu, ja to poštujem i ja bih voleo da budem trener Partizana, sad nije vreme. Ali ovaj tim stručnjaka tu pokazuje da ima kult. Znaš kako dobijaš Radnički iz Niša, dobijaš ga na parkingu tako što igraš psihološku igru sa Lalatovićem - Ne, vi ste Radnički iz Niša, a mi smo Partizan!

Lalatović u večitom ratu sa Grobarima Foto: MN Press

- I dalje smo Partizan, i ako smo zadnji na tabeli, i ako ispadnemo, mi smo Partizan. Grb Partizana mora da se usadi u glavu, kult dresa, kluba, grba, ta agresija sportska. Ta agresija dobija na dan utakmice. Na agresiju smo dobijali u Dinamu na početku, ušao sam im u glave. Davali su, verovali u sebe prvi put. Nisam voleo da ih viđam po kafićima u Vranju, viseće stolice i to. Ali posle sam video malodušnost, to je najgore za igrača. Ode se na zeleni čaj, ceđena pomorandža, Vranje ima sedam fakulteta, ribice, hajde molim vas, za bioritam, ispoštujte me i idite dva sata kući. Dignite noge, da impuls ode u mišić, ako odeš u kafić i blejiš, nema ništa u kontinuitetu.

VIDEO - Saša Ćurčić: Neka mi naprave spomenik kao izdajniku, samo da Dinamo ostane u ligi!

(B. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zemun

    22. april 2019 | 16:26

    Priča mu je, za pivo ispred drakstora..

  • Jon Bon Jovi

    22. april 2019 | 14:36

    Kaže da je sa potpunom opremom za skijanje on i Gaskojn ušli u noćni klub hahahahah

  • Jdll

    22. april 2019 | 14:18

    Ja bih radije Djanija da vidim za selektora nego Krstajica. Ovaj Djani jeste lud ali on, ili bi napravio vrhunsku reprezentaciju i forsirao vrhunski fudbal, ili bi skroz ukanalio... Najgore je ovo sto Krstajic radi, ni tamo ni ovamo. I stalno forsira defanzivni fudbal. A nije ni zanimljiv kao Djani.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA