Kandidovali smo se za Mundijal 2030, treba nam dobar Nacionalni stadion: Mali otkrio kada će biti gotov projekat i kada počinje izgradnja

Za manje od dve nedelje studija opravdanosti izgradnje Nacionalnog stadiona

  • 6

Studija opravdanosti gradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona u Beogradu biće završena do 10. maja, najavio je ministar finansija Siniša Mali, i izrazio očekivanje da će već polovinom naredne godine početi izgradnja.

Vlada je već dala saglasnost za tendersku proceduru za izbor projektanta, a Mali kaže za Tanjug da bi projektovanje moglo da bude završeno do kraja godine.

- Planiramo da izaberemo projektanta u narednih mesec ili dva. Radiće se istovremeno i na urbanizmu, to jest planu detaljne regulacije za celo područje na kojem će se graditi stadion - rekao je Mali.

Stadion je po njegovim rečima razvojna šansa za Surčin kao oblast u kojoj će se graditi.

- Sport odavno više nije samo sport, to je i veliki biznis. Mi smo se kandidovali zajedno s Rumunijom, Bugarskom i Grčkom da budemo domaćini i svetskog prvenstva u fudbalu 2030. godine. Zato nam je i potreban stadion odgovarajućeg kapaciteta - naveo je Mali.

Ističe da će se stadion raditi po konceptu "Siti", tako da će se pored njega praviti i zabavni park, stambeni i poslovni kompleks, IT park i drugi sadržaji. Napomenuo je da na takva mesta onda dolaze poznate velike kompanije.

- Očekujem da sa završetkom projekta do kraja godine, ako smo dovoljno spretni i odlučni, krenemo u njegovu izgradnju već polovinom naredne godine - rekao je Mali.

Nacionalni stadion će moći da primi 60.000 ljudi i prostiraće se na 35 hektara, dok će sa pratećim objektima i sadržajima imati ukupno oko 430 hektara.

Na 326 hektara prostiraće se spratni sadržaji, a na 65 hektara saobraćajna infrastruktura. Za stadion je potrebno obezbediti i 10.500 parking mesta.

Završetak radova se očekuje za nekoliko godina. Planirana je i izgradnja nove saobraćajne mreže s novom petljom koja će omogućiti uključenje na autoput Beograd - Šid sa obilaznicom.

Posetioci će, kako je najavljeno, moći do stadiona da stignu i železnicom, jer je u planu proširenje linije 4 BG voza.

VIDEO - Ovi stadioni gradskih rivala skoro da se dodiruju

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole

    28. april 2019 | 21:16

    Stadioni trebaju, ali i mnogo drugih stvari. Redom pa ce mo sve vremenom izgraditi.

  • Komari

    28. april 2019 | 20:26

    Srbija radi, Beograd se gradi

  • BASA

    28. april 2019 | 19:46

    Ne trebaju nam stadioni jel na njih niko nece ici....realno koga nas fudbal interesuje ?! Ulazite u puteve fabrike itd ne bacajte pare na gluposti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA