Pet stvari po kojima ćemo pamtiti 160. večiti derbi: Ko je Zvezdin ključni igrač, a ko Partizanova rupa? (VIDEO)

Ipak, posebno se izdvojio istorijski transparent Delija za Sašu Ilića

  • 22

Crvena zvezda je savladala Partizan sa 2:1 u 33. kolu Superlige i tako došla na korak od titule. Golovima Bena i Vukanovića crveno-beli su došli do pobede, koju je sa bele tačke u završnici meča ublažio Rikardo.

Ovaj 160. večiti derbi pamtićemo po lošem fudbalu, posebno u prvom poluvremenu, velikoj borbi, što je uvek slučaj za duele Zvezde i Partizana, malom broju navijača, posebno kada su u pitanju Grobari, ali i neverovatnom gestu Delija za Sašu Ilića.

Izdvojili smo nekoliko stvari koje su po našem mišljenju obeležile derbi.

SAŠA ILIĆ - ČOVEK KOJI JE UČINIO NEMOGUĆE

Malo je ljudi koji su verovali da će ikada videti da navijači Zvezde ili Partizana iskažu poštovanje nekoj legendi rivalskog kluba. Obično ih na utakmicama vređaju i omalovažavaju, ne bi li ih poremetili, ali se izdvojio jedan fenomen, kakav dosad nije viđen u istoriji večitog derbija.

Saša Ilić nije mogao da slavi na poslednjem derbiju u njegovoj karijeri; Foto: MN Press

Iako je Saša Ilić, jedna od najvećih legendi u istoriji Partizana, godinama unazad zaslužio poštovanje navijača Zvezde, od najtvrdokornijih Delija je uvek teško dobiti priznanje ako ste kapiten njihovog najvećeg rivala.

Ali, Saša Ilić je učinio nemoguće - dobio je transparent na Severu kojim su mu Delije odale priznanje i poštovanje za sve u karijeri na njegovom oproštajnom derbiju u karijeri.

- U svakom kukolju žita ima, dobar kapiten najgoreg tima. Saša Ilić - živeli - napisale su Delije uz nacrtane čaše kojima se nazdravlja.

Foto: Marko Jovanović

Saša Ilić je odigrao svoj 31. derbi u karijeri, a posle meča je emotivno zahvalio na ovakvom transparentu i poručio da je to bio njegov poslednji derbi u igračkoj karijeri.

- Ovo je dokaz za sve ove godine koje sam proveo, da sam stekao poštovanje navijača Zvezde - bio je prvi utisak Ilića o paroli navijača "večitog rivala".

- To je to, ja nisam nešto raspoložen, malo se neslavno završio za mene moj poslednji večiti derbi kao igrač. Ovo je dokaz da za ovih 20 godina koliko igram u dresu Partizana, da sam to zaslužio, odnosom prema Zvezdi i navijačima. Nisam osoba koja voli da provocira osim u nekim situacijama na terenu, tako da, to je to - rekao je Saša Ilić nakon derbija koji ćemo sasvim sigurno pamtiti po istorijskom transparentu za srpski fudbal.

IVANIĆ KLJUČNI IGRAČ POBEDE ZVEZDE

Mirko Ivanić u duelu sa Nemanjom Miletićem; Foto: MN Press

Vladan Milojević je pre derbija glavnu dilemu imao oko toga koga da stavi na mesto levog krila. Ivanić je dobio šansu pre Simića i apsolutno je opravdao poverenje. Bio je igrač utakmice i sa dva dodavanja rešio meč.

Prvo je imao dodavanje posle koga je dosuđen penal za Zvezdu, a zatim i asistenciju za Vukanovića za 2:0. Mogao je sjajnu partiju da kruniše i golom posle fenomenalne akcije u finišu meča i da donese Zvezdi 3:0. Solidno je gađao, ali je prebacio gol, koji bi bio jedan od lepših koji su viđeni na derbiju.

Pokazao je da je igrač za velike utakmice i da u njemu Zvezda ima veliku budućnost. Čovek koji rešava i na koga ekipa može da se osloni kada glavni motor tima u vidu Marka Marina "zakoči".

- Pre svega smo igrali kao tim, sa moje strane i mislim da smo zasluženo pobedili, svako od nas je dao sve što smo mogli, lepo zvuče asistencije, ali pobeda je najbitnija - skroman je bio Ivanić posle dobre partije na derbiju.

ZDJELAR UŠAO MARINU U GLAVU

Marko Marin u duelu sa Sašom Zdjelarom; Foto: Marko Jovanović

Marko Marin i Saša Zdjelar vodili su novu žestoku bitku na sredini terena. Ponovo je bilo tenzija, udaraca, povlačenja za dres, verovatno i nekih razmenjenih reči. U najavi meča moglo se zaključiti da se Zdjelar priprema za novi rat sa svojim, kako kaže, prijateljem, koji će mu na terenu biti najveći neprijatelj.

Igrao je flastera na Marinu i potpuno je neutralisao najboljeg igrača Zvezde, koji nije mogao da dođe do izražaja i nije se video na terenu. To je rezultiralo i nervozom sa njegove strane, pa je u završnici derbija napravio penal, upravo na Zdjelaru.

I posle meča je dao izjavu u kojoj je moglo da se nasluti da mu je Zdjelar na ovom derbiju "ušao u glavu".

- Logično, mora on da pokuša mene da zaustavi u igri, nije mu uspelo ovoga puta. I oni i Saša to znaju, da smo bolji, i on je to prihvatio sportski - rekao je Marin na pitanje o Zdjelaru.

UROŠEVIĆ PARTIZANOVA RUPA

Slobodan Urošević bio je tragičar crno-belih; Foto: Marko Jovanović

Iako je do 59. minuta imao koretknu partiju, Slobodan Urošević je bio Partizanov tragičar derbija. Napravio je penal nad Benom u 59. minutu, da bi mu zatim i Vukanović pobegao u 80. minutu za 2:0, čime je Zvezda rešila derbi.

Kasnio je i u šansi Ivanića nekoliko minuta kasnije, kada je Zvezda mogla da povisi na 3:0. Šansa je napravljena upravo po njegovoj strani, gde je Vukanović sjajno istrčao. Štoperi Partizana su pokušali da "zakrpe" rupu, dok je Urošević lagano trčkarao nazad, bez prevelike želje da što pre zauzme svoje mesto i pokuša da omete protivnika u opasnom napadu.

VIDEO: Pogledajte penal Zvezde

VIDEO: Pogledajte gol Vukanovića za 2:0

LOŠA POSETA, NIKAD MANJE GROBARA

Brojka Grobara na derbiju; Foto: MN Press

Zvanično je na 160. večitom derbiju bilo 21.862 navijača. Od toga je 80-90% bilo navijača Zvezde. Grobari su ponovo bili podeljeni u tri frakcije, a svake je bilo nikad manje za jedan večiti derbi.

Očajni rezultati ekipe doprineli su tome da su mnogi digli ruke od praćenja kluba, pa je kop na Jugu bio samo centralni sektor ispod semafora, dok su "kavezi" Partizanovaca i Zabranjenih bili prepolovljeni.

Pokušali su Grobari da očajnu brojku nadomeste pirotehnikom, pa su imali veliku bakljadu na Jugu uz nikad jaču rafalnu paljbu topovskih udara.

VIDEO: Delije promenile Zvezdi grb i broj titula: Sever koreografijom na derbiju najavio istorijski čin

VIDEO: Rafalna paljba Grobara kakva dugo nije viđena na derbiju: Ovo je odgovor na koreografiju Delija

Sa druge strane, i Delije nisu napunile Sever, što je često nezamislivo na derbiju, ali su u odnosu na Grobare imali ozbiljnu brojku. Navijanje najvatrenijih pristalica Zvezde bilo je dobro, dok je kod Grobara delovalo sve kao "raštimovan orkestar", gde su tri strane pevale različite pesme.

Bakljada Delija; Foto: Nikola Tomić
Bakljada Delija; Foto: Marko Jovanović
Dimovi na Severu; Foto: Nikola Tomić
Bakljada Grobara na Jugu; Foto: Nikola Tomić
Bakljada Grobara; Foto: Marko Jovanović

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    26. april 2019 | 09:31

    Положај главе Здјелара у односу на Марина на слици најбоље осликава шта су гробари највише радили у овом првенству😂😂😂

  • marko

    26. april 2019 | 12:07

    Setile ga se Delije, a njegovi splicani nista, nikakvu parolu, aplauz ma bilo sta u poslednjem derbiju kapitena! Sramota!

  • Zvezdas1000%

    26. april 2019 | 11:56

    Po mom misljenju i jedni i drugi su zasluzili po jednu nulu. Sramota. Toliko seckanja igre. Kada se sve skupi, duze su trajale reklame na O2 nego prenos meca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA