Van Dajk Vidiću ni do kolena, a proglašen je najboljim: Kako je Gigs koštao Srbina priznanja koje sada pripada Holanđaninu (FOTO) (VIDEO)

Da li je stub odbrane Redsa zaista najjači u Engleskoj?

  • 7

Štoper Liverpula Virdžil Van Dajk je proglašen najboljim igračem u Premijer ligi za tekuću godinu i tek je drugi defanzivac u poslednjih četvrt veka kome je to pošlo za rukom.

Van Dajk je zasenio dobru sezonu Mohameda Salaha, strašnu godinu Rahima Sterlinga i godinu u kojoj je Serhio Aguero postao tek drugi igrač koji je pet sezona davao bar po 20 golova u prvenstvu.

Pored proboja Rišarlisona i skretanja pažnje Rubena Neveša i Vulvsa, Van Dajk se ipak izdvojio i neke statistike govore mu u prilog da je najbolji. Igra jedan na jedan, činjenica da je jak, brz i agresivan (doduše, nije mu pomogla protiv Milana Pavkova).

Sa njim u idealnom timu PL dominiraju igrači Liverpula i Mančester Sitija, što je i logično jer se ove dve ekipe bore za titulu u Engleskoj, a Redsi su i dalje u igri i za Ligu šampiona.

Ipak, ima jedno veliko "ali". Ustvari dva. Englezi i navijači Liverpula su posle izbora najboljeg igrača za tekuću godinu počeli da iznose smele tvrdnje da je Van Dajk najbolji štoper u istoriji engleskog šampionata, što čak i kad se letimično pogleda deluje prilično neozbiljno.

Van Dajk je zaista postao jedini uz Džona Terija koji je proglašen najboljim štoperom Premijer lige, tek jedan od četvorice defanzivaca (Pol Mekgrat i Gari Palister) u poslednjih trideset godina, ali je u tom među-periodu igralo još mnogo stamenih igrača pozadi protiv kojih napadači nikad nisu voleli da igraju.

Mnogi se još dobro sećaju Japa Stama, Tonija Adamsa, Rija Ferdinanda, Sola Kembela, Marsela Desaija, Džejmija Karagera, Nemanje Vidića.

Svi spomenuti ljudi su na svoj način od odbrane pravili matematiku jer je napadačima najčešće nepoznata u jednačini bila - kako da ih prođu.

Potvrda da je ova tvrdnja (najbolji u istoriji) preuranjena u najmanju ruku nam je samo nekoliko meseci unazad, jer je BBC pravio izbor najboljih stranaca u istoriji lige.

Vensan Kompani je tu, Kristijano Ronaldo, Vidić, Tijeri Anri, Aguero, Denis Berkamp, Drogba, Čeh, Vijera, David Silva, svi oni su bili u najužem izboru.

Anri je ubedljivo oduvao konkurenciju, proglašen je najboljim i verovatno je to zaslužio zbog titula s Arsenalom i sezone "nepobedivih", te finala Lige šampiona 2006.

Van Dajka na toj listi nije bilo i potpuno opravdano. Dvadeset sedmogodišnji momak je u Englesku stigao 2015. godine kada je zaigrao za Sautempton i od tada je odigrao ukupno 147 utakmica i za Sautempton i za Liverpul, od čega na Redse "otpada" samo 67 mečeva.

Ovde u priču uskače i drugo "ali". Fudbal, košarka i bilo koji drugi sport se igraju za titule i pehare, lige i kupove.

Liverpul nije osvojio ništa već godinama. Svi dobro znamo da se titula na Mersisajdu čeka već 30 godina, od sezone 1989/1990, FA Kup od 2006, Superkup od 2007, Liga kup od 2012.

Sedam sušnih godina za Liverpul. Imali su idealnu šansu, pa prosuli bodove i još nisu osvojili državnu titulu, kojoj je opet bliži Mančester Siti.

Po čemu je onda Van Dajk toliko ispred svih pobrojanih defanzivaca iznad, a da nijedan od njih nije zaslužio priznanje za najboljeg igrača Premijer lige?

Foto: Guliver/Alex Livesey/Getty Images

Poredeći Van Dajkovu sezonu sa Vidićevom 2008/2009 postaje jasno da je izbor ko je pojedinačno bolji jasno na strani Vidića. Pre deset godina najboljim je proglašen Rajan Gigs, iako je Velšanin tada samo 12 puta bio starter, a ukupno je odigrao 28 mečeva.

Dao je tek dva gola i asistirao sedam puta u sezoni kada je Junajted stigao do finala Lige šampiona i bio poražen od Barselone.

Ni izbliza dovoljno za priznanje za igrača godine, ali je jasno da je Gigs nagradu dobio za sve što je tokom trofejne karijere učinio za Crvene đavole. To na strani, poredeći samo defanzivce, evo nekolicine brojki.

Vidin Mančester junajted tada nije primio gol na 23 utakmice, Van Dajkov Liverpul sada na 17. Junajted je primio 16 golova, Liverpul ove sezone 20.

Nemanja je imao 62 starta, Van Dajk 34, a pritom je Srbin imao i bolji procenat uspešnih i na toliko većem uzorku (73 odsto prema 71).

Užičanin je ostajao poslednji igrač odbrane četiri puta i tako je spasavao gol, Virdžil jednom. Holanđanin je jedino u broju blokiranih šuteva nešto bolji (8:6).

Presečene lopte? Vidić 71, Van Dajk 39. Ispucavanja 360 prema 183, golova četiri prema tri i tako dalje. Kompletnu uporednu statistiku možete pogledati OVDE i OVDE.

Foto: Profimedia

Jedan od mogućih odgovora zašto je Van Dajk toliko cenjen i zašto ga navijači podižu u nebo je popularnost kluba. Redsi širom sveta imaju jednu od najširih navijačkih mreža, a njihovi fanovi se broje desetinama miliona navijača i verovatno stotinama miliona simpatizera.

Pored toga, igraju dobar fudbal u napadu i konkurentni su u svim takmičenjima, što im je samo plus i što u većoj meri skreće pažnju na njihove igrače.

Drugi bi mogao da bude cena i marketing. Poređenja radi, Vidić je najviše vredeo tokom 2011 godine kada je na tržištu koštao 37 miliona evra.

Foto: Tanjug/AP

Fudbal kao biznis je u međuvremenu probio određene granice, naročito pre dve godine kada su Nejmar i Embape kupljeni za 400 miliona i od tada se stiče utisak da se klubovi razbacuju milionima za svakakve igrače.

Van Dajkova kupovina od strane Liverpula je stoga u januaru 2018. godine ismevana na Ostrvu, ali se godinu dana kasnije ispostavila kao odličan posao.

Holanđanin je plaćen 84,5 miliona evra, Sautempton je ostao bez svog stuba odbrane, ali je višestruko naplatio 15,7 miliona koje je dao Seltiku za Van Dajka.

Foto: MN Press

Samim tim, svi su hteli da vide na delu igrača koji je toliko plaćen. I onda kada je opravdao očekivanja, onda je lakše bilo reći, ok jeste najbolji.

Kada bi Liverpul osvojio Ligu šampiona i pobedio Barselonu u sredu od 21 sat, onda bi taj izbor dodatno dobio potporu, jer će Holanđanin igrati protiv jednog od najboljih fudbalera u istoriji ovog sporta - Lionela Mesija.

Ako Liverpul nekako u poslednjim kolima i dočeka kiks Mančester Sitija pa osvoji i Premijer ligu, Van Dajku će (ali i Maneu i Salahu i Klopu) verovatno biti podignut spomenik ispred Enfilda.

U suprotnom, nema baš mnogo opravdanja koja bi stamenom Holanđaninu pružila prednost u odnosu na sve fudbalere u Engleskoj, jer pomoći da se skoči sa četvrtog na drugo mesto u ligi nikad nije značilo apsolutno ništa.

VIDEO - Nikad hladnokrvniji Pavkov posle razbijanja Liverpula

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    1. maj 2019 | 15:10

    Van Dijk treba jos dosta mleka da popije da bi stigao Nemanju.. Kad pogledate ovu statistiku sve je jasno!

  • Tiši

    1. maj 2019 | 16:06

    Zato ga Pavkov otreso ko slinu

  • Mrmot

    1. maj 2019 | 14:32

    Da li je moguce da se pitate da je zasluzeno proglasen najboljim igracem u PL??? Uzmite malo i pogledajte kako igra, neverovatan igrac!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA