≫ 

Ko će suditi 160. večiti derbi? Najbolji pomoćnici će biti na Marakani, ali je problem glavni sudija!

Đurđević i Ristić ''spremni'' za još jedan derbi * S druge strane, Srđan Jovanović, trenutno najbolji srpski sudija, je na seminaru UEFA * Opcije su Grujić, Simović, Đorđić...

  • 18

Dok cela Srbija iščekuje 160. večiti derbi, u senci poraza Crvene zvezde i Partizana u istom kolu i saopštenja posle gostovanja crno-belih u Nišu, u javnosti se nameće pitanje kome poveriti ulogu glavnog sudije za najveću svetkovinu srpskog fudbala.

Ono što je gotovo izvesno jesu pomoćnici u liku i delu Dalibora Đurđevića i Milovana Ristića. Jer, jasno je ''kao dan'' da, kada su oni na terenu u ovako ''vrućim'' susretima, svima je nekako lakše. I igračima i trenerima na terenu koji im veruju, kao i glavnom sudiji s kog pomenuti dvojac svojim iskustvom i autoritetom može da preuzme određeni deo pritiska na sebe.

To je nekako ono najbolje što je ostalo u Srbiji nakon odlaska Milorada Mažića u Kinu. Podsetimo, Đurđević i Ristić su gotovo svako kolo u Saudijskoj Arabiji bili angažovani na najtežim susretima. I to u timu sa najboljim evropskim sudijama kao što su Skomina, Marčinjak, Hacegan...

Đurđević i Ristić sa Mažićem Foto: Guliver/Ian Walton/Getty Images

Takođe, i u Srbiji su bili angažovani samo na najvažnijim mečevima što je jasan pokazatelj da FSS i dalje može da računa na njih dvojicu kada god je ta terenu potrebna sigurnost i tačnost. Primera radi, Ristiću će ovo biti 19. derbi, dok će Đurđević suditi po 15. put. Dovoljno da svima bude jasno da ekperimenata ne sme da bude.

Međutim, što se tiče glavnog sudije - situacija je gotovo bezizlazna. I koga god FSS izabere biće mu đavolski teško, a pitanje je da li će oba kluba - Zvezda i Partizan - biti zadovoljni.

Počnimo od Danila Grujića koji je poslednji derbi odsudio korektno (greške su više pravili pomoćnici Mihajlović i Stojković), ali se čini da je ovog puta van konkurencije jer su oba kluba bila nezadovoljna. Mada, ne bi trebalo isključiti mogućnost da se Grujić pojavi na centru Marakane u četvrtak (19.00), jer je sa Đurđevićem i Ristićem u nekim ranijim mečevima bio dobar.

Grujić je sudio i prethodni derbi Foto: MN Press

Srđan Jovanović bi gotovo izvesno bio glavni sudija, ali se nalazi na turniru UEFA i nije u konkurenciji. Pogotovo što je sa Đurđevićem i Ristićem bez greške odsudio dve, tri važne utakmice.

Stoga se nameće pitanje - ko je sledeći?

Novak Simović je sudija pod znakom FIFA i jedini je na kog veće primedbe nemaju ni Zvezda ni Partizan. Samo je pitanje da li je spreman za ovako veliku utakmicu, sa ovolikom tenzijom.

Hoće li Simović zadužiti ''vruću'' pištaljku? Foto: MN Press

Sa znakom FIFA, doduše mladim, je i Miloš Đorđić. Problem je samo to što iza sebe nema odsuđenu nijednu ozbiljniju utakmicu, tako da bi možda postojao rizik.

Što se tiče sudija koji nemaju FIFA znak, zaista je teško odabrati nekog ko bi mogao da donese sigurnost i ulije poverenje igračima i pre početka utakmice.

Zato je pred FSS i Sudijsku komisiju nimalo laka situacija. S jedne strane, dok sa druge treba da se zapitamo - kako smo uopšte došli u ovakvu situaciju?

Dobro je bar da imamo pomoćnike svetskog kalibra, a glavni će se valjda uz pomoć njih snaći. Ono što je najbitnije jeste da 160. večiti derbi bude u znaku igrača, navijača i golova. Da se o suđenju ne kaže ni reč...

(M. Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nece pa nece

    23. april 2019 | 12:45

    ovaj sto je sudio u nisu..pa zvezda bez sudija je dno..u svemu..67 penela u sezoni..bestidno se poklanja da se od malog kluba pokusa napravit nesto sto bi barem pola srbije cijenilo..al ne ide

  • Mudra sova

    23. april 2019 | 12:32

    Glasam za Grujića jer sam siguran da sa njim Zvezda ne može da izgubi. Ako je već dosudio pogodak iz gol-auta, ako treba priznaće sada gol i da lopta dođe sa tribina.

  • PARNI VALJAK

    23. april 2019 | 17:15

    SIMOVIC VELIKI ZVEZDAS !!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA