≫ 

Srpska posla u Hrvatskoj: "Sudijski masakr", guranje klubova i podrška za protekcije iz Fudbalskog saveza (FOTO)

Do kraja Prve lige se igraju još četiri kola, a atmosfera nije niti vedra, niti tužna već zaverenička

  • 0

Optužbe pljušte za nameštanje i tako se priprema teren za ono što već godinama gledamo pred kraj sezone u kojima se razmenjuju titule Zvezde i Partizana.

Samo što je ovog puta reč o Hrvatskoj. Zašto bi inače Šibenik i Varaždin zanimali nekoga u Beogradu, Nišu, Subotici ili Užicu, ako ne zbog toga što možemo da se saživimo sa "vatrom" koju Hrvati međusobno razmenjuju.

Sve smo negde već videli. Šibenik beži Varaždinu bod na tabeli, ali su Varaždinci besni zbog poraza od Zadra 0:3 tvrdeći da je taj poraz bio orkestriran suđenjem.

Foto: Printscreen Youtube / Meč iz prvog dela sezone između Zadra i Varaždina završen 2:2

Predsednik Varaždina Stjepan Cvek rekao je za Indeks da je sudija podelio njegovim igračimna šest žutih kartona na utakmici protiv Zadrana i svirao je penal u drugom minutu.

Uz to, u klubu tvrde da su oni oštećeni za jedan penal i ocenili su utakmicu kao "sudijski masakr". Tu paralelama sa našim fudbalom nije kraj.

- Savez preko Ante Kulušića, prvog čoveka sudijske organizacije i predstavnika šibensko-kninskog, u Skupšini Fudbalskog saveza Hrvatske gura Šibenčane u elitni rang - piše Indeks.

Legenda hrvatske lige Davor Vugrinec sada pomaže Varaždinu i tvrdi da nikad nije video nešto slično još od doba Franja Tuđmana.

Foto: Printscreen Youtube / Davor Vugrinec u emisiji "Istinom do gola"

- Da, tada su nam svirali penale na 18 metara, utakmice su se igrale 15 minuta duže, ali to su bile 90-e. Koga danas zanima takav fudbal? Osećamo da se nešto kuva, mi koji smo dugo u fudbalu znamo što je u pozadini i to su uvek neki interesi, poput glasova u Savezu i slično - prenosi Indeks Vugrinecove reči.

Šibenik je svojevremeno pružio podršku Davoru Šukeru na izborima za predsednika Fudbalskog saveza Hrvatske, zbog čega je regionalni predsednik Željko Dulibić podneo ostavku zbog pritiska javnosti.

Klub je nakon toga počeo sa restrukturiranjem, dug je bio veliki, preuzela su ga braća Joso i Ivan Bulat i sada je na četiri boda od Prve lige.

- Ne želimo nazad u devedesete, pogledajte gde je danas HNS, a gde je bio onda. Vugrineca veoma cenim kao čoveka, sportistu i nekadašnjeg kolegu iz reprezentacije Hrvatske, ali ovo što govori nije fer ni sportski prema HNS-u, Dinamu i sudijskoj organizaciji koja je sve bolja i bolja - odgovaraju Šibenčani na optužbe iz Varaždina.

Foto: MN Press

Dodaju i da je suđenje sve bolje i bolje, ali da se zbog grešaka uvodi tehnologija.

- Čitam da su Varaždinci ljuti na suđenje protiv Zadra, iako su bili loši i nisu imali nikakvih primedbi tokom prvog dela. Zašto su ljuti na sudije, ako već znaju da su igrali tako loše. Ne bih da se osvrćem na greške koje su sudije napravile na našu štetu - konstatuje jedan od braće Bulat i dodaje da ga zanimaju samo sportske tenzije, a ne one druge.

Međutim, ako pogledamo realno stanje, tih drugih je uvek više. Na terenu možda bude trzavica, možda i ne, ali van terena ih po pravilu ima na tone, zavisi samo od toga kome, kako i kada odgovara.

Tako je recimo svojevremeno Zvezda podržavala sadašnjeg predsednika FSS Slavišu Kokezu...

- FK Crvena Zvezda sa zadovoljstvom dočekuje izbornu skupštinu FSS gde će dati punu podršku novom rukovodstvu i predsedniku Slaviši Kokezi, sa iskrenom željom da srpski fudbal konačno krene putem oporavka - pisali su svojevremeno iz Ljutice Bogdana.

... pa je onda on kasnije nazivan čovekom koji od crveno-belih otima titulu.

Foto: Marko Todorović, Tanjug/Tanja Valič

Sa Partizanove strane se redovno najavljuju sudijske krađe i pred derbije, pa onda o njima priča i kada ih ima i kada ih nema. Spominju se trgovina uticajem i nagrade za sudije koje dobijaju razne licence da bi sudile protiv Partizana.

Crno-beli zbog toga insistiraju na VAR tehnologiji ili stranim arbitrima, pa podsećaju na ove iz Varaždina, što je bio slučaj i sa Zvezdom pre dve godine.

Zanimljivo je da Šibenik i Varaždin do kraja očekuje direktan duel u borbi za prvo mesto u ligi. Bulat je rekao da će čestitati Varaždincima ako na terenu osvoje titulu i pređu u HNL.

Međutim, iz prakse vidimo da ni u Hrvatskoj stanje nije mnogo drugačije nego kod nas, a u takvom okruženju čestitki pobedniku ima ponajmanje i sve se uvek svodi na optužbe - Lopovi, lopovi.

Štošta to govori i o sportu, ali i o mentalitetu ljudi, ne samo u Srbiji nego i na Balkanu.

VIDEO - Vidoviti navijači: Oni su pre utakmice pogodili rezultat 160. večitog derbija

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA